Tien klachten over Google Wave

26 oktober 2009, 07:03

{title}Iedereen (nou ja, iedereen die een invite heeft mogen ontvangen of weten te ritselen) is nog volop aan het experimenteren met Google Wave. De eerste indruk hebben we hier op Marketingfacts al gehad, de aankondiging van de publieke introductie natuurlijk ook. Robert Scoble was op 1 oktober alvast niet te beroerd om kritiek te uiten op Google Wave: “[…] this service is way overhyped and as people start to use it they will realize it brings the worst of email and IM together: unproductivity.” In plaats van luidkeels halleluja (zelf ben ik nog aan het testen, ik kom later nog wel met een échte mening) hebben ze hier op eWeek.com een aantal klachten over Google Wave op een rij gezet (via Jeroen Kneppers):

Don’t believe the hype

Wave is niet dé nieuwe killer internet applicatie. Het is geen vervanging voor Twitter, FriendFeed of Facebook.

Het is een totale chaos

Gelijktijdig werken aan documenten met allerlei cursors over het scherm. Wave is many to many en als je daar niet gewend aan bent…

Learning curve

Wave is verwarrend. Het gaat echt wel even duren voordat mensen snappen hoe het werkt. ‘Reading, grokking and working in Wave will take time. Users will have to exhibit patience.’

Social?

De ‘social’ features in Wave ontbreken. Je kunt geen profile informatie zien of echte namen. Het is een grote ‘free-for-all’. Het gaat niet werken voor project management.

Chaos killt productiviteit

We gaan heel onproductief zijn, Scoble zei het al. Terwijl we erachter proberen te komen hoe dat nu toch werkt, dat Wave, verdienen we geen geld voor de baas.

Geen draft mode

Wave heeft een draft mode nodig, zodat je kunt typen zonder dat mensen zien wat je doet.

Geen toestemming

Iedereen kan een Wave contact van je worden zonder toestemming.

Waar is de controle?

Er is geen controle over gemaakte Waves. Wikipedia als voorbeeld model?

Document formats

Developer issue: waarom wordt Wave gebouwd in XML en niet HTML? (is dat zo?, MvdB)

Hebzucht

Mensen bieden op Wave-invites op eBay. Volgens eWeek zijn het vooral developers die in een vroeg stadium de beste apps willen bouwen.

Nou. Dus. Ik ben benieuwd wat early birds en Wave-adepten van deze kritieken vinden. Er zijn er vast nog veel, en veel meer. Ik heb de chaos al wel een beetje gezien, en dat je niet direct snapt hoe alles werkt, dat kan ik zelf ook beamen…

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

14 Reacties

    boyke ten Broeke

    Goede reactie Paul van Veenendaal. Vind het hele artikel ook een hoop geschreeuw maar weinig wol. Ben van mening nu ik het een tijdje aan het testen ben al, dat het een grote toegevoegde waarde heeft als het eenmaal goed doorontwikkeld is.


    26 oktober 2009 om 07:39
    remcojanssencom

    Vind dat hele Google Wave nog geen hol aan. (Zei ik in het begin ook van MSN, Hyves, Twitter en judo, dus dat zegt niets. Met judo ben ik overigens gestopt, met MSN, Hyves en Twitter (nog) niet.)

    Knap hoe Google waves heeft weten te maken rond Wave, maar m’n gevoel zegt dat het bedrijf te ver is doorgeschoten. Krijg er een sterk Dirk S. gevoel bij – hoogmoed komt voor de val;-).


    26 oktober 2009 om 08:03
    Andrei Westerink

    Dit artikel bewijst weer eens Google’s slimheid. Google wave is vanuit development perspectief veel te vroeg gelanceerd maar nu is het een soort pseudo open source en hoeft Google alleen maar te luisteren. Vooral veel klagen want die wijzigingen zullen wellicht het snelst geimplementeerd worden.

    En klagen dat het nog niet optimaal werkt? Je wilde toch zo graag die invite zegt Google dan. Echt meesterlijk en wederom mijn complimenten voor Google. Keep in mind dat Google Wave ene gratis applicatie is en blijft en niets logischer om de klanten dan zelf aan het product te laten werken.

    En als laggard die ik ben. Sit back and relax en over een paar maanden in verbeterde versie instappen. In the mean time follow the process…


    26 oktober 2009 om 08:06
    Stekel

    Ik heb een hoop tijd bespaard door Wave volledig te negeren. Geen ellenlange introfilm uitgezeten, geen artikelen gelezen, niet gebedeld om een invite. Deze blog wilde ik toch even lezen. Even lekker mijn goede keuze bevestigd zien 🙂


    26 oktober 2009 om 08:40
    Wout

    Hoi,

    Dit artikel slaat de plank volledig mis. Er wordt een vergelijking met sociale media gemaakt terwijl het als vervanging van o.a. je E-mail is bedoeld. Dus dit artikel staat niet in de juiste categorie wat mij betreft. Ook snap ik niet dat je het als project management tool zou willen zien. Het is geen Mantis of Trac achtige tool en is daar ook niet voor ontwikkeld.

    Maar dat er de vergelijking met Wikipedia wordt getrokken slaat echt alles, ik heb nooit controle gehad op mijn E-mail en wil dit graag zo houden.

    Developer issue: waarom wordt Wave gebouwd in XML en niet HTML?: Omdat Google Wave voor een belangrijk deel werkt met hun eigen Google Wave protocol welke gebruik maakt van AJAX. Het is logisch om hier XML te gebruiken. Overigens biedt dit protocol voor ontwikkelaars een mooi platform voor het ontwikkelen van eigen applicaties.

    Het niet waar dat er geen draft-mode in Google Wave zit.

    Groeten,

    Wout


    26 oktober 2009 om 08:40
    ssmeding

    Ik ben met Wout eens dat dit artikel behoorlijk rammelt.

    Wie denkt dat er geen draftmode in Wave zit moet de I/O-presentatie bijvoorbeeld nog maar eens goed bekijken.

    Het gebruik van XML is een erg logische keuze, Wout noemt al het protocol dat onder Wave schuil gaat. Wave is niet per definitie gebonden aan het web en weergave via html. Op basis van XML kun je HTML genereren, niet andersom.

    Al moet ik wel zeggen dat het fijn zou zijn als bij de inzet van Wave voor bijvoorbeeld comments bij een artikel ook gemakkelijk een server-side API zou kunnen worden gebruikt zodat deze als kant-en-klare HTML geserveerd kunnen worden.

    We zien de term ‘beta’ hier te veel als een PR-strategie. Een beta-periode is echter in de eerste plaats bedoeld om feedback te verzamelen van een eerste groep kritische gebruikers. Laten we er vanuit gaan dat Google deze feedback zal gebruiken om Wave te verbeteren voordat we stoere uitspraken gaan doen als dat Wave geen killer app zou zijn of dat het onvoldoende toegankelijk zou zijn voor het grote publiek.


    26 oktober 2009 om 13:52
    Erwin Sigterman

    Voortaan spellchecker gebruiken en laten checken door collega/vriend…

    Is Google Wave niet gehyped om Chrome Frame te positioneren? Zonder Chrome Frame kun je in IE niet werken….


    26 oktober 2009 om 15:02
    Hein van der Wielen (Blue Mango)

    Dit soort opmerkingen, op de productspecifieke opmerkingen (die deels niet kloppen) na, kon je waarschijnlijk lezen na élke introductie van een nieuwe tool, platform of medium. De eerste indruk is bijna altijd “dat het niets of weinig” toevoegt. Immers je kon van tevoren ook prima zonder.

    Dat komt denk ik niet door Google Wave en wat je er wel/niet mee kunt doen. Dit wordt denk ik eerder veroorzaakt doordat slechts een klein deel van het publiek zich in dit stadium al kán voorstellen/inbeelden wat je er juist wél mee kunt doen. Deze groep mensen ziet nieuwe toekomstige mogelijkheden en heeft nu al het gevoel dat het in de toekomst wel grote groepen mensen dagelijks zal boeien.

    Dat was met email een aantal decennia geleden niet anders (onpersoonlijk). De PC, een modem met internet? Alleen voor computer nerds…. RTL (Veronique) was ook overbodig in de ogen van half televisie kijkend Nederland.

    De muziekindustrie was er medio 1998 (of zelfs begin van dit millennium) nog steeds van overtuigd dat mensen perse het booklet van een cd wilden hebben en dat digitale downloads daardoor het nooit zouden worden; Napster was voor een select groepje freaks. En waarom zou je in godsnaam een camera op je GSM willen hebben….. Nu een klein aantal jaren later heb je 12 megapixels in je broekzak.

    Of Wave een killerapp gaat worden? Ik weet het niet….immers het is een protocol en niet alleen een applicatie. Ik denk dat de killerapp binnen Wave nog gemaakt moet worden. Wat we nu zien zijn vingeroefeningen van veel moois dat nog komen gaat, althans dat denk ik.

    Voorwaarde is dat er een minimale base aan users en ontwikkelaars komt… Wat dat betreft is Google denk ik in haar missie geslaagd. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zoveel invite requests heb gekregen van mensen die graag ook een kijkje wilden nemen.

    Of het de wereld gaat veranderen? Een nieuw medium (of de invloed ervan) wordt in het begin door een deel van het publiek overschat; de tijd zal het leren. Ik denk echter wel dat er een aantal business modellen al op de plank liggen voor Wave (en dan bedoel ik niet alleen bij Google).


    26 oktober 2009 om 21:48
    Remi

    Tot nu toe ben ik zwaar teleurgesteld in Wave. De interface is verschrikkelijk, het is ingewikkeld, ik heb geen idee hoe prive een Wave is en het is tergend langzaam.

    Ok, dat laatste kunnen ze natuurlijk oplossen. Maar Wave zal alleen doorbreken als de adoptie groot is. Je moet immers met anderen kunnen Waven. En dat betekent dat ook moeders het moeten snappen. En daarvoor is het voorlopig veel te ingewikkeld.

    Maar misschien weten ze Wave de aankomende tijd zo om te bouwen dat het allemaal makkelijker gaat werken en een groot deel van de problemen opgelost worden. Als ze dat lukt kan het wellicht toch doorbreken.

    Maar ik vind in ieder geval dat ze deze beta veeeeel te snel naar buiten hebben gebracht. De meeste van de huidige problemen hadden ze kunnen voorzien en hadden ze dus moeten oplossen voordat ze het lanceerden. Het effect van deze te vroege beta is dat een golf van enthousiaste early adopters teleurgesteld is in Wave. We willen allemaal graag Wave testen, maar het werkt niet en er zijn te weinig mensen om mee te waven. Jammer.


    27 oktober 2009 om 07:34
    Andrei Westerink

    @Hein: Je had het niet beter kunnen verwoorden. Kan me er helemaal in vinden. Duidelijk en helder!

    @Remi: Inderdaad een hoop operationele hobbels die nog genomen moeten worden. Daar ben ik het dan ook weer mee eens. Maar het concept bevalt me wel dus vanuit dat oogpunt ben ik (nog) niet zwaar teleurgesteld). Gelukkig ken ik je als iemand die wil dat dingen goed gebeuren en wel doordacht ;-).


    27 oktober 2009 om 09:19
    Lovie

    You get a lot of respect from me for writing these helpful arcstlei.


    9 juli 2015 om 07:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!