GadgetReview: De Nokia E7, de laatste Symbian smartphone
Wij hebben van de week van Nokia een nieuw test-device ontvangen: de nieuwe Nokia E7 en aan mij de eer om deze te testen. Nouja, eer, ik ben verstokt op m’n iPhone, al sinds 2007. Ik heb Android een kans gegeven, maar na een week had ik m’n iPhone weer terug in m’n broekzak. Ik heb ook Windows Phone 7 een kans gegeven, maar hetzelfde verhaal. Ik ben dus heel benieuwd of dit nieuwe toestel van Nokia mij kan overtuigen.
Deze gastblog is geschreven door Tim Poot. Tim is als Mobile Interaction- & User-Interface Designer actief bij M2Mobi.
Eerste indruk
De hardware ziet er indrukwekkend uit. We hadden al eerder van Nokia de N8 ontvangen en deze E7 heeft hetzelfde spaceshuttle-uiterlijk die je moet kunnen waarderen. De E7 beschikt over een 4inch AMOLED touchscreen met een prettige inkijkhoek en een fysiek toetsenbord. Ik heb nooit behoefte gehad aan een fysiek toetsenbord (het virtuele toetsenbord van de iPhone werkt voor mij prima) maar toen ik het toetsenbord van deze Nokia zag, zag ik mezelf daar wel mee werken. Dat komt voornamelijk omdat het beeldscherm met zo’n hoek op het toetsenbord komt te staan dat het aan een laptop doet denken. Er is een hardware-camera button aanwezig die toegang verleent tot de 8MP camera. Ik ben wel te spreken over de kwaliteit en de interface van de videocamera, welke video’s opneemt in 720p, maar de kwaliteit van de foto’s is iets minder vanwege het ontbreken van de auto-focus. De E7 heeft een HDMI-uitgang. Mijn geschoten video kan ik prima afspelen op een 37 inch TV. Zeker een positief punt aan dit toestel, vrienden en familie kan je eenvoudig foto’s en video’s laten zien.
Vervolgens heb ik er een half uur (!) over gedaan om het menu op de Nokia te vinden. Dit kan aan mij liggen, aangezien ik geen Nokia-gebruiker ben, maar zou een smartphone niet intuïtief moeten werken? Voor andere gebruikers die zitten te denken om te switchen naar Nokia, ik zal jullie een half uur besparen: door op de hardware-button te klikken onder het scherm krijg je het menu te zien. Als je dat eenmaal weet levert het geen problemen op, maar in mijn mening is deze knop, wat toch de knop is die je het meest gebruikt, niet duidelijk genoeg. Dit komt ook omdat deze knop, naast het openen van het menu, ook figureert als home-button a la Android. De reden dat ik dit verwarrend vind kan ook komen omdat de hardware-button van de iPhone functioneert als ‘sluiten’ inhoud en niet ‘openen’. Hoe dan ook, een kwestie van gewenning denk ik dan maar.
Symbian
De E7 draait op Symbian^3. Hier moest ik het meest aan wennen. Het eerste wat ik deed was verbinden met WiFi. Je opent het menu, dan open je het instellingen-menu om vervolgens het connectie-menu te openen. Menu na menu na menu na menu na menu is voor mij niets… De stijl van de interface vind ik wel weer mooi. Een moderne en strakke interface kan ik wel waarderen. Ook kan je thema’s instellen om de interface geheel naar eigen stijl aan te passen. Ondanks dat het Symbian ecosysteem wordt opgegeven voor Windows Phone is er toch een behoorlijke aanbod van applicaties aanwezig. Zo zijn officiële apps van Facebook en Foursquare beschikbaar in de Ovi Store, maar Twitter dan weer niet. Wel heeft Nokia een Twitter widget beschikbaar gemaakt.
Typen
Eenmaal de instellingen gevonden kwam de volgende tegenvaller en wat mij betreft het meest out-of-date wat verboden zou moeten worden op elke smartphone. Ik wilde het wachtwoord van het WiFi intoetsen en ik verwacht dan dat zodra ik op een tekstveld klik, een virtueel qwerty-toetsenbordje omhoog komt schuiven. Misschien dom, maar dit is wat ik gewend ben van zowel iOS, Android als WP7. Maar ik kreeg ineens een fullscreen tekst-invoer en een numeriek toetsenbord! Ik had dat op m’n Nokia 3310 jaren geleden, als íets niet meer nodig is… Ik wordt uit mijn formulier gehaald, gebracht naar een fullscreen tekst-invoer en krijg een numeriek toetsenbord.. Hoe verontwaardig ik dan ook was, ik zag een lichtpuntje, het fysieke toetsenbord uitproberen. Daar kan ik geen kwaad woord over zeggen, wat een genot om zo tekst in te voeren! De toetsen voelen prima aan, het scherm staat op een ideale hoek ten opzichte van het toetsenbord, je houdt het toestel stevig vast vanwege de vorm, géén fullscreen tekstinvoer, etc etc. Perfect!
Over het typen ben ik dus wel zeer te spreken. Op de E7 is standaard QuickOffice geïnstalleerd en met het fysieke toetsenbord en het grote, heldere scherm is typen op de E7 net zo eenvoudig als op een computer. Daarnaast heeft de E7 een beetje aparte vorm, die wel heerlijk in beide handen ligt als je het toestel horizontaal vasthoudt. De toetsen zijn zacht, maar duidelijk uit elkaar te houden en gemakkelijk in te drukken. Ook viel me op dat ik vrij snel gewend was om met de pijltjes-toetsen te navigeren. Nee, over het typen met het fysieke toetsenbord niets negatiefs. Leuk feitje: het grootste gedeelte van dit artikel heb ik op de E7 geschreven.
En om nog een tip mee te geven: in de Ovi Store kan je Swype vinden, aangeleverd door Nokia. Na installatie dien je het toestel opnieuw op te straten en vanaf dat moment kan je Swipen met het landscape virtuele toetsenbord.
Marketing
De smartphone wordt gepositioneerd als “the ultimate business phone”, en dit is gezien de tekstinvoer met fysiek toetsenbord een logische insteek. Wat valt er verder te zeggen over de marketing? Alles wordt natuurlijk overschaduwd door de switch van Symbian naar Windows Phone. Leuk is om te zien dat voordat dat bekend werd gemaakt Nokia VP Ukko Lappalainen aangaf dat ”the E7 is by far the most important model for us this year when looking at sales expectations”. In diezelfde tijd gaf de zojuist van Microsoft overgestapte CEO Stephen Elop al aan dat er flink wat zou gaan veranderen wat betreft het platform.
Kenmerkend voor de teneur van Nokia is het verliezen van het marktleiderschap aan concurrent Samsung. Het verlies in marktaandeel is vooral te denken aan de slechte positie in de smartphone markt. Nokia heeft nog altijd een sterke positie in opkomende markten.
Conclusie
Om af te ronden, moet je de E7 aanschaffen of niet? Vreemd genoeg zeg ik een moeizame ja, vanwege de kwaliteit van de hardware. Het fysieke toetsenbord heeft mijn ogen geopend, zodanig dat ik me nu kan ergeren aan m’n virtuele toetsenbord op de iPhone. De camera werkt redelijk goed, video’s neem je op in HD en de E7 heeft een HDMI-uitgang waarmee je deze HD-video’s prima op je TV kunt afspelen. De E7 komt standaard met turn-by-turn navigatie (deze heb ik niet getest, maar ik kan me voorstellen dat als het scherm uitgeklapt is, de E7 prima op je dashboard blijft staan) en QuickOffice en de meest populaire iPhone en Android apps kun je ook in de Ovi Store vinden. Dit zijn voor mij genoeg argumenten om de E7 te kunnen adviseren.
Persoonlijk ga ik toch m’n iPhone weer afstoffen en om één simpele reden: Symbian^3. Als het gebrek aan gebruiksgemak nou het enige nadeel was aan Symbian, dan had ik daar mee kunnen leven, maar ik zit me constant te ergeren als ik dit toestel gebruik. En als ik een telefoontje pleeg, een mailtje typ of een sms de deur uitdoe, wil ik me niet hoeven ergeren aan het besturingssysteem, terwijl ik de hardware zo geweldig vind. Ik las ergens dat Nokia werkt aan een nieuwe versie van Symbian (Symbian Anna) die het gebruiksgemak moet verbeteren. Ik ga dat afwachten met m’n iPhone in m’n broekzak.
jammer van de inleiding, het komt de geloofwaardigheid en professionaliteit niet echt ten goede om direct al te roepen dat je alle telefoons minderwaardig vind in vergelijking met de Iphone.
Een Apple Fanboy die een Nokia telefoon moet beoordelen. Een review die totaal niet serieus te nemen is! Je inleiding zegt voldoende.
Als Marketingfacts dit serieus neemt, hadden ze jou nooit zo’n toestel laten reviewen. Hoewel ik als vakgenoot voorzichtig ben met oordelen, is dit een aanfluiting. Enkele redenen waarom:
1. De titel ‘de laatste Symbian smartphone’ <-- is niet waar. Binnenkort komen de X7 en E6 uit. En vermoedelijk komen er nog enkele jaren nieuwe Symbians uit.
2. De inleiding: “Nouja, eer, ik ben verstokt op m’n iPhone, al sinds 2007.” Het is eerlijk, maar als je reviewt moet je streven naar een beperking in subjectviteit. Wil je serieus reviewen? Gebruik Android, Windows Phone en Symbian ook echt. Niet een week proberen, maar dag in dag uit gebruiken. Dan wen je, je herkent vernieuwingen en je hoeft je niet te verbazen over waar het menu zit (hoewel je wel altijd oog moet houden voor hoe het overkomt op mensen die het nooit gebruiken.
3. Gebrek aan kennis: “Ik las ergens dat Nokia werkt aan een nieuwe versie van Symbian (Symbian Anna) die het gebruiksgemak moet verbeteren. Ik ga dat afwachten met m’n iPhone in m’n broekzak.” Je las het ergens? Je hebt het niet nagezocht? Wat de verbeteringen zijn, hoe het eruit ziet? Wanneer de update op de E7 komt? Hoe Symbian na Anna nog geupdatet wordt?
4. Uitspraken doen over iets dat je niet test: “De E7 komt standaard met turn-by-turn navigatie (deze heb ik niet getest, maar ik kan me voorstellen dat als het scherm uitgeklapt is, de E7 prima op je dashboard blijft staan)” <-- Zou je ook een iPhone testen zonder ooit de App Store te openen? Nee toch? Waarom heb je niet genavigeerd met de E7? Even kaarten gedownload? Afijn, dit zijn zomaar wat punten die in me opborrelen. Een ander idee is misschien zo’n toestel in handen duwen bij een iPhone-gebruiker, Android-gebruiker, non-smartphone-gebruiker; dat filmen en kijken hoe het bevalt. Gadgets reviewen is weliswaar geen journalistiek met een hoofdletter J, maar even zeer een vak wat je moet leren. Deze review doet – ook gezien voorgaande redacties – alleen afbreuk aan je harde werken en het imago van M! En dat is natuurlijk jammer.
Volgende keer de tekst ook een keer doorlezen, staan enkele spelfouten in..
Een waardevolle aanzet tot een review, maar er mag er toch wel enige verdieping zijn.
Aanvullend van deze gebruiker:
De Nokia E7 is inderdaad een symbian3 phone. Dat heeft z’n nadelen qua UI en gebruik.Belangrijk is bij echter bij de aanschaf van een telefoon waarvoor je deze wilt gebruiken. Bellen, apps & games of gebruik je voornamelijk voor internet, mail & social media? Ieder z’n eigen afwegingen.
# bellen.
Met de Nokia is prima te bellen. Geluidskwaliteit is over het algemeen prima.Dit is ook het geval via ‘handsfree’ en geluid via de luidsprekers. En via het menu is de UI gemakkelijk. Contacten zijn te makkelijk te vinden via de knop contact. En het gebruik van de widget ‘favorieten” voor veel gebruikte contacten is gewoon handig. Het inrichten is met hier en daar een klik te veel, maar dat is dus symbian. Overigens is via Googasync een fijne integratie mogelijk van google agenda’s en contacten.
# Apps en Games
Via de Ovi store zijn voldoende apps en games te bemachtigen. Van Angry birds tot functionele apps. Zoals F secure ( =lost &found; en blok bij diefstal). De uitstekende hardware maakt het mogelijk verschillende apps tegelijkertijd te draaien. De integratie met Ovistore ( zolang dat nog zo heet) is een beetje knullig. Dat ligt echter meer aan de Ovi store zelf.
#mail & Internet
Het inrichten van mail gebeurt gedeeltelijk automatisch. Ik heb zelf 4 mail accounts goed draaien. Van Imap tot gmail en dat werkt prima. De widgets per mailbox durf ik zelfs handig te noemen. Voor diegene die veel mailt, internet en twittert, het toestenbord en het gebruik is veel fijner dan welk touchscreen toetsenbord dan ook. Zeker in combinatie met swype. Het virtueel toetsenbord van Nokia in portrait is niet fijn. Helemaal met de conclusie van Tim eens. Over het algemeen werkt dit toestel bij mail en internet in landscape mode een stuk fijner. Ook het virtueel toetsenbord van Nokia is in landscape aanvaardbaar is gebruik.Voor internet gebruik ik naast de ingebouwde internet browser van Nokia ( met flash) , Opera mini.
#sociale media integratie, widgets en RSS
Nokia heeft een ‘eigen’ sociale media integratie met ‘sociale netwerken’. Dit loopt echter via Ovi en voelt daarom wat knullig aan. Het voordeel wel is dat de integratie goed verwerkt is in het sub-menu opties bv bij foto’s. Toch gebruik ik dit niet, omdat er een app is “Gravity” dat ik gerust de beste app voor symbian durf te noemen. Veel wat je wilt op sociale media gebied kan je inrichten in deze app, twitter (multiple accounts), facebook, google reader, foursquare, fotoshare zoals flickr, mobypicture etc ect. Kortom doen via deze app.!! Wel fijn is de mogelijkheid om eenvoudig RSS feeds in widgets te laten verschijnen. En ook hier geldt een toetsenbord is erg fijn.
#functies
Camera en lens:
8MP waarmee 3264×2448 px foto formaat mogelijk is. De camera en de kwaliteit is minder dan van de N8. Al is de kwaliteit van foto’s aanzienlijk beter dan de camera’s van welke iphone dan ook. Ik zelf ondervang software matig Shutter pro een aantal aanvullende instellingen. Handmatig Iso instellingen is praktisch en via de ingebouwde panorama app zijn mooie 360 gr shots te maken.
Video kwaliteit , ook al genoemd door Tim, is mooi en goed. Ik gebruik met ik verrast door de kwaliteit ( vooral bij daglicht). Handig is inderdaad de HMDI uitgang. Eenvoudig te pluggen naar TV’s/
Quickoffice:
handig voor excell, word en powerpoint on the road.
Syncen:
Er zijn verschillende mogelijkheden om te syncen met je E7. Via Ovi op je pc kan je contacten, mail en muziek eenvoudige syncen. Dat kan met de bijgeleverde kabel ( mini usb) maar bijvoorbeel ook via bluetooth. Ik gebruik zelf vaak de laatste optie omdat dit in (mass modus) wat sneller gaat.
reactie 1/2…
en voor dat iedereen gaat ‘brullen’:
En nu wat nadelen:
Batterij
Belangrijkste nadeel ( maar dat geldt overigens voor meerdere smartphones) het batterij verbruik. De Nokia E7 heeft wat mij betreft een te kleine batterij. Nadeel is ook dat deze niet zelf te vervangen is. Meer dan een dag onderweg zonder opladen is bijna niet mogelijk met normaal gebruik. Wel wat tips om verbruik te verbeteren:
Zorg dat je maar 2x of 3x per dag je mailt ‘ophaalt’. Dit kan je regelen in je mailinstellingen. Dit zelfde geldt voor de meeste widgets. Niet permanent en realtime laten checken. Belangrijkste win is echter de telefoon te laten draaien in de energie bespaarstand modus ( kan via *aan*uit button). Dit scheelt aanzienlijk. De app Battery monitor geeft verder een goede inzage in restererende gebruik in combinatie met verschillende functies.
Inrichten
De Nokia heeft maar drie ‘home’ schermen om in te richten. Ik kan me voorstellen dat wat weinig is. Ik gebruik praktisch de app “favourite apps’ waarmee per widget/menu een submenu te maken is met 16 apps of shortcuts. Per scherm kom de dan aan 96 extra mogelijkheden.
vastlopen
De eerste keer dat de Nokia software vastloopt is het schrikken. Je hebt het gevoel dat je niets meer kan. Ook hardwarematig reageren de buttons niet meer. Zelfs niet de aan en uitknop. Bij andere Nokia’s haalde je vervolgens de batterij er uit en dan her startte je het toestel weer. De Nokia E7 doet dat zelf dus na een minuut of zo. Tot nu toe is dat steeds gelukt.
Voor iedereen die een smartphone overweegt. Je kan gerust een Nokia E7 aanschaffen maar dat geldt ook natuurlijk voor een Iphone of een Blackberry of een Android toestel. Anders schaf je ze toch allemaal aan. 🙂
.. en vroeguh kon je nog een MF post later editen.. sorry voor de taal onvolkomendheden maar jullie begrijpen de boodschap vast wel 🙂
@marketingfacts – kan die post edit feature terug?
@boerdeboer
Mooie aanvulling op de content van het artikel!
Voor de spelling steek ik de hand in eigen boezem gezien ik de laatste check over het artikel heb gedaan. Dit artikel gaat duidelijk wat minder diep dan wat ik of Denise Maaskant normaliter doe. Ik dacht eigenlijk dat lezers die juist want aan de lange kant vonden, maar wat goed is voor mij om te merken is dat er juist wel behoefte is aan een wat uitgebreider/dieper gadget artikel. Nemen we mee!
Ik heb zelf nu een tijdje een E7 in gebruik, en was er in het begin helemaal weg van! Heb ruimschoots ervaring met Android en Iphone, waarvan over Apple maar 1 ding te zeggen is: of je houdt er van of niet, ik niet dus. Kwalitatief een prachttelefoon, alleen die besturing 😉 Mijn hart ligt bij Android. Ik heb deze E7 als zakelijk gebruiker alleen genomen vanwege de algemene belkwaliteit, accutijd, toetsenbord en gepretendeerde sychronisatie met Exchange. Helaas bleek dat laatste minder waar te zijn. Stuurt mailtjes niet door, synchroniseert belabbert. Daarnaast ondersteunt dit toestel geen goede wifi hotspot, alleen Adhoc, iets waar veel apparatuur geen verbinding mee maakt….
Beeld en geluid zijn prima overigens, echte foto’s maak je toch met een losse camera. Maar voor mij is dit toch echt de laatste symbian.
Na jaren veel vertrouwen te hebben gehad in de E-serie van Nokia is mijn vertrouwen nu totaal weg. De mijn E7 laadt niet meer op en is volgens Nokia niet meer te repareren. Een vocht probleem dat ontstaan is door gebruik in airconditioning ligt aan de grond van het probleem. Dat is wat Nokia mij vertelt. Dat is nu juist waarom ik steeds een E-serie kocht (E50, E60, E75). Deze hebben allemaal in dezelfde omstandigheden uitstekend gefunctioneerd terwijl de E7 het binnen 2 maanden liet afweten. Ik ben mijn E75 maar weer gaan gebruiken. Kortom: E7 – zonde van je geld.
Wat mij nou interesseert, maar wat ik in geen ENKELE review lees: reageert het touchscreen van deze Nokia nou eindelijk wèl eens een keer op nagels??!! Voor mij geen iPhone en Samsung, simpelweg omdat ze onbedienbaar zijn met die touchscreens waar je lompweg je hele vinger op moet douwen voordat er iets gebeurt…. het VERKEERDE wel te verstaan. Uiteraard zit je er dan één of meerdere karakters naast als je een SMS wil tikken op zo’n virtueel toetsenbord… en wil je dan de “back”-toets indrukken, dan gaat ook DAT weer mis!! GRMMBBLLLLL $#@#%@!!!!
Het kostte mij gemiddeld 6(!) aanslagen om één juist karakter op het scherm te toveren… poehaaa zeg, doe mij in ’s hemelsnaam mijn Nokia 7110!! Die is én degelijk (overleeft met gemak een val op straat met 25kmh fietsend), en heeft een ter plekke a la seconde verwisselbare accu, die ook nog eens LAAAANGGG houdt, en ontvangt altijd en overal goed (sneer naar iPhone) en… heeft echte TOETSEN!!
@ Timmo, touchscreens werken nu eenmaal op vinger gevoeligheid en niet op nagelgevoeligheid. Dit heeft te maken met de kleine stroompjes die door je eigen lichaam heen lopen. Deze stroompjes lopen nou eenmaal niet door je nagel.
@Kees, Nokia is idd altijd degelijk geweest. Met mijn E7 heb ik nog geen problemen gehad betreft vocht e.d. Misschien heb je net ff pech gehad.
@Peter, meer symbian telefoons komen er ook niet. Gelukkig heeft nokia wel een hele goede update ter beschikking gesteld, deze heet Belle en hiermee wordt de E7 een stuk gebruiksvriendelijker.
Voor mij was de keus vooral snel gemaakt door het uitschuifbare toetsenbord. En ben tot op heden nog steeds tevreden over de telefoon. Een Iphone is een hype dus hoef ik niet.
kan iemand mij vertellen of het mogelijk is symbian op mijn e7 te vervangen door android
@Berry
Er is een app genaamd GDesk waarmee je een Android-alike interface op je E7 kan installeren. Zover ik weet is er geen ported Android die je op je E7 installeren. Ik zie wel wat tutorials voor de N9 staan die mogelijk voor de E7 werken, maar dan moet je wel echt weten wat je doet.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!