TechCrunch: de geheime strategie achter viral video’s

TechCrunch: de geheime strategie achter viral video’s

‘The Wild West days of Lonely Girl and Ask A Ninja are over. You simply can’t expect to post great videos on YouTube and have them go viral on their own, even if you think you have the best videos ever. These days, achieving true virality takes serious creativity, some luck, and a lot of hard work. So, my advice: fire your PR firm and do it yourself.’

Dit is de conclusie van Dan Ackerman Greenberg, in een artikel getiteld: ‘The secret Strategies Behind Many “Viral” videos’. Dat schreef hij, als gastredacteur op TechCrunch. Michael Arrington is er niet blij mee, en reageert: “I will post a longer response to this later, but frankly I’m disgusted by this’ (tip: Frank Meeuwsen).

Arrington leest kennelijk niet alles wat zijn gastauteurs bijdragen. Nog een reactie (van ene Tom):

‘Idiot. The reason your trickery is necessary that your venal predecessors in advertising have burned their credibility in other media already. And now here you are, a leech on a new medium, feeding off the trust that other people have built up. Pathetic.’ 

Want wat bracht Ackerman Greenberg tot zijn walgelijke, pathetische artikel?

‘Over the past year, I have run clandestine marketing campaigns meant to ensure that promotional videos become truly viral, as these examples have become in the extreme. In this post, I will share some of the techniques I use to do my job: to get at least 100,000 people to watch my clients’ “viral” videos.’

Wat volgt, is een opsomming van tien ‘geheime’ punten waarmee je op een ‘onnatuurlijke manier’ ervoor kan zorgen dat je video vaak bekeken wordt. Ackerman Greenberg schrijft: ‘Chances are pretty good that this didn’t happen naturally, but rather that some company worked hard to make it happen – some company like mine.’ 

Vandaar de walging: ‘Morally wrong, dishonorable, shameful, shocking,’ noemen ze het artikel daar. Tja. Je kúnt het ook slimme pr of slimme marketing noemen. Het is maar net, welke pet je op zet en welk belang je wilt dienen. Hieronder de negen punten in het kort. Lees voor uitleg het hele artikel op TechCrunch. En vergeet niet de reacties even door te nemen. Daaruit zijn wellicht nog wat goede lessen te destilleren:

1. Not all viral videos are what they seem
2. Content is NOT King
3. Core Strategy: Getting onto the “Most Viewed” page
4. Title Optimization
5. Thumbnail Optimization
6. Commenting: Having a conversation with yourself
7. Releasing all videos simultaneously
8. Strategic Tagging: Leading viewers down the rabbit hole
9. Metrics/Tracking: How we measure effectiveness

Nadat de storm was gaan liggen, gaf Arrington Ackerman Greenberg de kans op een follow-up om zich te verdedigen tegen iedereen die over hem heen was gevallen. Die follow-up is hier te vinden: ‘Follow up to the viral video post: Dan wants another word’.


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Volgens mij is het idee dat uit de comments naar voren komt, toch vooral dat dit een hoax is of op zijn minst een geregisseerde schreeuw om aandacht voor zijn "bedrijfje".

  geplaatst op
 • Ik denk persoonlijk van niet, door dit artikel te publiceren komen deze technieken in het openbaar. Dit betekent dat andere mensen in de marketing dit over gaan nemen, waardoor het systeem implodeert. Zeg nou eerlijk, hoeveel mensen zaten terwijl ze dit artikel aan het lezen waren aan het bedenken op welke manier ze dit kunnen toepassen?

  Het is een kwestie van tijd voordat de resultaten die in Youtube staan zo gemanipuleerd aanvoelen dat Youtube gedwongen is om een ander systeem te ontwikkelen. Het is heel simpel als ze dit niet doen, verliest de site relevatie, en daardoor bezozekers. Je ziet dezelfde gang van zaken met zoekmachines en black hat SEO. Je kunt dus zelfs stellen dat Dan zijn eigen markt vernietigd.

  Ik gok dat hij dit artikel heeft gepubliceerd omdat hij aanzag komen dat dit systeem zijn kritieke massa begon te bereiken. Er ontstaat waarschijnlijk zoveel concurrentie, waardoor het in zijn belang was om dit artikel te publiceren. Het is dus interessanter om te volgen wat hij in de toekomst gaat doen en hoe hij het volgende systeem gaat bespelen.

  geplaatst op
 • @Matthijs dank dat jij de handschoen oppakt :-) Goed om nu ook de discussie misschien in Nederland te krijgen. Ik was echt verbaasd over de technieken. Een aantal kende ik wel of kun je zelf wel bedenken. Maar bv alle video's gelijk releasen of de playlist gebruiken, erg slim hoor.
  Ben benieuwd wie in Nederland uit de kast gaat komen. Voor de duidelijkheid, bij Rhinofly hebben we deze technieken nimmer ingezet.

  geplaatst op
 • Eduard de Wilde gaat nogmaals in op de stappen uit het Techcrunch-artikel:

  1. Richtlijnen voor de content
  * Houd het kort: 15-30 seconden is ideaal
  * Ontwerp het filmpje zodanig dat het geremixed kan worden door anderen. bijv.: Dramatic Hamster
  * Maak geen traditionele reclamefilm, tenzij hij extreem goed is. bijv.: Sony Bravia
  * Maak het schokkend. bijv.: UFO Haiti
  * Gebruik prikkelende titels” bijv.: Stolen Nascar
  * Als alles milsukt: gebruik mooie vrouwen bijv.: Yoga 4 Dudes

  2. Zorg voor traffic
  * Blogs: Comotion betaalt bloggers om de video’s te plaatsen
  * Forums: Starten van nieuwe conversaties met de video als onderwerp. Vervolgens meerdere accounts aanmaken en dan met elkaar erover discussiëren
  * Social networks: Voor de Nederlanders: Hyves. Deel je video’s met je vrienden in je netwerk.
  * Email lists: zend de video naar zoveel mogelijk email adressen (met het gevaar van spam)
  * Vrienden: zorg dat al je vrienden weten dat je de video hebt gepubliceerd en laat ze commentaar geven en beoordelen

  3. Bedenk een spannende titel
  Wanneer je op de homepage staat moet je nog steeds de aandacht trekken. Dat doe je met titels als: ‘behind the scenes’, ‘leaked video’,’exclusive’.

  4. Zorg voor een opvallende thumbnail
  Net als de titel is het plaatje dat een blik moet geven op de inhoud van de video belangrijk. Youtube genereert drie thumbnails. De tweede is precies het midden van de video. Zorg dan ook dat het midden van de video het spannendste plaatje oplevert.

  5. Regel een spannende conversatie
  Zorg dat de vrienden of collegae commentaar leveren en op elkaar reageren. Zorg dat ze een controversiële conversatie ontwikkelen. De schrijver gaat zelfs zo ver om negatief commentaar te deleten!

  6. Publiceer alle filmpjes tegelijkertijd
  Het idee hierachter is dat wanneer iemand geinteresseerd is in alle filmpjes, ze hem ook de kans moet geven om ze allemaal te bekijken. Er zullen weinig mensen zijn die jou zo interessant vinden dat ze elke keer terugkomen om te kijken of er een nieuwe is. Wanneer het eerste filmpje van de homepage af is, delete Comotion het tweede filmpje, publiceert het opnieuw en haalt vervolgens weer alles uit de kast om deze op de homepage te krijgen. En dat ook weer bij de volgende etc.

  7. Plaats strategische tags
  In de eerste week willen ze dat je in de ‘related videos’ alleen de filmpjes van de actie ziet, in plaats van andere uploaders. Dat doen ze door ca 3 unieke tags te kiezen en alleen deze te gebruiken. Wanneer het eerste filmpje dan populair is, zien de kijkers alleen de bijbehorende filmpjes in de ‘related video’s’. Daarna voegen ze generieke tags toe om ook tevoorschijn te komen wanneer mensen naar andere video’s zoeken.

  8. Analyseer het verkeer
  Zorg dat je weet wat het effect is door per filmpje een unieke code toe te voegen. En tools als Tubemogul en Vidmetrix stellen je in staat om te analyseren hoe het internet ecosysteem je filmpjes oppakt.

  geplaatst op
 • Opmerkelijk trouwens dat nog geen van de bureaus die zich met virals bezig houden hebben gemengd in deze discussie. Paul of Igor, wat vinden jullie van het Techcrunch-artikel?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.