WK Voetbal? WK Marketing!

WK Voetbal? WK Marketing!

Tijdens de WK 2006 wordt naast de strijd op het voetbalveld, nog een stijd gestreden namelijk tussen Adidas en Nike. Een strijd die vanuit marketingoogpunt erg interessant is.

Met een investering van 200 miljoen dollar heeft Adidas elke mogelijke concurrent uitgeschakeld als sponsor van het WK. Als alternatief creerde concurrent Nike de social networking site Joga.com in samenwerking met Google. Voetbalsterren als Eric Contana speelden een rol in de Joga Bonita campagne en Ronaldinho toonde zijn kunsten in de virale video Brazilian ping pong. Tot slot werd de Joga Bonita Chain opgezet met inmiddels videomateriaal van 243 spelers uit 47 landen. Al met prachtige èn krachtige marketinginspanningen van Nike om mee te liften op de WK-hype zonder zelf sponsor te zijn.

Het WK Voetbal is dan ook eigenlijk een WK Marketing tussen het oude marketing met de exclusieve sponsorrechten van Adidas en het nieuwe marketing met viral video’s en communities van Nike, aldus communicatiebureau Hill Holliday.

Volgens Alexa staat Joga.com inmiddels op de 961ste plaats van populairste site wereldwijd en heeft Joga.com qua traffic inmiddels adidas.com ingehaald.

Vorige week publiceerde Tapps de resultaten van een onderzoek naar het mediagedrag van voetballiefhebbers. Daaruit bleek dat vrouwen vluchten naar het internet tijdens het wk. In dat zelfde onderzoek werd door 30 procent van de 12.000 respondenten Nike geassocieerd met het WK, terwijl Nike dus geen sponsor is en ook geen campagne op tv heeft lopen. Adidas, wordt genoemd door 17 procent van de liefhebbers gevolgd door Coca-Cola als goede tweede. Andere niet-sponsors die handig meeliften met de WK hype zijn Heineken 17 procent.

Het WK voetbal is nog niet over, ook dit ‘WK Marketing’ niet, maar ik heb het donkerbruin vermoeden dat (relatief gezien) de opbrengst van de investering van $200 miljoen door Adidas niet op kan tegen Nike. Wie zet er in op Adidas?


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Kopietje van Nu.nl

  Bijna een op de drie voetbalkijkers associeert het merk Nike met het WK in Duitsland. Dat is opvallend omdat het sportmerk geen officiële sponsor is van het voetbaltoernooi en ook geen campagne op tv heeft lopen tijdens het WK.

  Concurrent Adidas is wel WK-sponsor, maar wordt maar door 17 procent genoemd als WK-merk. Dat blijkt uit een onderzoek naar mediagedrag dat donderdag is gepubliceerd. De internetpeiling is uitgevoerd door TAPPS in opdracht van Universal Media.

  Ook Hyundai, McDonald's, Continental, Gilette en T-Mobile, allen officiële WK-sponsors, moeten nog werken aan hun naamsbekendheid. Zij scoren niet hoger dan 3 procent op de vraag welk merk hoort bij het WK. Andere niet-sponsors die handig meeliften met de WK-hype zijn Heineken (17 procent) en Nationale Nederlanden (7 procent).

  geplaatst op
 • Ik zeker niet. Vind de campagne van Nike heel erg sterk en het resultaat is er ook naar lijkt me. Overigens begrijp ik zowieso niet hoe je als Adidas zijnde ooit een investering van € 200 miljoen aan pure sponsoring kunt terugverdienen? Ter vergelijking: in 2005 had Adidas een winst van € 383 miljoen.

  Overigens is ook Puma bezig aan een inhaalslag. De meeste landen spelen op schoenen van Puma tijdens dit WK.

  geplaatst op
 • @Barry: Ik weet niet wat je bedoeld met "kopietje van Nu.nl", maar mocht je vermoeden dat ik iets van nu.nl heb overgenomen zonder bronvermelding dan is dat niet juist.

  De tekst die jij aanhaalt is door Charles Vos van Tapps om 16:34 vandaag naar mij gemaild en opgenomen in de posting die ik al aan het schrijven was naar aanleiding van het artikel van Hill Holliday. Marco had al eerder een posting over Tapps-onderzoek gemaakt, dus daar heb ik naar gelinkt. Als ik iets van nu.nl had overgenomen, dan waren ze keurig als bron vermeld. Maar dat is nu niet het geval.

  geplaatst op
 • Inderdaad een mooie strijd tussen Adidas en Nike. Toevallig afgelopen week een interessante documentaire gezien over de broers Adolf (Adi) Dassler en Rudolf Dassler die in de jaren '20 in het plaatsje Herzogenaurach resp. Adidas en Puma zijn begonnen.

  geplaatst op
 • @Erik: Ik bedoelde niet dat jij kopieerde, het stukje dat eronder staat heb ik gekopieerd van Nu.nl als aanvulling op jouw verhaal..

  geplaatst op
 • Zonder marketing geen inkomsten, zonder inkomsten geen leven.

  geplaatst op
 • wk voetbal 2010

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.