GadgetReview: HTC 7 Trophy met Windows Phone 7
Op maandag 11 oktober werd Windows Phone 7 wereldwijd gelanceerd, maar nog niet voor de Nederlandse markt. Want, zoals Maarten Sonneveld van Microsoft aangaf, “als dat zo was geweest hadden we het hele gebouw ingepakt”. Toch konden we de lancering aan de andere kant van de oceaan niet volledig aan ons voorbij laten gaan en hebben de Nederlandse journalisten samen met HTC, LG, Samsung en Microsoft naar de persconferentie van Steve Ballmer in New York gekeken om daarna een aantal nieuwe toestellen uit te proberen met het nieuwe OS. Want ondanks dat er geen Nederlandse versie is, hebben bovengenoemde merken toch alvast een toestel uitgebracht.
Look and Feel
De HTC Trophy is een veelbelovende telefoon. Niet alleen vanwege het nieuwe Windows Phone 7 van Microsoft, maar ook doordat HTC het toestel heeft geproduceerd. Dit is een van de meest geliefde producenten voor telefoons met Windows software, zij brachten ons immers ook de eerste XDA van O2. Het toestel ging op woensdag 18 oktober voor het eerst over de toonbank tijdens een speciaal event in Rotterdam, waarbij gegadigden om 12 uur ‘s nachts de eerste toestellen konden bemachtigen.
Zodra het toestel uit de doos komt herken je het direct als een HTC toestel. De succesvolle formfactor is ook hier weer toegepast en geeft het toestel haar kenmerkende uiterlijk. Bij het beetpakken voel je dat het een degelijk design is; de matte rubberen achterkant geeft een goede grip terwijl de aluminium zijkant een luxe uitstraling verzorgd. Ook valt direct op dat het toestel slank is, waardoor hij geschikt is voor de broekzak. Onder het scherm zitten drie touchgevoelige knoppen: Terug, Home en Zoek. Aan de zijkant vind je nog de aan/uitknop en een cameraknop waarmee je de telefoon ‘wakker’ kunt schudden; je hoeft hem niet eerst te unlocken maar je kunt direct een foto maken. Meer knoppen dat dit heb je niet nodig, want hiervoor kun je natuurlijk gewoon het 3,8-inch SLCD touchscreen van de Trophy gebruiken.
Microsoft heeft aan de toestellen die worden uitgebracht een aantal minimumeisen gesteld, waaronder de schermgroote, de cameraresolutie en de processor. Hierdoor lijken de toestellen met Windows Phone 7 allemaal erg op elkaar, maar alle fabrikanten hebben hier op hun manier toch allen een eigen draai aan geprobeerd te geven. Bij HTC is dit de toevoeging van de ‘Sense Hub’, waarin je bijvoorbeeld het weer en de aandelenkoers kunt vinden. Bij andere toestellen heeft HTC een volledige Sense-schil over het OS heen gelegd, maar Microsoft staat dit bij Windows Phone niet langer toe.
Zoals vele Windows Mobile gebruikers zeggen over het nieuwe Windows Phone 7: het is een revolutie in plaats van een evolutie. Alles wat je denkt te weten van Microsoft smartphones kun vergeten: om een Windows Phone te leren kennen moet je helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig is het systeem heel erg intuïtief en werkt alles logisch en snel.
Scherm
De HTC Trophy heeft nogal last gehad van negatieve berichten over het scherm. Zo zijn er klachten geweest over een ontbrekende coating op het scherm, waar onze reviewer ook mee te maken heeft gehad. Echt last heb je er echter niet van, want het is niet meer zichtbaar zodra je het scherm aan zet. Naast het coating-probleem had het scherm ook last van ‘uitgewassen’ kleuren, op het moment dat je het toestel schuin hield. Hier leed de leesbaarheid verrassend genoeg niet onder. In de zon bleek het scherm een stuk beter leesbaar dan een AMOLED-scherm.
Hubs
Windows Phone is opgebouwd uit Hubs, waar diverse applicaties samenkomen. De meest spraakmakende Hub is de People Hub, waar je al je contacten terugvindt van je Exchange en/of Live accounts. De People Hub zoekt automatisch dezelfde contactgegevens bij elkaar. Dus heb je een persoon in Exchange en Live staan dan maakt hij ze automatisch één. Natuurlijk is het mogelijk ze weer uit elkaar te trekken voor het geval de Hub het fout heeft.
Tevens is het mogelijk om je Facebookaccount eraan te koppelen, zodat zelfs deze contactpersonen samengevoegd worden met je reguliere contactenlijst. Het leuke van deze laatste optie is dat er nu actuelere contactfoto’s bij contactpersonen komen te staan. Microsoft heeft met deze social-media georiënteerde People Hub echter wel een hele belangrijke functie laten liggen: de Twitter integratie. Dat zou de Live Tiles helemaal tot zijn recht hebben laten komen.
Voorbeelden van andere Hubs zijn de Games Hub, de Picture Hub en de Music Hub.
Connectiviteit
Bellen doet het toestel prima; het geluid is mooi en helder en de ontvangst uitstekend. Sms’en gaat ook erg snel. De interface heeft veel weg van de iPhone: threaded conversation style. Internet met 3G snelheden in het HSPA bereik, WiFi b/g/n en Bluetooth 2.1 met EDR behoren allemaal tot de mogelijkheden. De internetdekking valt soms net wat eerder weg dan bij bijvoorbeeld de HTC Legend, maar dat is in uitzonderlijke gevallen. De snelheid waarmee feeds laden vielen soms wat tegen (ondanks dat 3G goed binnenkwam).
Multimedia en Marketplace: Zune
In plaats van wat we gewend waren met Windows Mobile en zijn Windows Media Player kiest Microsoft met Windows Phone 7 voor de integratie van hun merknaam Zune. De Zune Media Player is speels opgezet met grote letters, knoppen en achtergronden die zich aanpassen naar wat je luistert. Luister je bijvoorbeeld een Robbie Williams CD dan zal deze groot op de achtergrond verschijnen. Verder is er een integratie met de Zune Desktop client waarmee je je muziek, video’s en applicaties kan synchroniseren.
De Zune player (http://www.zune.net) heb je nodig om content naar je device te synchroniseren, maar je kan er ook heel mooi de Marketplace mee bekijken. Let er op dat je regio-instellingen voor zowel telefoon als PC waar Zune op draait hetzelfde moeten zijn. Om überhaupt van de Marketplace gebruik te kunnen maken moet op je Live-ID een woonplaats in de UK of Duitsland of Frankrijk geregistreerd staan, tot het besturingssysteem officieel in Nederland uitgebracht wordt.
Het synchroniseren is erg makkelijk: je sleept content naar het telefoon-icoon linksonder en als er conversie nodig is (bij video’s bijvoorbeeld), dan wordt dat gedurende het proces automatisch voor je geregeld. Ondertussen kan je gewoon verdergaan met bladeren door je muziek in de Zune player. Je kunt onder andere foto’s, video’s en muziek syncen met Zune, maar helaas geen office documenten. Het besturingssysteem is niet voorzien van een USB-drive en offline synchroniseren met je PC (en Outlook) is ook passé, dus bestanden op de Active-Sync manier overzetten kun je vergeten. In plaats daarvan kun je ze naar jezelf mailen, zodat je ze vanuit je inbox op kan slaan in de Office Hub.
Wat betreft het omgaan met multimedia content moet ik zeggen dat de Zune Hub en de Pictures Hub wel een prachtige integratie bieden van alle cloudservices samen met on-device content. Alles speelt perfect af en de video’s zijn indrukwekkend qua kwaliteit. Wat ik ook graag had gezien in de Picture Hub is een verder integratie met diensten als Flickr en Picasa. Dat zal mogelijk via wat mooie apps opgelost gaan worden, maar hopelijk kan je die wel integreren in de Hub; het concept van Hubs waar alles samenkomt is namelijk erg mooi.
Applicaties
Applicaties zijn er al ruim over de 2000 op het moment van schrijven. Er zitten veel gratis apps tussen, dus ook voor Nederland zijn deze al beschikbaar. Betaalde applicaties kun je bovendien eerst proberen. Wat me echter is opgevallen, is dat veel applicaties van third party ontwikkelaars niet de snelheid en soeplesse van die van Microsoft halen, en dat stelt wel een beetje teleur. Laten we een aantal applicaties eens bekijken.
Calendar
Dit is de eerste kalender die gegevens uit meerdere Exchange accounts kan verwerken in één overzichtelijke agenda. Sterker nog, hij combineert vier kalenders als ik die van Google en mijn Live account (die ik beide niet gebruik) meetel. Omdat ik privé en zakelijk een agenda bijhoud is dit erg praktisch. Afspraken kunnen in een tijdlijn weergegeven worden; per dag of in een maandkalender. Iedere agenda krijgt zijn eigen kleur mee zodat je makkelijk kunt zien welke afspraak waarbij hoort. Tevens waarschuwt hij zelfs voor dubbele afspraken, zelfs als deze niet in dezelfde agenda staan.
Navigatie en Bing
Bing is even wennen als je al jaren met Google zoekt. De resultaten zijn fundamenteel anders en ik moet zeggen dat ik er nog niet laaiend enthousiast over ben. Google heeft inmiddels wel al een eigen search-app in de Marketplace, dus je hoeft niet persé met Bing in zee. Het Maps gedeelte van Bing daarentegen is erg mooi en heeft me vlotjes en duidelijk naar mijn bestemming geloodst. De positie-fix was ontzettend snel, dus ik kijk met spanning uit naar de turn-by-turn navigatie die Bing ons medio 2011 gaat bieden, wanneer de Nederlandse versie van WP7 uitgerold wordt.
Games
Zoals het logo al laat zien is Xbox Live geïntegreerd in de Games applicatie van Windows Phone. Hierdoor is het mogelijk informatie uit te wisselen met je Xbox 360. Microsoft hoopt door de Xbox Live integratie in Windows Phone 7 de schare fans van de Xbox 360 aan de Windows Phone te krijgen. Ik ken zelf al enkele Xbox fans met een iPhone, die bij een goeie integratie zeker zullen overstappen. Microsoft heeft al bekend gemaakt dat er zometeen Multiplayer games beschikbaar zullen zijn tussen de Xbox 360 en je Windows Phone 7 device, dit zullen echter in eerste instantie web-based games zijn.
Marketing
Ook al kan Microsoft’s besturingssysteem Windows Phone 7 eindelijk concurreren met Google en Apple, ze zijn volgens velen rijkelijk laat. In het geval van het mobiele besturingssysteem gaf Steve Ballmer volgens een aanwezige op de Venture Capital Summit toe dat ze Windows Mobile hadden verprutst. Publiekelijk gaf hij dit eerder al gematigd toe.
Het vertrouwen is weer terug met de nieuwe Windows Phone 7. Net als voor de lancering van de Kinect pompt Microsoft in de lancering van Windows Phone 7 ook een half miljard. In de promotiefilmpjes zoals die er nu zijn wordt het systeem verkocht onder de slogan “It’s time for a phone to save us from our phones.” Ik ben er niet echt enthousiast over omdat het niet direct duidelijk is wat ze er mee bedoelen. David Webster, Chief Marketing Strategist bij Microsoft legt uit: “We’re highlighting the moments where that’s not OK and the wrong phone design can encourage you to be more antisocial than you should”. Een vreemd gekozen USP voor de lancering van een compleet nieuw mobile OS.
In de meest recente promotiefilmpjes lijkt Microsoft dit uitgangspunt dan ook gewijzigd te hebben naar “Less stop and stare. More glance and go.”, wat wat mij betreft een logischere invalshoek is. Het besturingssysteem onderscheid zich doordat het heel simpel en snel werkt. Daarnaast is het aanbod van apps veel beter en is de interface aanpasbaar. Waar het aanbod qua apps bij Windows Mobile 6 minimaal was, heeft de Phone Marketplace nu al 2.000 apps. Daarnaast zijn er reeds 13.000 developers geregistreerd. De ontwikkeling van het aanbod van apps is belangrijk, zeker nu ook HTC met een eigen app store wil komen.
Klachten dat Microsoft te laat is vind ik zelf overdreven. Hoewel je geneigd bent omdat te denken, staan we nog aan het begin van de ontwikkeling van mobiele toepassingen. Er is dus nog genoeg tijd en ruimte voor Microsoft om zich te bewijzen. Naast de HTC Trophy zijn er nog 10 telefoons bij de Windows Phone 7 lancering, die met de feestdagen beschikbaar moeten zijn.
Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is gedaan door Marco Maas namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die marketing rondom het device heeft beschreven. Het volledige artikel en meer informatie over Windows Phone 7 is te lezen op Mobilyz.
Als je eht voer Bing hebt, heb je het dan over de US of NL versie? De US versie vind IK nl echt betere resultaten geven dan Google. De NL versie van Bing is helaas nog beneden de maat.
OS doet er sinds Apple niet echt meer toe, je kan het alleen nog maar winnen op religie (Apple) de inhoud (unieke content) of special services (Ping oid) Galaxy, iPhone of Trophy ontlopen elkaar maar weinig, Alle cons en pros afgewogen dan…
@Andre Het gaat hier over de US versie. Onze reviewer vond deze minder fijn dan Google, maar wellicht is dit een kwestie van wennen. Goed te horen dat jij hier andere ervaringen mee hebt, zijn er meer mensen met goede Bing-ervaringen?
@mediagrid inhoud en special services zijn toch gelieerd aan een bepaald OS? Het OS doet er naar mijn idee wel degelijk toe, het is voor velen juist doorslaggevend om voor een bepaalde telefoon te kiezen.
Denise dat WAS zo is mijn stelling. Mensen gaan niet voor de OS van Blackberry maar voor PING. Special services worden gelinkt aan gebruikersmotief. Niet aan een OS.
Leuk review! Ben alleen wel van mening dat er een negatief punt ontbreekt: de beschikbaarheid van de apps. 2000 stelt natuurlijk helemaal geen fluit voor.
En het blijft een groot vraagteken of er meer beschikbaar komt, je bent afhankelijk van de verkopen van deze telefoons. Vergelijk het met een televisieprogramma als er kijkers zijn is het per direct van de buis. In vergelijking met dit is Android op dit moment een betere en zekere keuze. We zullen het zien.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!