Economische crisis raakt ook .eu-domein

24 augustus 2009, 04:26

Logo EURidVier jaar na de lancering is een eind gekomen aan de groei van het aantal .eu-domeinnamen. Werd in januari de grens van drie miljoen geregistreerde .eu-domeinen nog doorbroken, inmiddels is het aantal daar weer onder gedoken door een daling met 80.000 domeinen in de laatste zes maanden. Op het moment dat ik dit schrijf staat de teller van de website van beheerder EURid op 2.967.082 vastgelegde .eu-domeinen.

Er worden nog steeds volop nieuwe domeinnamen met een .eu-extensie geregistreerd, maar het aantal opheffingen is al enige tijd groter dan het aantal nieuwe domeinnamen. De economische crisis lijkt hierin een belangrijk aandeel te hebben.

De mogelijkheid om domeinnamen te registreren die eindigen op .eu werd eind 2005 gecreëerd. Eén van de doelen van het .eu-domein is het uitdragen van de Europese identiteit. Hoewel er in vier jaar tijd heel wat domeinen werden geregistreerd, is het domein nog niet het succes waarop werd gehoopt. Op elke inwoner van de Europese Unie zijn er momenteel 0,006 domeinen geregistreerd. Ter vergelijking: bij de .nl-domeinnaam in Nederland bedraagt dit 0,2 domeinen per inwoner.

In de rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar wijst EURid’s general manager Marc van Wesemael de crisis aan als oorzaak voor het stijgen van het aantal opheffingen. “De moeilijke economische tijden hebben gevolgen voor velen, waaronder bedrijven die actief zijn in de domeinbranche. De groei van het aantal nieuwe registraties neemt af, maar er komen nog steeds domeinnamen bij.”

Niet alleen het hoge aantal faillissementen zorgt voor meer uitschrijvingen. Bedrijven die bezuinigen heroverwegen de waarde van het hebben van een .eu-domeinnaam, zeker als de crisis hen dwingt zich de concentreren op de eigen markt. In tijden waar consumenten behoefte hebben aan zekerheid en vertrouwen lijkt het hanteren van een ‘vertrouwde’ landextensie waardevoller dan het werken met een meer algemene .eu-domeinnaam.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over de .eu-domeinnaam. Waar zou je eerder voor kiezen; één herkenbare .eu-domeinnaam, of lokale domeinnamen in elk land waar je als bedrijf actief bent?

Sint Smeding
Directeur/eigenaar bij Smeding Concepts

Met mijn bedrijf Smeding Concepts help ik MKB-bedrijven met het opzetten en optimaliseren van hun internetactiviteiten. Denk hierbij aan de ontwikkeling van websites (inventariseren, ontwerpen, bouwen), CMS-systemen, zoekmachineoptimalisatie, online marketing en advies. Ook ontwikkelt en exploiteert Smeding Concepts eigen internetconcepten en-portalen.

Categorie
Tags

5 Reacties

    B.ten Broeke

    De crisis is de oorzaak? Onzin, de krimping van .eu domeinnamen heeft puur te maken met het feit dat bedrijven de .com en .nl domeinnamen veel goedkoper (iets wat bedrijven al jaren doen) kunnen krijgen dan de dure .eu domeinnamen.

    Daarnaast is het een niet echt nuttige domeinnaam extentie. Het voegt niet echt iets toe..

    niet voor niets dat de .nl domeinnamen en .com domeinnamen blijven stijgen.

    Iets wat voor .nl extenties kan beaamd worden door het SIDN

    Ik heb zelf jaren voor een hosting bureau gewerkt en de groei is en blijft zichtbaar voor die extenties.


    24 augustus 2009 om 04:48
    Henkjan (mijndomein.nl)

    Klopt wij groeinen lekker door tijdens de crisis. Zie hieronder de verdeling van de extensies op een willekeurige dag.

    NL domeinen: 53.9%

    COM domeinen: 18.6%

    NET domeinen: 2.1%

    ORG domeinen: 3.6%

    EU domeinen: 9.3%

    Andere: 12.5%


    24 augustus 2009 om 07:11
    ssmeding

    @B.ten Broeke: Bij sommige providers zijn .eu-domeinnamen relatief duur, maar als je even verder zoekt moet het zeker lukken je .eu-domein te kopen voor ongeveer dezelfde prijs als een .nl of .com.

    @Henkjan: Bedankt voor deze cijfers. Zie je ook een trend als je dit bijvoorbeeld met een jaar terug vergelijkt? En als je kijkt naar opheffingen? Volgens EURid blijft het aantal nieuwe registraties stabiel en zit de krimp vooral in het aantal uitschrijvingen. Ben benieuwd hoe dit bij diverse hosting providers zit.


    24 augustus 2009 om 07:15
    Henkjan (mijndomein.nl)

    Ik heb dat niet een twee drie bij de hand. Wat ik wel weet: Wij hebben niet meer opzeggingen dan voor de crisis. Ik vermoed dus dat het een combinatie is : Mensen zeggen hun minst relevante extensies op en komen daar eerder op door de crisis..


    24 augustus 2009 om 07:49
    Raymond de Vries

    .eu domeinnamen zijn gewoon nooit een succes geworden. Hoeveel websites ken je die uitsluitend te bereiken zijn met een eu extensie ?


    25 augustus 2009 om 11:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!