SlideshareReview: Aandacht en leren

SlideshareReview: Aandacht en leren
, Gemeente Nijmegen


Een leraar die kennis wil overbrengen moet de aandacht van zijn studenten zien te trekken. Aandacht.. is dat niet het meest schaarse en tegelijk waardevolle goed dat er bestaat? Alles wat aandacht krijgt, groeit. Kinderen groeien als je ze aandacht geeft, kennis ontstaat als je aandachtig leest en luistert, marketingboodschappen komen over als de aandacht van je publiek kunt trekken. Het krijgen van de aandacht is een belangrijke stap naar contact en vervolgens naar uitwisseling van kennis, energie en liefde.

Deze presentatie gaat over presenteren. De manier waarop je de boodschap presenteert, bepaalt of de boodschap ook overkomt. Anders gezegd: zonder de juiste vorm is de inhoud waardeloos. De presentatie geeft tips over een leraar-leerling situatie maar ik trek hem breder: iedereen die een boodschap wil overbrengen en daarvoor aandacht nodig heeft kan deze tips goed gebruiken.

De tips:

 1. Mensen die lezen, luisteren niet. Combineer tekst niet met het gesproken woord, maar bijvoorbeeld wel met plaatjes.
 2. Geef studenten de keuze in hoe en waar en met wie ze willen leren maar geef wel begeleiding in het maken van de keuzes. Dit doet me denken aan Martini marketing: whenever, wherever…
 3. “Emoties zijn de poortwachters van het intellect”, laat de stof gepaard gaan met positieve emoties. Dat is in de reclame natuurlijk een bekend fenomeen, geen auto zou verkocht worden als je er niet een Man Van De Wereld of Vader Van Een Groot En Gelukkig Gezin van zou worden. De emoties komen uit ons limbische systeem in de hersenen, de ratio zetelt in de neo-cortex, het nieuwste stuk brein van de mens. Deze twee moeten beide worden aangesproken voor een duurzaam leereffect. 
 4. Presenteer nieuwigheden om de aandacht te trekken en studenten alert te maken. Bewandel dus niet de bekende weg en vermijd gebaande paden als je de aandacht wil. Hierbij maak je gebruik van het oudste deel van onze hersenen, de stam. Daarin lijken we namelijk op een reptiel. Daar zetelt het instinct dat zorgt dat alarmbellen gaan rinkelen bij onbekende objecten. Dat alarm kun je goed gebruiken om studenten wakker te schudden.

Veel succes met aandacht trekken!


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Helaas, halverwege het artikel haakte ik al af...

  Veel succes met aandacht trekken!

  geplaatst op
 • Is een beetje raar om in je presentatie design boeken te gebruiken als voorbeeld en dan de adviezen uit die boeken niet te gebruiken voor je eigen presentatie. Vooral ook omdat die boeken exceptioneel goeie boeken zijn. Ik zou slide:ology nog toe willen voegen[url=http://blog.duarte.com/[/url] aan de lijst van te gebruiken boeken en dan ben je klaar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.