Bedreigt uitspraak rechter voortbestaan internetfora?

15 maart 2009, 10:49

Afgelopen vrijdag is na 6 jaar de website www.internetoplichting.nl uit de lucht gegaan. Dat gebeurde na een uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam. Die had het bedrijf Trendylaarzen, dat vond dat bepaalde uitspraken over het bedrijf van de site moesten worden verwijderd, in het gelijk gesteld. De rechter had bevolen het onderwerp gedurende zes maanden van de site te houden, op straffe van een boete van 2500 euro per dag.

Aangezien iedere internetgebruiker de mogelijkheid heeft een nieuw onderwerp te beginnen op het forum, is het risico voor de mensen achter de website dat ze boetes moeten betalen te groot, zeggen ze. Zij verklaarden de geplaatste artikelen op de site niet voor 100 procent in de gaten te kunnen houden. Er staan in totaal 280.000 berichten op er komen dagelijks honderden bij. De eigenaren overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Ben benieuwd wat daarvan het resultaat zal zijn. Want als ze opnieuw in het ongelijk worden ongesteld, is dit een serieuze bedreiging voor het voorbestaan van internetfora.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

    Gerben

    ’t is inderdaad bizar wat er gebeurd is. Eigenlijk heeft de rechter beoordeeld dat de ‘kopers’ van TrendyLaarzen de komende 6 maanden niet mogen klagen over de producten, service en/of dienstverlening.

    Toch een beetje van de zotte, toch?


    15 maart 2009 om 11:12
    ArnoudEngelfriet

    Ik vind de reactie van IO erg overtrokken. Ten eerste koos IO er zelf voor om ‘op zwart’ te gaan in plaats van maatregelen te nemen zoals een filter om reacties op de Trendylaarzen-affaire tegen te gaan. Ten tweede is het absoluut niet zo dat nu elk forum, laat staan elke website, in de gevarenzone komt.

    Uit het vonnis blijkt dat de moderators van Internetoplichting.nl een actieve rol speelden bij de discussies en berichten die werden geplaatst. Men reageerde op wat mensen zeiden, verzocht om bepaalde informatie en plaatste overzichtsberichten waarin informatie op een rijtje werd gezet. Bij een dergelijke actieve rol laad je inderdaad een stukje verantwoordelijkheid op je.

    De jurisprudentie die ik ken, bevestigt juist dat forumbeheerders niet aansprakelijk zijn voor de berichten van deelnemers. Zie bv. het CU2-vonnis of recenter het vonnis in Maroc.nl, waarbij de rechters een ?actieve houding? bij klachten voldoende vonden. Ook in de Garagetest- en Go2Web-zaken werd geoordeeld dat forumbeheerders niet kunnen worden geacht te weten wat er op hun forum gebeurt. Bij Go2Web werd men wel aansprakelijk gehouden voor het bericht van een deelnemer dat door de redactie op de frontpage werd gezet (“foto van de dag”). Als je dat doet, moet je de aansprakelijkheid aanvaarden.


    15 maart 2009 om 11:31
    media

    Dank voor de aanvulling Arnoud; was al bang dat deze uitspraak zou leiden tot klopjacht op andere fora.


    15 maart 2009 om 11:39
    Peter Bonjernoor

    Ik vind het een beetje een storm in een glas water. Ik heb vanuit de rol van administrator, moderator en gebruiker ruime ervaring met diverse nationale en internationale fora, en kan je verzekeren dat dit helemaal niet spannend is.

    Als je het vonnis doorleest lijkt het snel duidelijk te worden dat dit een uit de hand gelopen ruzie is tussen klanten van TL en het bedrijf zelf, waarbij de moderators van het forum niet helemaal correct hebben gehandeld.

    Deze hebben namelijk, zo te lezen, te gemakkelijk aangenomen dat de klagers gelijk hadden en daarbij zelfs een actieve rol gespeeld in het aanwakkeren van de gemoederen.

    Dat heeft niets te maken met een bedreiging van het voortbestaan van internetfora in het algemeen, maar alleen met dat van dit ene forum.

    Vrijwel alle fora zullen onterechte danwel ongemotiveerde aantijgingen ofwel verwijderen, ofwel de plaatser ervan er op wijzen dat deze zijn claims moet onderbouwen, of anders moet ophouden met het plaatsen van holle beschuldigingen.

    Natuurlijk kunnen moderators niet elk geplaatst bericht lezen en controleren, en daarom hebben alle fora een functie om berichten te melden. Als daar dan vervolgens adequaat op wordt gereageerd is er geen vuiltje aan de lucht.

    @Gerben – lees in het vonnis even 5.1 door, onder “De beslissing”. Dit ene onderwerp moet verwijderd worden en mag gedurende een half jaar niet terugkeren. Als iemand een nieuw onderwerp opent over TL, en zich daarin TL niet beticht van oplichting maar domweg klaagt over lange levertijden, dan is dat volledig toegestaan.

    Verder ook interessant in deze is punt 3.2: er zijn op Hyves ook negatieve uitlatingen over TL geuit, en daar bleek een concurrent van TL achter te zitten. Direct na verwijdering van de berichten op Hyves is het verhaal op internetoplichting.nl gestart.

    Dus – “Uitspraak rechter bedreigt voortbestaan internetfora”? Absoluut niet.


    15 maart 2009 om 11:44
    media

    @Peter: ik had inmiddels de titel van dit bericht al aangepast (en verandert in een vraag ipv statement). Dank voor de aanvulling!


    15 maart 2009 om 11:54
    Peter Bonjernoor

    @Marco – dat krijg je als je zo’n lang verhaal in zit te tikken. Binnen 10 minuten draaf je alweer achter de feiten aan!


    15 maart 2009 om 12:27
    media

    @Peter: nee juist goed, vind zelf vaak de reacties interessanter dan het artikel zelf 😉


    15 maart 2009 om 12:31
    Dennis Goedegebuure

    Het ziet ernaar uit dat de reputatie van Trendylaarzen.nl nog meer om zeep wordt geholpen met alle berichtgeving van de afgelopen dagen.


    17 maart 2009 om 02:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!