De Asus Eee Pad Transformer Prime: een tablet en desktop in één
Gisteren werd er in Amsterdam officieel de opvolger van de Asus Eee Pad Transformer aangekondigd: de Asus Eee Pad Transformer Prime. Er wordt door veel mensen naar deze tablet uitgekeken. In de VS zijn er al records gebroken bij de voorverkoop: het is de meest voorverkochte Android Honeycomb tablet ooit. Ook dichterbij in Groot Britannië is de voorverkoop zeven keer hoger dan verwacht. Het nieuwe model is niet alleen een stuk dunner, dit is de eerste tablet die over de Tegra 3 (quad-core) processor van nVidia beschikt. Samsung: maak je borst maar nat.
Overigens is dit volgens mij niet de functie die de tablet het meest onderscheidt van de concurrentie: dat is het feit dat je de Transformer Prime in een dock kunt aansluiten waardoor je een bijna volwaardige PC tot je beschikking hebt. In de presentatie werd er desalniettemin op de snelheid en extra voordelen van de Tegra 3 processor ingegaan. Daarna heb ik de Transformer Prime even kunnen uitproberen in de experience zones die Asus speciaal voor de lancering had opgezet. Maakt de tablet de verwachtingen waar?
Tegra 3
De Transformer Prime is met de Tegra 3 processor dus een stuk sneller geworden. De tablet is zelfs zo snel dat hij in vergelijking met intel core 2 duo processors die je in PC’s (of macs) vindt, even goed, zo niet beter scoort. Tegra 3 is eigenlijk zelfs een multicore processor omdat er vier cores zijn die voor de prestaties zorgen en een core die zorgt voor de meest efficiënte prestatie/batterijverdeling van de andere vier cores. Volgens Asus is de batterijduur met Tegra 3 dus ook sterk verbeterd en kan de Transformer Prime 12 uur mee zonder dock en 18 uur met dock. Of dit werkelijk zo is weet ik niet, daarvoor moet ik de tablet nog wat langer testen. Ook het spelen van games gaat met de nieuwe processor een stuk vloeiender. Ik heb het zelf even kunnen testen en games worden vloeiender weergeven en er zijn ook meer grafische effecten mogelijk. De processor is zelfs krachtig genoeg om games in 3D naar compatibele apparaten te streamen (bij het testen was dit een beamer) en zelfs dan weet de Transformer Prime hetzelfde prestatieniveau vast te houden. Naast games werkt ook de Android interface een stuk vloeiender dan op bijvoorbeeld de Galaxy Tab 10.1 en volgens Asus is surfen op het web ook een stuk sneller geworden. Tegra 3 is dus duidelijk een grote verbetering ten op zichte van de Tegra 2 processor die bijvoorbeeld in de Galaxy Tab 10.1 zit.
Multimedia
Ook het scherm van de Transformer Prime is onder handen genomen. Zo is het glas gemaakt van het krasbestendige Corning Gorilla Glass. Asus heeft het scherm met een IPS+ coating afgewerkt zodat je buiten nog steeds goed kunt zien wat je op tablet aan het doen bent. Met een hydro-oleophobic (hopelijk goed gespeld) komen er volgens Asus minder vingerafdrukken op het scherm en zijn ze makkelijker schoon te maken. In de praktijk merkte ik echter dat het scherm al gauw onder de vingerafdrukken zit en de vlekken niet makkelijk weg te krijgen zijn. Toch zagen de beelden die ik op de Transformer Prime heb gezien er heel strak uit. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1200×800 en kan dus films in HD afspelen. Qua geluid heeft Asus haar SonicMaster technologie in de Transformer Prime verwerkt, ook het geluid is volgens Asus dus verbeterd. Zelfs de camera is geupgrade. Met een camera van 8 megapixels en video opname van 1080p is dit de beste camera op een tablet tot nu toe. Toch vraag ik me nog steeds af hoeveel tabletbezitters hun ingebouwde camera nou echt gebruiken. Als je snel een foto wilt maken dan haal je niet even snel een tablet uit je zak en daarnaast ziet het er ook een beetje raar uit. Dus of de verbeterde camera echt een toevoeging is? Ik weet het niet. Het multimedia gedeelte van de tablet zit dus wel meer dan snor, maar hoe zit het met het productieve gedeelte?
Productiviteit
Juist in het productieve gedeelte laat de Transformer Prime zich van zijn sterke kant zien. En dat heeft natuurlijk voornamelijk te maken met de docking die wordt meegeleverd. Wanneer je liever een echt toetsenbord hebt in plaats van een virtueel toetsenbord dan kun je de tablet in de docking klikken. Je moet even oefenen voordat het je lukt, maar als het eenmaal lukt dan heb je in principe een laptop. Een laptop met muis, mulitouch touchpad en een volwaardig toetsenbord met sneltoetsen speciaal voor Android. In de dock zit ook een batterij zodat de Transformer Prime weer wat langer meegaat. Ook zijn er een sdkaartslot en een usbpoort aanwezig zodat je een externe muis, controller of ander apparaat aan kunt sluiten. Met het toetsenbord kun je werken in polaris office (een soort office pakket) en in de nieuwe Supernote app die erg doet denken aan de notitieapp van de HTC Flyer. Je kunt notities maken met het toetsenbord of met het touchscreen. Ook kun je foto’s, video’s en audio invoegen: ideaal voor studenten. De cloudontwikkeling is Asus natuurlijk ook niet ontgaan en dit hebben ze verwerkt in de MyCloud app waar je 8GB gratis online opslagruimte krijgt.
Ik moet zeggen dat het dockingprincipe goed werkt, zelf merk ik soms bij het gebruik van een tablet dat ik toch echt een tastbaar toetsenbord mis om snel te kunnen werken. Maar op dit moment ben ik nog wel teleurgesteld in de software. Het gebruiken van Android (voorlopig) 3.2 met een toetsenbord en muis vind ik gewoon niet zo interessant. Je kunt wel navigeren met de muis en met het toetsenbord maar ik voel me redelijk beperkt door Android. Toch heb ik het idee dat dit maar een tijdelijk probleem is. Met de komst van Windows 8 ergens dit jaar heb ik namelijk goede hoop op software die ook echt aansluit bij het tablet / laptop principe. Dan kun je bijvoorbeeld de Windows 8 tabletversie gebruiken voor op je tablet en als je de Windows 8 desktopversie wilt gebruiken dan zet je de Transformer Prime in de dock voor een laptopervaring. De software vind ik op dit moment dus nog niet optimaal voor dit apparaat, zelfs met de aangekondigde Ice Cream Sandwich update van 12 januari nog niet.
Smartcover
Minpuntje vond ik de Asus-smartcover. Dit is echt een bijna exacte kopie van de iPad 2 smartcover alleen in een iets andere vorm. Het werkt ook nog minder goed dan de iPad 2 smartcover en het is toch redelijk teleurstellend dat Asus besluit om het smartcoverconcept te kopiëren in plaats van zelf met een nieuw idee te komen.
Prijs
De Asus Eee Pad Transformer Prime is vanaf 7 Januari beschikbaar voor een adviesprijs van €599. Er zijn twee verschillende kleuren: amethyst grijs en champagne goud. Verder kun je kiezen uit twee modellen voor diezelfde prijs van 599 euro: de 32GB versie met dock en de 64GB versie zonder dock. De dock kan voorlopig nog niet afzonderlijk gekocht worden. Ook andere modellen zoals bijboorbeeld een 3G-versie zullen op termijn beschikbaar komen.
Voorlopige conclusie
Voor een compleet oordeel moet ik de Transformer Prime nog testen, maar van wat ik tot nu toe heb gezien ben ik best onder de indruk. De prestaties, het mooie scherm, het dunne design en het dockingprincipe hebben mij zeker overtuigd van de functionaliteiten die de Transformer Prime biedt. Met de Ice Cream Sandwich update wordt de software wel verbeterd maar de software maakt naar mijn mening dus nog niet optimaal gebruik van de beschikbare hardware.Toch krijg je met een prijs van €599 uitermate veel waar voor je geld. Voorlopig maakt de Asus Eee Pad Transformer Prime de verwachtingen dus zeker waar, maar wacht voor een compleet oordeel dus nog even op de review. In de tussentijd gaat Asus waarschijnlijk centjes betalen aan Hasbro voor het ‘lenen’ van de naam Transformer Prime.
Op het 1e gezicht aardige review, echter veel van de specifiek door Tim genoemde voordelen heeft de huidige transformer (tf101) ook al (dock/gorilla glass/my cloud)…
Ik vraag me dan ook af of de reviewer ooit met de huidige versie heeft gewerkt?
Ik snap niet precies wat er bedoelt wordt met: “Dan kun je bijvoorbeeld de Windows 8 tabletversie gebruiken voor op je tablet en als je de Windows 8 desktopversie wilt gebruiken dan zet je de Transformer Prime in de dock voor een laptopervaring. De software vind ik op dit moment dus nog niet optimaal voor dit apparaat, zelfs met de aangekondigde Ice Cream Sandwich update van 12 Januari nog niet.”
Zal Windows 8 op de Prime gaan werken? En, heeft Tim ICS al geprobeerd op de Prime met een custom Rom of is het alleen de verwachting dat de combinatie Prime-ICS niet optimaal zal zijn?
De opmerking van de smartcover begrijp ik ook niet. Ik zie een heel ander design en toch wordt er een minpuntje uitgedeeld. Het minpuntje wordt uitgebreid onderbouwd door te vertellen dat Asus niet het smartcoverconcept van de iPad mag kopiëren (foei) etc. Waarom de Prime smartcover ondanks de kopieeractie minder functioneel is wordt helaas niet onderbouwd.
Tegra3 en het dunnere design lijken mij vooralsnog tov de ‘oude’ tf101 de grootste pluspunten.
C. Been, laat ik voorop stellen: deze blog is bedoeld als preview, mijn eerste bevindingen over een product wat ik heel kort heb kunnen testen. In de volledige review kom ik waarschijnlijk terug op een aantal functies die ik na langer tijd gebruiken misschien anders beoordeel. Over je eerste vraag: dat klopt, ik heb nog nooit met de huidige versie gewerkt.
Wat ik bedoel te zeggen met het stuk over Windows 8 is dat ik de schakeling in software (terwijl je bij de hardware duidelijk wel kunt schakelen) tussen tabletgebruik en laptopgebruik mis. Op een tablet vind ik het prima om Android te gebruiken, op een laptop niet. Omdat Windows 8 wel kan schakelen tussen tablet en desktopomgeving ben ik zeer benieuwd hoe dat dan gaat werken op dergelijke apparaten.
Over de smartcover: wat ik er tot nu toe van heb gezien (ik heb het even kunnen testen) werkt het slechter dan de smartcover van de iPad 2. Vouwen gaat lastiger en de smartcover van Asus ‘hecht’ moeilijker dan de smartcover van de iPad 2. Als je een product van een ander imiteert, zorg dan dat het beter werkt. Vandaar mijn kritiek op de smartcover.