Onafhankelijke webstats in vacatureland

2 oktober 2007, 09:28

Nadat hier gisteren een grote discussie los barste over bereik en bezoek van websites en onafhankelijke meetcijfers, komt collega blogger Michel Rijnders gisteren met een update van zijn (in mijn optiek lovenswaardige) initiatief om voor vacaturesites een onafhankelijk platform te bieden voor vergelijkingsmateriaal. Dit initiatief is opgezet n.a.v. een eerdere discussie hier en op andere blogs over de waarde van verschillende meetmethoden en de onderlinge vergelijkbaarheid.

Hoewel het enerzijds wéér een nieuwe partij is die zich hiermee gaat bemoeien, is het aan de andere kant de enige manier om ook voor de kleinere niche sites, die in ‘the long tail of recruitment’ zitten, onafhankelijke cijfers te produceren die waardevol zijn voor hun klanten. Immers geeft Peter Wiegman op dit blog ook al aan dat sites met minder dan bijvoorbeeld 5.000 bezoekers voor de STIR niet meetbaar zijn, maar voor sommige adverteerders (zeker met vacatures) wel heel interessant kunnen zijn.

Het lijstje met sites die interesse hebben getoond is, voor een initiatief als dit, uitzonderlijk te noemen (maar kan (en moet) natuurlijk nog verder uitgebreid worden): megajobs.nl, jobtec.nl, monsterboard.nl, limburgvac.nl, brabantvac.nl, totaljobs.nl, job.nl, sportcareer.nl, meesterbaan.nl, vacaturebase.nl, mediavacature.nl, uitzendplaats.nl, brabantzorg.net, gemeentebanen.nl, parttimebank.nl, amsterdamvacaturebank.nl, rotterdamvacaturebank.nl en academictransfer.nl

Is dit een noodzakelijke tussenstap? Kleine onafhankelijke partijen die, zonder verder enig financieel belang erbij te hebben, zich in specifieke markten en niches zich opwerpen tot onafhankelijk waarnemer in de wereld van de statistieken? Zijn er andere niches waar dit kan (of zou moeten) gebeuren? Of is dit een verkeerde stap?

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

5 Reacties

    Martijn van Well

    De basisgedachte is simpel en lovenswaardig, maar als deze zo simpel is waarom is die dan nog niet toegepast? De discussie die ontstaat over de meetmethoden en de relevantie daarvan die ontstaat op het weblog van de initiatiefnemer tonen meteen de reden aan; er is geen overeenstemming over de meetmethode en de waarde van die gegevens.

    Waar bij offline media mensen afgaan op puur het bereik is bij online zoveel meer meetbaar, dat mensen ook op een verschillende manier belang gaan hechten aan die gegevens. De ene persoon vindt unieke bezoekers van belang (al is de vraag wat dat is) en de ander vindt het aantal pageviews weer belangrijk om vervolgens een discussie te laten losbarsten over de technische houdbaarheid van een pageview.

    Ik “durf” te stellen dat het streven naar een standaard verspilde moeite is door alle factoren die een rol spelen en dat hier veel meer een rol is weggelegd voor de media inkoper om cijfers van verschillende partijen te kunnen interpreteren en naast de wensen van hun klanten te leggen.

    Lovenswaardig, maar niet haalbaar is mijn mening dus.


    2 oktober 2007 om 12:06
    chi666

    @Martijn: de doelstelling is natuurlijk ook niet om één methode die alles zeggend is te ontwikkelen. Meer om één standaard m.b.t. unieke bezoekers (waarbij een unieke bezoeker op alle sites hetzelfde gemeten wordt) te krijgen en daar onafhankelijk inzicht in te geven.


    2 oktober 2007 om 12:23
    Michel Rijnders

    De doelstelling is inderdaad niet om een methode te ontwikkelen. De vacaturemarkt si qua bezoekcijfers nu vvolledig ondoorzichtig. Sommige sites presenteren eigen cijfers die onderling niet vergelijkbaar zijn. Daarnaast probeert men aan de hand van panel- en andere onderzoeken de bezoekersaantallen extern te meten om vacaturesites te vergelijken. Bij elk resultaat dat op deze manier gepresenteerd wordt buitelen de vacaturesites over elkaar heen om te roepen dat de cijfers niet kloppen.

    Dat heeft mij aan het denken gezet om samen met de vacaturesites tot 1 meting te komen die cijfers van de vacaturesites direct meet. Dat moet ter aanvulling / vervanging in mijn ogende beste methode zijn om de sites onderling te kunnen vergelijken. Tegelijkertijd ben ik mij er avn bewust dat bezoekersaantallen niets zeggen over de kwaliteit en respons, maar eerst eens dit initiatief proberen goed op te zetten. De reacties zijn in ieder geval dusdanig goed dat ik daar volledig positief tegenover sta!


    2 oktober 2007 om 12:44
    Martijn van Well

    @Michel

    Begrijp me niet verkeerd, ik sta niet negatief tegenover het initiatief. Zoals eerder gezegd is het streven goed en mogelijk dat uit deze samenwerking met vacaturesites weer andere functionaliteiten ontwikkeld worden. Vernieuwing en samenwerking moet je daarom op voorhand nooit uitsluiten en ik wens je dan ook alle succes.

    En natuurlijk sta ik ervoor open om ICStats als standaard statistiekensysteem voor het initiatief te gebruiken 😉


    2 oktober 2007 om 12:53
    Michel Rijnders

    @Martijn: ik schreef de reactie terwijl ik je tweede reactie nog niet gezien had. je niet slechte bedoelingen zijn volkomen duidelijk!

    Als ik naar ICStats mail, krijg jij hem dan direct binnen of heb je een ander mailadres waarop ik je kan bereiken? 😉


    2 oktober 2007 om 14:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!