Het belang van User Experience

Het belang van User Experience

Het belang van User Experience

Vincent Luyendijk van IN10 verwijst naar een interessant model dat het belang van user experience weergeeft (vandezelfde mensen die ook het Flickr-model in kaart hebben gebracht).

Bij user experience draait alles om de afstemming tussen doelstellingen en verwachtingen. Zolang daar geen grote afwijkingen tussen zitten, zal de ervaring van de gebruiker (user experience) positief uitpakken, met alle positieve gevolgen vandien (aankoopmotivatie, geloofwaardigheid, positieve buzz, herhaalbezoek, etc.).

Cruciale vraag is of je user experience kunt meten. Wellicht aardig in dit verband is het model van Thomas Baekdal (via: Netlash). Hij baseert usability op vier sleutelfactoren: fast, efficiënt, simple and focused. Die vier factoren meet hij volgens bekende wiskundige modellen waarvoor hij een Excel-analyser (xls) maakte om bij te houden. Aanrader!


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • @Marco, mooi voorbeeld van een kennisdatabank zo.
  Ik vind je toevoeging van het model van Thomas Baekdal op zijn minst even interessant als de posting van Vincent Lujendijk. (Hoewel de site van thomas geen voorbeeld is van 'practice what you preach'.

  Mijn toevoeging aan de kennisdatabank over dit onderwerp: http://www.sensible.com/
  the online home of Web usability consultant Steve Krug. (The King of Common Sense. The Ayatollah of user experience; The Majesty of Don't make me think )

  PS: http://www.usarchy.com/ van 'Prins' Timmerman vind ik ook zeer de moeite waard hoor, Ruben ;-)

  geplaatst op
 • 'User experience design' is tevens de aanduiding van een nieuwe generatie theorieën, modellen en methoden om de interactie tussen mensen en (digitale) informatie structuur, vorm en inhoud te geven.

  Kijk maar eens op:
  InfoDesign: User Experience

  geplaatst op
 • Het lijkt wel erg veel op een 'hippe' versie van SERVQUAL VAN Parasuraman, Zeithaml en Berry. En dan aangevuld met wat usability aspecten. Volgens mij is het niks nieuws.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.