Zzp’er, kijk goed of je aangifte moet doen en of ‘ie volledig is #spon

3 april 2017, 08:30

Als zzp’er timmer je lekker aan de weg. Je optimaliseert funnels voor je klanten, je a/b-test de koopknoppen in hun webwinkel dat het een lieve lust heeft of je maakt pakkende ‘brand movies‘ die de wereld overtuigen van de merkwaarden van je klant. Goed bezig! In al die drukte moet je alleen ook even tijdig – vóór 1 mei dus – aangifte inkomstenbelasting doen als ondernemer. Als je dat bent, tenminste.

Dit artikel is geschreven in opdracht van de Belastingdienst. #adv

Ben je eigenlijk wel ondernemer (voor de Belastingdienst)?

Jij werkt je als zzp’er een slag in de rondte en je voelt je op-en-top ondernemer. En je inschrijving bij de KvK bewijst dat. Toch?

Absoluut. Maar dat betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer ziet en je aangifte inkomstenbelasting moet doen als ondernemer. En dat je recht hebt op aftrekposten.

Daarom is het handig om eerst te controleren hoe dat in jouw specifieke situatie zit. Gelukkig heeft de Belastingdienst daarvoor de OndernemersCheck. In 20 vragen – over thema’s als zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang – kom je erachter. Snel, makkelijk en bovendien anoniem.

Doe de Ondernemerscheck nu!

Ja, en nu?

OK, je moet dus aangifte inkomstenbelasting doen als ondernemer. Dan zijn er nog er nog wel wat zaken die handig zijn om vooraf te weten.

Aftrekposten

Je kunt misschien gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek of de MKB-winstvrijstelling. Goed om te controleren.

Kosten

Als je kosten hebt gemaakt voor je bedrijf, zijn die misschien ook aftrekbaar. Maar let op: niet alle kosten zijn volledig aftrekbaar en als je de spullen ook privé gebruikt, moet je dat ook opgeven.

Vooringevulde gegevens

De Belastingdienst vult zo veel mogelijk privégegevens alvast voor je in. Controleer deze goed, zeker als er in het afgelopen jaar iets is veranderd – een huis gekocht, getrouwd/gescheiden, studie – want je blijft zélf verantwoordelijk voor de juistheid van je aangifte.

Cijfers bij de hand

Het ondernemersdeel van de aangifte moet je zelf invullen. Bereid je goed voor door de juiste cijfers bij de hand te houden bij de aangifte. Welke cijfers dat zijn, vind je hier.

Zelf doen of uitbesteden

Bijna tweederde van alle ondernemers besteden de aangifte uit. Dat biedt gemak, maar als je administratie niet heel complex is, kun je er ook voor kiezen het zelf te doen. Let wel: je blijft altijd zelf verantwoordelijk, ook als je uitbesteedt. En als je daarvoor kiest, voorzie dan je adviseur van de juiste cijfers (zie punt hierboven).

Doe tijdig aangifte

En last, but not least: doe tijdig aangifte. Je hebt tot 1 mei de tijd. Lukt dat niet? Vraag dan – ook vóór 1 mei – uitstel aan!

Kijk goed of je aangifte volledig is

Kortom, controleer eerst óf je aangifte inkomstenbelasting als ondernemer moet doen. En zo ja, zorg dan dat je aangifte volledig en correct is – ook als je uitbesteedt.

Gebruik daarvoor de uitgebreide Aangiftechecklist van de Belastingdienst. Dan kun je daarna weer snel je klanten helpen met het optimaliseren van hun campagnes, het produceren van ‘persuasive copy‘ of designen van een website. Succes!

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!