Geef je bedrijf smoel: Webvideo is hot!

1 september 2009, 07:29

{title} {title}

Bron: ComScore juli en ComScore maart.

Niet zo verbazingwekkend, maar naast YouTube zijn er wereldwijd nog meer video websites, zoals Fox Interactive Media, Yahoo! Video en Hulu. Samen zijn deze verantwoordelijk voor meer dan 135 miljoen bezoekers per maand. De Google sites, waaronder YouTube en Google Video, trekken meer dan 120 miljoen bezoekers per maand. Een glansrijke toekomst voor webvideo, zeggen de cijfers.

Gekeken naar de cijfers van juli in vergelijking met de cijfers van maart, is het opvallend dat het gemiddeld aantal bekeken video’s per bezoeker enorm is gestegen met wel bijna 40 video’s tot een gemiddelde van bijna 135 video’s (!) per maand. Dat is per dag ongeveer 5 video’s. Opvallend hierbij is verder dat het aantal bekeken video’s via Google sites (dus ook YouTube) en Microsoft sites (zoals het MSN-netwerk) flink is gestegen met respectievelijk 20 en 10 miljoen. Vooral Microsoft maakt hier een grote comeback door, terwijl Hulu inlevert op het aantal bekeken video’s. Dit laatste kan te maken hebben met het feit dat Hulu begin dit jaar een aantal afleveringen van een populaire serie offline heeft gehaald, waarna protest volgde vanuit de community.

Waarom deze stijging?

Maar wat veroorzaakt nu de enorme stijging in het gebruik van online video? De manier waarop mensen zoeken naar informatie verandert. Omdat iedereen een website heeft of actief is op een sociaal netwerk, is informatie vinden en filteren moeilijker geworden. En is de informatie eenmaal gevonden, dan biedt dat niet altijd de gewenste voldoening. Hoe halen mensen dan nog voldoening uit het vinden van informatie? Wat biedt mensen die voldoening? Simpel: de mening van anderen, een prima validatie van die informatie. Een stap verder biedt informatie ook voldoening als die informatie direct toepasbaar en inzichtelijk (dus betrouwbaar) is. Een bedrijf kan heel hard roepen dat een bepaald product heel goed is, met wat statistische informatie en afbeeldingen wellicht, maar dat geeft bij lange na niet zo’n goed beeld als gewenst zou zijn.

Videodemonstratie

De oplossing, wat mij betreft: een videodemonstratie van het product met stap voor stap uitleg over de werking en functies ervan en natuurlijk de mogelijkheid voor gebruikers van het product om te reageren. Of een interview met een medewerker, een productreview, een viral of een video van een presentatie, mogelijkheden te over. Kijk maar eens hoe Google dat doet, bij iedere product launch. Natuurlijk moet dit wel allemaal geoptimaliseerd zijn voor het web.

Lessons learned

Inmiddels zijn uit ervaringen van kijkers ook een aantal lessen gehaald. Zo moet een video kort zijn en liefst met zoveel mogelijk actie en duidelijke informatie. Dat betekent dat video’s meestal kort en to the point zijn. Dus niet meer anderhalve A4 aan informatie doorlezen voordat duidelijk is hoe iets werkt of eindeloos fora doorbladeren om discussies over een product te lezen, maar gewoon een video van anderhalve minuut bekijken. En als het onderwerp heel interessant is, dan is het vast niet erg om een langer durende video te bekijken. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig een snelle internetverbinding, dus video’s kijken lukt ook veel beter en sneller dan vroeger, óók op mobiele telefoons. Video is een ideale manier om een eigen podium te creëren, maar video is ook een goede manier om een mening over een product, inclusief demonstratie, te ventileren. En zien is onthouden, zoals Confucius al zei.

YouTube zal voorlopig alleen maar groeien, net zoals andere websites waarop video geplaatst en gedeeld wordt. Dit komt natuurlijk mede doordat zoekmachines als Google en Bing video steeds beter indexeren. Daarnaast worden websites met specifieke onderwerpen, zoals TED.com ook steeds bekender en dus beter gevonden. Video zal nog interactiever worden. Mijn gok is dat augmented reality ook meer naar video wordt getrokken, waar dat nu vooral nog in games en webshopapplicaties terug te vinden is. Met die glansrijke toekomst zit het dus wel goed!

Wat voor toekomstige ontwikkelingen zien jullie op het gebied van web video? En zie je ook veranderend gedrag in je eigen informatiezoekgedrag? Maar de hamvraag: Wat doe jij met webvideo?

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

9 Reacties

    mgvandenbroek

    Mooi verhaal, Annelies(je)!

    Om de HAMVRAAG te beantwoorden: ik maak veel (te lange) video-interviews. Doet Ronnie Overgoor ook, schijnt 😉


    1 september 2009 om 07:55
    Annelies Verhelst

    @Niels: Ook daaraan kun je dan zien dat webvideo de laatste tijd dus populairder is geworden. Keep up the good work iig!

    @Matthijs: Thanks ;-). Die (te lange) interviews van jou vind ik meestal nog vrij onderhoudend, dus dan zal het wel goed zijn. Als je ze zelf te lang vindt zou je 2 stuks kunnen maken, 1 kort en 1 lang. Dat moet met een beetje knippen en prutsen wel te doen zijn en dan bedien je direct meer mensen.


    1 september 2009 om 08:00
    Annelies Verhelst

    @niels: trouwens, beetje jammer van de LG commercial voor de review van de HTC Hero 😉

    @remco: kende ik wel inderdaad, leuk spul maken ze, heel origineel en plain & simple, over webgerelateerde onderwerpen waar de normale man geen flauw benul van heeft


    1 september 2009 om 08:15
    rudy

    Werden we als ontwerpers eerst op onze handen getikt voor teveel plaatjes in een website :-p

    Kijken is altijd makkelijker voor de bezoeker dan lezen. Goede ontwikkeling!


    1 september 2009 om 15:55
    Annelies Verhelst

    @rudy kijken of lezen hangt een beetje van de persoon af, al is standaard lezen op scherm gewoon vervelender dan bewegend beeld. Teveel plaatjes blijft een ergerlijk punt hoor ;-).

    @Emile: en wat zijn de reacties? en merk je ook dat daardoor meer begrip ontstaan, of dat je meer leden krijgt of wellicht zelfs meer donaties?


    2 september 2009 om 08:06
    Emile

    @ annelies We krijgen vaak comments bij de video’s die aangeven dat mensen geëmotioneerd zijn (of juist boos…) door de beelden. Emotie is voor ons een teken ’that people care’. En dat is een essentiële stap om te komen tot oplossingen voor milieuproblemen. Het is volgens mij ook met name belangrijk bij het behoud van de donateurs die we al hebben.

    De video’s worden vaak doorgestuurd of embed op hyvesprofielen, eigen sites/blogs etc. In gesprekken met mensen (op festivals etc) merk je dat ze zich met name de video’s herinneren. Het draagt dus bij aan de top of mind awareness.


    2 september 2009 om 08:23
    Sybe

    Jullie hebben het veelal over youtube en andere grote website. Ook steeds meer bedrijven krijgen een webvideo. Wij hebben onlangs door Videoproducties.nl een webvideo laen maken.

    Vinden jullie dat een bedrijvenvideo ook thuishoort op youtube, levert dit klante op?


    6 september 2009 om 14:20
    Hilde Smetsers

    Wat naar mijn idee een belangrijke ontwikkeling is in webvideo, is de toevoeging van calls to action in video. Voorbeelden daarvan zijn overlay teksten die verwijzen naar meer informatie, een bestelformulier of het downloaden van een PDF. Door deze calls to action toe te voegen wordt webvideo niet alleen ingezet om (potentiële) doelgroepen via internet te bereiken en te enthousiasmeren, maar wordt de conversie ook groter. Als video productie bedrijf merken wij in ieder geval dat dit een vraag is die steeds vaker terug komt, vandaar dat we hier ook specifiek diensten en oplossingen voor ontwikkelen.


    21 september 2009 om 10:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!