• Mobile
  wordt gesponsord door

Google stapt in instream video advertising

Google stapt in instream video advertising

In het licht van eerdere discussies over de veranderingen van het kijkgedrag van consumenten (broadcast vs longtail), komt ook vaak de adverteerder naar voren. Ook voor hem zijn de voordelen van online eyeballs nog maar moeilijk te bevatten. Google heeft de markt voor tekstadvertenties met AdWords en AdSense goed opengebroken, maar voor video’s leek dit moeilijker. Google experimenteert hier echter vrolijk mee en streeft naar commercials op maat die in de streaming of te downloaden video verwerkt zijn, zo meldt Mediaweek. Doel is om de long tail van video-adverteren te ontsluiten. Met dit systeem kan ook de kleine videoproducent passende advertenties aan zijn video koppelen. Aan de andere kant ontwikkelt Google een platform om op maat advertentie video’s te plaatsen bij zoekresultaten in Google Video en YouTube.

Tot dusver blijkt de dictatuur van het gratis ook online moeilijk te doorbreken. TV is “gratis”, kranten zijn tegenwoordig “gratis” en het internet is ook “gratis”. Met het toevoegen van advertenties aan video’s, maakt Google de weg vrij voor meer kwaliteit (en hoe onwaarschijnlijk dan ook, meer kwantiteit) aan online video’s. In mijn optiek is dit interessant voor de gehele staart van de long tail. De grote mediabedrijven en contentontwikkelaars kunnen hun content “gratis” aanbieden aan de consument, waarbij de passendheid en kwaliteit van de advertentie zullen leiden tot meer inkomsten. Als er groot online bereik is (denk aan uitzending gemist) dan is er op grote schaal tamelijk gerichte video communicatie met de potentiële klant van de adverteerders. Voor de kleine videoproducenten werkt deze mogelijkheid net als AdSense. Elke kijker (en/of doorklikker?) is er één. Per dag word je er wellicht niet rijk van, maar over een langere periode zijn het leuke bedragen.

Google test met Allstate (een verzekeringsbedrijf) en met Beet.tv (een videoproducent). De koppeling tussen de beelden en de passende advertenties blijft natuurlijk Googles magie. Verwacht wordt dat in eerste instantie tagging hierin een belangrijke rol gaat spelen. Op termijn zou de feitelijke doorzoekbaarheid van video hier natuurlijk de oplossing moeten bieden. Maar daar wordt in in Mountain View al hard aan gewerkt (en door een enorme lading kleinere bedrijven, die net als YouTube hun kindje uiteindelijk aan Google hopen te verkopen).


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Ook Planet leest mee en heeft er vandaag een artikel over: 'Google verder met reclame in video en kranten'.

  Interessant in dit kader zijn de ontwikkelingen in Azie en dan met name Zuid-Korea waar door de hoge breedbandpenetratie video nog meer ingeburgerd is dan in Nederland. In The Korea Times stond eerder deze maand een artikel over hoe de makers van filmpjes (in Zuid-Korea user-created content of UCC genoemd) geld kunnen verdienen met hun filmpjes. Shotech en Pandora TV, zeg maar de Koreaanse YouTubes, gaan vanaf volgend jaar 30-40% van de advertentie-inkomsten delen met de makers.

  geplaatst op
 • In navolging van Koreaanse videosites zoals Shotech en Pandora TV, gaat ook YouTube binnenkort haar reclame-inkomsten delen met de makers van filmpjes. Uit de NRC van vandaag:

  (...) De site is gelanceerd in december 2005 en is vorig jaar voor 1,3 miljard euro overgenomen door zoekmachine Google. De site heeft zo’n 70 miljoen geregistreerde gebruikers. Elke dag worden volgens YouTube zo’n 70 miljoen filmpjes bekeken. (...)

  (...) YouTube komt binnen een paar maanden met meer reclame op zijn site. Het wordt een mengeling van advertenties en videoclips, zegt Hurley. Mogelijk komen er ook video-advertenties voorafgaand aan de filmpjes. Die hoeven maar 3 seconde te duren, gaf Hurley als een van de mogelijkheden. (...)

  (...) Kleine concurrenten van YouTube hanteren al betaalmodellen voor dit soort ‘user generated content’. Zo betaalt de site eBaum’s World 500 dollar voor elk filmpje dat de voorpagina van de website haalt en krijg je bij break.com zelfs 1.000 dollar als dat lukt. De website Revver deelt alle inkomsten 50/50 met de makers. (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.