GadgetReview: Nokia Lumia 800, het eerste kindje uit het Nokia en Microsoft huwelijk
Afgelopen tijd heb ik gebruik mogen maken van de Lumia 800, het paradepaartje van Nokia en Microsoft. De Lumia 800 is de eerste telefoon die serieuze potentie biedt om voor Windows Phone de markt open te breken. Met de Lumia 800 hebben Nokia en Microsoft voor net zoveel aandacht gezorgd als voor alle vorige Windows Phones bij elkaar (HTC 7 Trophy, anyone?). In deze blog neem ik de Lumia 800 eens goed onder de loep. Is deze smartphone klaar om de strijd met Android en iPhone aan te gaan?
Deze blog is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Nokia en Marketingfacts.
Look & feel
Ik ben zelf niet wild enthousiast over het design van de telefoon, maar hij ziet er zeker prima uit. Nokia’s huisstijl is nog steeds goed zichtbaar, en doet me direct denken aan de Nokia E7 en N9. De toestel is wel een stuk mooier afgewerkt, Nokia heeft duidelijk beseft hoe belangrijk de look & feel is. Het scherm is licht gebold, en is gemaakt van Gorilla-glass.Wanneer je je phone dus per ongeluk laat vallen zal er niet zo snel een kras of ster ontstaan. Ik moet zelf even downscalen van m’n Galaxy S2, maar het 3,7” scherm went verassend snel.
Wat direct opvalt wanneer ik het toestel aanzet is dat zwart echt zwart is. Nokia gebruikt een AMOLED display icm Nokia Clear Back display om te zorgen dat het zwarte OS er goed uitkomt. Het toestel is aan de zware kant, maar vind dat zelf niet echt belangrijk. Belangrijker is dat het geheel zeer solide aanvoelt. Bovenaan het toestel zit een klepje voor de microUSB uitgang en microSIM kaart. Deze voelen wat losjes aan, en mezelf kennende vraag ik me af hoelang het duurt voordat die kapot gaan.
Windows Phone Mango
Design
De Lumia 800 draait op de nieuwste versie van Windows Phone, Windows Phone 7.5 Mango. Over Windows Phone Mango hebben we het al vaker gehad. Ik had er echter zelf nooit uitgebreid mee gewerkt. Ik heb zelf lange tijd een HTC Touch Pro2 gehad en die beviel qua OS niet zo. Ik was dan ook wat sceptisch toen ik met de telefoon aan de slag ging. Maar eerlijk is eerlijk, Microsoft heeft zichzelf met Windows Phone weer op de kaart gezet. Oké, het aanbod van apps is nog niet gelijk aan dat van Android of iOS, maar de user-experience is zeer goed uitgedacht. Qua design ziet het er allemaal zeer gelikt uit. De interface is erg clean en minimalistisch, maar wel erg stijl vol. Dit komt vooral omdat er mooi gebruik gemaakt van de felle kleuren (die er door het ‘ware zwart’ strak uitkomen) en typografie.
Tiles
Het hoofdscherm bestaat uit de bekende ‘tiles’. Naast een tegel voor email, agenda en foto’s zijn er ook tegels voor applicaties. Naast dat de interface er goed uitziet (snap alleen niet zo goed dat het niet de volledige schermbreedte vult), werkt het ook erg fijn. Wat het zo prettig maakt, is dat het navigatie en updates in één is. In de email tegel zie je dus direct of je nieuwe mails hebt, en wat de laatste updates zijn in je Twitter of Facebook netwerk.
Integrale ervaring
Waar Windows Phone 7 punten scoort is dat het de eindgebruiker een integrale ervaring biedt .Daarmee bedoel ik dat de grenzen tussen het besturingssysteem en de applicaties wegvallen. Wanneer ik vanuit het OS bijvoorbeeld WhatsApp opstart heb ik niet het gevoel dat ik in een app beland. Ik blijf binnen hetzelfde overzichtelijke en minimalistische design. Het besturingssysteem, en daarmee de telefoon, biedt zo één ervaring waardoor je als gebruiker nog sterker betrokken bent bij het merk. Dat doet Microsoft dus goed.
Intuïtief
Wellicht het meest belangrijk is dat de menu’s en het bladeren tussen programma’s en opties allemaal erg intuïtief aanvoelt. Tekenend was dat ik op een bepaald moment de melding ‘Netwerk beschikbaar’ bleef krijgen en ik geen verbinding wilde maken. Ik dacht bij mezelf: “Oké, als je nu echt intuïtief bent, moet ik je gewoon van het scherm af kunnen vegen.” En inderdaad, dat werkte. En sure, er zal vast het een en ander van Apple afgekeken zijn. Zo kun je in de camera applicatie direct naar andere foto’s swipen. Desondanks staat Windows Phone compleet op zich zelf en doet het me totaal niet denken aan Android of iOS. Die intuitiviteit zit hem in kleine dingetjes. Ik haalde net het voorbeeld van het wegvegen van meldingen, maar bijvoorbeeld ook het aanpassen van de datum (zie hierboven).
Social
De Nokia Lumia 800 biedt integratie met zowel Twitter, Facebook als LinkedIn. De updates van de mensen in jouw sociale netwerken vind je terug in ‘Personen’. De Personen applicatie is een ‘hub’ waarin de verschillende sociale netwerken samen komen. Updates van Twitter en Facebook staan dus door elkaar. Wanneer je een update plaatst, plaats je deze op al je netwerken. Het feit dat alles mooi geïntegreerd is binnen het operating systeem heeft ook een nadeel. Twitter en Facebook hebben elk hun eigen specifieke functies en elementen die er nu niet altijd even goed uitkomen. Anderzijds, als ik op m’n smartphone zit gebruik vooral de basisfuncties: het doornemen van andermans updates, likes/commentaren plaatsen en zelf updates plaatsen. Als je behoefte aan een app waarmee je meer kunt met bv. Facebook is daar vast wel een andere voor te vinden.
Integratie
Wat ik zelf top vind is dat je, net als bij Android, je Google account kunt synchroniseren met je telefoon. Na inloggen heb je dus direct je contactpersonen, afspraken en email op je telefoon. Voeg daar je Twitter en LinkedIn aan toe en de Lumia 800 zal deze samenvoegen met je contactlijst en automatisch foto’s ophalen. Denk zelf dat het een erg verstandige beslissing is geweest om Windows Phone open te stellen (en bijvoorbeeld niet alleen aan Windows Live te laten koppelen). Al mijn data zit in Google Apps, de switching costs zijn dus erg hoog. Je kunt natuurlijk ook je Live ID koppelen aan de telefoon, waarmee je waarschijnlijk eveneens email, agenda en contacten kunt synchen. Die integratie gaat wel verder, omdat het bijvoorbeeld ook gekoppeld is aan de XBOX360, zodat je realtime kunt zien welke games je vrienden spelen.
Zoals we mogen verwachten heeft Microsoft wel degelijk veel van haar services gekoppeld aan Windows Phone. Zo is Bing de standaard zoekmachine en browse je met Internet Explorer 9. En dat werkt verassend goed. Bing is eveneens mooi geïntegreerd binnen het OS, het blijft daarom jammer dat Bing nog steeds niet helemaal uitgerold is naar Nederland.
Zakelijk
Voor zakelijk gebruik is het gaaf dat Office 365 is geïntegreerd binnen de Lumia 800. Office 365 is een combinatie van online Office-diensten voor onder meer e-mail, agenda en vergaderen (die als webapps toegankelijk zijn,) met de bekende desktoptoepassingen. De diensten draaien op cloudhosting, en zijn gekoppeld aan de traditionele Office software (2007 of nieuwer). Office 365 is daarmee Microsoft’s tegenhanger van Google Apps.
In de Office Hub zijn daarnaast enkele bekende Office programma’s zoals Word, Excell en Powerpoint te gebruiken. Je kunt bestanden openen vanaf, en opslaan op zowel SharePoint, Office 365 en Skydrive. Skydrive is een Live-dienst van Microsoft waarmee je tot 25GB online bestanden kunt opslaan, zoals foto’s, video’s en andere documenten. Voordeel van SkyDrive is dat het seamless kan worden gesynchroniseerd met de desktop Office software en Windows Phones. Al met al een mooie set tools om helemaal mobiel in de cloud te werken, een waardige concurrent voor Google Apps.
Apps
De Windows Phone Marketplace is in de VS inmiddels al aardig gevuld. Daar zijn er nu meer dan 100.000 apps beschikbaar, aldus cijfers van Distimo. Het downloadvolume ligt wel een factor 40 lager dan bij de App Store. In Nederland hebben we toegang tot 40.000 apps. Van alle apps die ik tot mijn essentieels reken zijn de meesten al beschikbaar. Zo kunnen zowel Whatsapp en Shazam al gedownload worden voor Windows Phone. Het aantal betaalde apps in Windows Phone Marketplace neemt maandelijks gemiddeld toe met 1300 terwijl het aantal gratis apps maandelijks gemiddeld stijgt met 1650. Sinds de lancering van Windows Phone Marketplace stijgt het aantal publishers met gemiddeld 700 per maand. Toch zijn nog niet al mijn favo apps beschikbaar. Zo maak ik zelf veel gebruik van Dropbox (foto’s maken en direct in Dropbox opslaan voor sync met redactie of gewoon thuis), waarvoor nog geen officiële app ontwikkeld is.
Camera
Iets waar Nokia altijd in heeft uitgeblonken zijn de camera’s die de Finnen in hun toestellen inbouwden. Ook de Lumia 800 beschikt over een puike camera (8 Megapixel camera met de Carl Zeiss Tessar lens). Er kunnen foto’s met een resolutie van 3264×2448 gemaakt worden, en het toestel kan filmen op een resolutie van 720p met 30 fps. Je kunt foto’s maken door op het scherm te tikken met je vinger. De camera focust afhankelijk van waar je op het scherm tikt. De foto’s met weinig licht zien er best goed uit en slaan niet wit uit.
Nokia
Nokia heeft zelf ook diverse applicaties toegevoegd aan de telefoon: Nokia Drive, Nokia Maps en Nokia Music. Het veroorzaakt wat verwarring omdat er al een Music en Maps app aanwezig is op de telefoon. Microsoft’s kaarten applicatie maakt gebruik van Nokia’s Navteq, daar is het dus niet om te doen. Bij navraag bij Nokia blijkt deze scheiding voor de huidige release niet op tijd te zijn gelukt.
Nokia Music, een mooi voorbeeld van het mooie & integrale design van de software
Nokia Drive is de Windows Phone variant van OVI maps. Om de navigatie te gebruiken zul je eerst kaarten moeten downloaden. Daardoor is het mogelijk je navigatie op vakantie te gebruiken zonder dat je torenhoge kosten voor het gebruik van je mobiele internetverbinding moet betalen. Qua gebruiksgemak is de app wat karig, er is bijvoorbeeld nog geen mogelijkheid om een thuisadres in te geven, en ook kun je niet navigeren naar je contacten. Nokia maps is de Nokia variant van Google maps. Net als Google Maps kan er gekozen worden uit verschillende lagen. De Nokia Music app heeft wel enige concurrentie van Microsoft’s eigen Zune diensten. Het grote verschil is dat je bij Nokia gratis naar streaming radio kunt luisteren. Je kunt daarnaast voor €0,99 tot €1,29 nummers aanschaffen. De Microsoft Zune dienst is nog niet verkrijgbaar in Nederland, +1 voor Nokia dus.
Conclusie
De Lumia 800 heeft mij erg verrast in positieve zin. Microsoft en Nokia hebben zichzelf sterk herpakt met de Lumia 800. Grootste pluspunt van de telefoon is het besturingssysteem er erg stylish uitziet, intuïtief is en al met al een lekkere user experience biedt waarmee het wat mij betreft de concurrentie aankan met de iPhone. Juist omdat Apple zo geliefd is / sterk is met haar soepele gebruikerservaring. Qua app aanbod is het nog niet zo compleet als de concurrentie, dat is het nadeel van een nieuw besturingssysteem. Het gros van de belangrijkste apps is al wel beschikbaar. De Lumia 800 is daarnaast erg interessant voor zakelijke gebruikers omdat het met veel zakelijke diensten van Microsoft werkt. Nog even in het kort:
Pluspunten
+ Design
+ Kwaliteit & diepte van display
+ Soepel, snel & slick
+ Integratie van apps binnen OS
+ Integratie van sociale netwerken
+ Koppeling met Skydrive, Office 365 en SharePoint
Minpunten
– In de huidige versie heeft Nokia Drive een dataverbinding nodig om een route te berekenen (in volgende update niet meer)
– App aanbod nog niet te vergelijken met concurrentie
– Lijkt niet efficiënt met de energie om te springen wanneer je de telefoon niet gebruikt (waardoor batterij snel leeg raakt)
– Klepjes bovenaan het toestel doen breekbaar aan
Ik ga lekker weer over naar Nokia. http://www.a-s-k.nl
Laatste stuiptrekkingen van twee merken die de strijd in de mobiele markt hebben verloren?
Is zeker een mooi toestel in windows is een mooi product. Maar ik heb hem terug gestuurd. Batterijleven is drama. Volle lading gaat 10 uur mee en dan is hij totaal leeg. Dat kan echt niet.
Zolang nokia dat niet onder controle heeft, zouden ze dit toestel eigenlijk niet mogen verkopen.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!