Stadsdekkend WiFi-netwerk in Rotterdam: beperkt en buitenshuis

17 oktober 2008, 05:19

{title}Rotterdam gaat stadsdekkend draadloos internet aanbieden. Daarvoor is deze week het startsein gegeven. Tijdens een pilotfase, meldt Webwereld, is er WiFi in het centrum voor ‘institutionele partners’. Van de gemeente dus. Benieuwd of Ahmed Aboutaleb ook vóór is.

Het project heet Rotterdam Draadloos en is geïnitieerd door de sectie Economie van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Rotterdam. . Het netwerk is gebaseerd op de 802.11 b en g standaard. En nu komt het gekke: het netwerk is eigenlijk alleen geschikt voor ontvangst buitenshuis. Webwereld schrijft: ‘Volgens Rotterdam Draadloos zal ontvangst binnenshuis ook nauwelijks of zelfs niet mogelijk zijn. Het netwerk zal 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn.’

Tijdens de pilot zullen alleen de site van de Gemeente Rotterdam en ov-informatie beschikbaar zijn voor de ‘gewone burger’. Met het project wil de gemeente kunnen beoordelen of een stadsdekkend netwerk tot de mogelijkheden behoort (vooral vanuit exploitatiekant, lijkt mij). De testfase duurt een jaar.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

    roy

    Waarom is het gek dat een gemeente WiFi buiten legt en niet binnen? Leg mij uit waarom de gemeente een internetverbinding zou moeten regelen voor mensen thuis? Een gemeente wil buiten Wifi hebben voor hun medewerkers die buiten werken en dat ook toegankelijk maken voor hun institutionele partners: sociale werkvoorzieningen, woningbouwcorporaties, etc. Daarvan lopen medewerkers nu rond met een GSM telefoon en PDA/Tablet/Whatever, waarvan het dataverbruik en beltikken maandelijks (fors) geld kosten. Als je dat zelf kunt regelen met een eigen WiFi netwerk, dan is de besparing aanzienlijk. Of je het project daarmee rendabel krijgt is een tweede, want het leggen van een geografisch dekkend WiFi netwerk kost meer geld dan je op het eerste gezicht denkt (zeg ik uit ervaring.


    19 oktober 2008 om 06:58
    Alper Çugun

    @roy Het is misschien handig als medewerkers een huis binnen lopen dat hun telefoon en PDA er niet direct uit ligt. Ik noem maar wat.

    Verder denk ik dat het wat verstandig is om dit soort dingen zonder winstoogmerk door gemeentes te laten doen, misschien op dit moment geen WiFi meer maar met het oog op de nabije toekomst kijken naar de haalbaarheid van WiMax.

    Aan dat soort collectief handelen hebben we destijds de kabelnetwerken overgehouden. We hebben nu nog internationaal gezien een voorsprong op breedbandgebied, misschien handig om te investeren om dat in stand te houden.


    24 oktober 2008 om 00:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!