Adverteren met pre-rolls in online video lijkt effectief

20 maart 2008, 05:01

74 procent van alle pre-rolls (reclamespots/streamspots die worden vertoond voorafgaand aan een video) wordt helemaal uitgekeken. Daarmee is adverteren met pre-rolls ‘bewezen effectief’ (lees in deze context ook: ‘Pre-rolls are not dead’). Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nederland, Universal Media en Microsoft Digital Advertising Solutions, opgezet en uitgevoerd door MetrixLab. Dat meldde RTL Nederland gisteren al in een persbericht (embargo 12.00 vandaag). Nu dus: de resultaten worden op het moment dat je dit leest op de Spin Awards gepresenteerd.

Het onderzoek wordt in het persbericht betiteld als een ‘grootschalig experiment’. Die omschrijving past: 9.358 personen werden ondervraagd over online video. Bezoekers van de websites van Idols, Goede Tijden, Slechte Tijden, Eigen Huis & Tuin, RTL Boulevard en MSN Video (over de generaliseerbaarheid kan je dus twisten) kregen in totaal 15 reclamespots van 5 merken voor hun neus.

Uit het persbericht: ‘Hierbij is gevarieerd met o.a. de lengte van de reclamespot en de lengte van de content. Bezoekers van de sites konden kiezen uit clips met lengtes van 90 of 150 seconden of een volledig programma. Van de reclamespots hebben in 2007 geen campagnes gelopen, om de invloed van lopende campagnes te vermijden.’

De belangrijkste resultaten zijn:

  • Bezoekers van sites zijn in hoge mate bereid om reclame te accepteren en te kijken, voordat de gekozen content begint
  • 74 procent van de pre-rolls worden volledig uitgekeken door zowel ouderen als jongeren
  • Pre-roll advertising leidt tot een hoge spontane herinnering van de reclame en boodschapoverdracht
  • De likeability van de pre-rolls is vrijwel even hoog als bij andere reclamevormen ondanks de gedwongen exposure. Dit is een nieuw inzicht. De consument lijkt de reclame-uiting als ruilmiddel te accepteren: ik kijk één korte commercial ipv een heel reclameblok en krijg mijn content vervolgens op maat geserveerd
  • Langere spots werken beter bij boodschapoverdracht
  • Het uitkijken van pre-rolls hangt sterk samen met de lengte en inhoud van de pre-roll en in mindere mate met de content die erna komt

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

5 Reacties

    Roy Huiskes

    nou wat effectief, ondertussen lekker in een andere tab dingen doen, het is nog vluchtiger als een radio commercial en het nieuws op nu.nl kijk ik daarom al niet eens…

    Obtrusive ads zijn volgens mij nooit ECHT effectief.


    20 maart 2008 om 05:52
    Tom Broekhoven

    Gelukkig dat browsers meerdere tabjes bieden. Eerst gedwongen een reclame van een minuut bekijken om vervolgens de echte content te zien met vaak dezelfde kijktijd.

    Ik kan me voorstellen dat mensen webblijven als ze gewoon snel een filmpje willen bekijken. Ik ben meer benieuwd naar de effecten van adverteren in de filmpjes zelf. Zowel voor de player eromheen als in het scherm zelf.


    20 maart 2008 om 07:26
    David Barens

    Is er ook meer bekend over de deelnemers (leeftijd, geslacht, interesses etc) van het onderzoek?


    20 maart 2008 om 09:29
    Rens Bosma

    Jammer dat er nooit gesproken wordt over video pre-rolls voor radiostreams. Aangezien men meestal een radiostream start met de intentie langer te luisteren, kan ik me voorstellen dat een 10 tot 20 seconden video pre-roll voor een radiostream nog minder ‘vervelend’ overkomt dan wanneer men diezelfde pre-roll te zien krijgt voor een videofragment van slechts een paar minuten of zelfs seconden.

    Verder ben ik benieuwd of er in het genoemde onderzoek van MetrixLab ook co-ads besproken worden. Hoe korter de pre-roll, hoe minder irritatie, maar ook hoe minder hoog de conversie. Een statische co-ad die fixed geserveerd wordt onder de gekozen content (radiostream of videocontent) na afloop van de de pre-roll verhoogt de kans op clicks van meer unieke gebruikers.


    20 maart 2008 om 10:39
    Stephan van Ee

    Dit zijn interessante uitkomsten. Ik heb ook de discussie van 16 maart over de status van online video-advertising met interesse gevolgd. Volgens mij was het al bekend dat pre-rolls effectiever zijn bij media-content dan bij User Generated Content..

    Dat lijkt op zich wel logisch, ik ben zelf eerder (gevoelsmatig) bereid om naar een pre-roll voor een kwaliteitsprogramma te kijken, dan naar een pre-roll voor UGC, wanneer ik vaak snel eventjes wil kijken wat er nu zo bijzonder aan dat filmpje is.

    De vraag die mij opkomt is dan ook hoe effectief pre-rolls zijn bij UGC. Ik vind het jammer dat in het onderzoek alleen de effectiviteit van pre-rolls wordt gemeten op eigen content van RTL, en dat daarnaast de effectiviteit van andere typen online video advertising buiten beschouwing wordt gelaten.

    Wij (adjustables.com) merken bijvoorbeeld dat overlay-technieken steeds meer in opkomst zijn. Je kunt pre-rolls inderdaad vermijden door een andere tab te openen. Overlay-technieken plaatsen de advertentie in de video zelf, zodat je niet eerst hoeft te wachten voordat je de video kunt zien. Dit betekent dat je inderdaad wel wordt geconfronteerd met de advertentie, maar de ad is relevanter doordat er een relatie met de content is. Bovendien zijn binnen de overlay-techniek veel creatieve mogelijkheden (wegklikbaar, versleepbaar, etc.) . Deze zorgen ervoor dat je minimaal gestoord wordt tijdens het kijken en je zelf de keuze hebt wat je met de advertentie wilt doen.


    26 maart 2008 om 08:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!