Is Spotify de heilige graal van online muziek?

Is Spotify de heilige graal van online muziek?
, mangrove.com
@mangrove

{title}

Spotify is een muziekservice die het via een desktop applicatie mogelijk maakt om een grote muziekcollectie on-demand te streamen. Naast de desktopapplicatie is Spotify ook voor Android en ook voor de iPhone beschikbaar. Spotify probeert met gratis accounts een serieus alternatief te bieden voor illegaal downloaden, zoals ook Hulu dit voor videocontent probeert te doen.

De vier grootste muzieklabels (Universal, Sony BMG, EMI en Warner) zijn niet alleen aanwezig in het muzikale aanbod, maar hebben deze zomer deelgenomen aan een investeringsronde van €20 miljoen waarmee de waarde van het Zweedse bedrijf vastgesteld werd op €100 miljoen. Latere investeringen schroefden dit zelfs op naar €170 miljoen. Hoewel Spotify nog in een beperkt aantal (Europese) landen als beta beschikbaar is, is het aantal leden en de aandacht voor de service deze zomer geëxplodeerd. Facebook CEO Mark Zuckerberg riep al “Spotify is so good”. Wat is er aan de hand?

Wordt Spotify een succes?

Er zijn een paar dingen die Spotify, naast de interesse van grote platenmaatschappijen, een erg opvallende speler maken.

Niet alleen betaalde accounts, maar ook gratis accounts
Allereerst is er een gratis account, dit terwijl het aanbod indrukwekkend is en de kwaliteit van de muziek voldoende voor veel gebruikers (128kbs). Gebruikers krijgen met enige regelmaat een korte reclameboodschap te horen. Een premium account kost €10,- p/m, is reclamevrij, streamed hogere geluidskwaliteit (320kbps) en is vereist voor het gebruik van Spotify Mobile.

{title}Aanwezig op mobiele platforms
De mobiele applicaties geven gebruikers mobiel toegang tot de complete muziekcollectie en het is zelfs mogelijk een playlist op te slaan voor offline gebruik. De toelating in de iPhone App store was overigens opvallend en onverwacht, omdat Spotify wel eens een grote concurrent van Apple’s iTunes Store zou kunnen worden.

Gebruikerservaring
Met Spotify is het mogelijk om playlists met elkaar te delen en album links naar elkaar te sturen. Doordat alle gebruikers toegang hebben tot dezelfde muziekcollectie kan je als gebruiker gelijk beginnen met luisteren. Er is nog zat te verbeteren aan de desktopapplicatie, zo missen er nog goede manieren om muziek te ontdekken, maar voor een eerste versie is het al veelbelovend.

Nadelen van leven in de cloud anno 2009
Er zijn ook nadelen aan Spotify. De muziek kan niet gedownload worden en is daarom afhankelijk van een werkende internetverbinding. De offline playlists voor mobiel lossen dit slechts gedeeltelijk op. Ook zullen veel gebruikers moeten wennen aan het idee dat ze de muziek niet daadwerkelijk in bezit hebben en ook niet voor andere doeleinden kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld monteren van filmpjes of syncen naar iPod’s/muziekspelers zonder internetverbinding.

Een Amerikaanse release staat gepland in 2010. In Nederland is Spotify voor gebruikers met invites in testfase. Geïnteresseerden kunnen via een omweg wel al met de UK versie spelen. Oh en als je het toch gedownload hebt, gooi dan gerust wat van je muzikale ontdekkingen in de Marketingfacts playlist.

Mijn indruk is erg positief en ik ben erg benieuwd of grote spelers als Apple op korte termijn ook met abonnementsdiensten zullen komen. Wat is jullie mening over Spotify?


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • http://broadstuff.com/archives/1829-The-Spotify-Biz-Model-a-3-Pot-Shuffle.html

  Zoals hier te lezen valt, lijkt het er vooralsnog op dat Spotify vooral interessant is voor de labels en de luisteraars en dat de muzikanten er behalve de exposure weinig aan over houden.

  geplaatst op
 • Spotify is geweldig. Ik hebb met wat kunst en vliegwerk een premium account en de iPhone app weten te scoren.

  Vooral downloaden naar je iPhone is super. Je kunt trouwens meerdere apparaten voorzien van je offline playlists. Dus zowel je mijn Iphone als de iPod touch van mijn zoon zit vol met muziek. Is zeker een tientje in de maand waard.

  Officieel nog niet in Nederland besckibaar, maar via http://www.spotipartners.com kun je wel aan een werkend accountje komen.

  geplaatst op
 • In NL kon je een beperkte periode gewoon je creditcard trekken en 10E p/m aan de dienst overmaken voor een account. Dit heb ik destijds gedaan en heb nog geen moment spijt gehad! De eerste dagen voel je je als een kind in een snoepwinkel en later is er elke keer een euforisch gevoel als iemand aan je vraagt of je 'dit of dat' nummer al hebt gehoord. Je hoeft dan enkel maar Spotify te lanceren en in 9 van de 10 gevallen kun je gelijk luisteren.

  @ruben ik heb de playlist maar even een lekkere beat gegeven!

  geplaatst op
 • Spotify is echt een revolutie op online muziekgebied. Kwaliteit en snelheid zijn uitmuntend en de catalogus is ontzettend uitgebreid. Het is een muzikale discovery waarin je wordt meegenomen; je komt artiesten tegen die je anders nooit was tegen gekomen.

  Daarnaast vind ik het slim van Spotify om zowel met een gratis als met een betaalde account te komen. Met gratis account pak je toch nog wat advertentieinkomsten mee en als je eenmaal gewend bent aan Spotify wil je niet meer anders en commit je jezelf met alle plezier aan het product.

  geplaatst op
 • Pfft dit ziet er goed uit zeg. Ik gebruikte grooveshark, sinds last.fm alleen maar betaald werd maar denk dat dit me beter gaat bevallen. :)

  geplaatst op
 • Wat moet ik zeggen? Ik loop het al maanden via twitter en IRL te promoten. Ook ik heb destijds me aangemeld toen je je voor € 10 per maand een premiumservice kon afsluiten.
  Je gaat drie stadia door als je lid wordt van Spotify:
  eerst: WOW! wat gaaf
  Daana: tjongejonge.... ze missen wel érg veel essentiële albums (Het is alleen niet alleen rozegeur en maneschijn.Er komen wekelijks 10.000-en tot 100.000-en tracks bij - puur omdat ze zo'n grote inhaalslag te maken hebben, en het zijn voornamelijk nieuwe releases en releases van onbekendere labels)
  Het laatste stadium is: dit gaat mijn muziekbeleving revolutionair veranderen.
  En dat heeft het.

  Overigens mis je wel het echte punt waar Spotify revolutionair in is: de categorisatie. Hoe meer informatie je hebt, heo groter je content is, hoe belangrijker de categorisatie. Daarom leggen diensten zoals Grooveshark en Bit.ly het uiteindelijk af tegen een dienst als Spotify: je hoeft niet door meuk te waden om dat te vinden waar je naar op zoek was. EN je komt zo ook juist andere dingen tegen zoals te gekke remixjes of compilatiealbums waar andere te gekke bands op staan.

  Apple een eigen abonnementsdienst? Waarom zouden ze? ik denk dat ze beter gewoon bij elke link een downloadknop kunnen neerzetten... voor die mensen met een ouderwtse ipod zonder wifi aansluiting. Je ziet steeds meer convergenties van diensten, dus waarom hierbij niet?

  Maargoed... nu pas op Marktplaats is wat mij betreft wel een beetje aan de late kant.

  @Fred - ook een loeigroot artikel op lifehacking.nl geweest over hoe je een Spotify account kan krijgen. wellicht ook een goeie link.

  geplaatst op
 • Ik weet het niet hoor, maar heeft niemand gehoord van Imeem (http://www.imeem.com)? Dat bestaat al een tijdje, dus zo revolutionair is dit niet ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.