Even praktisch: Google Wave Meeting in Google NL HQ

30 oktober 2009, 11:47

Lars Rasmussen, senior engineer bij Google en samen met broer Jens de bedenker van Google Wave en ja, óók de uitvinder van Google Maps, was samen met productmanager van Google Stephanie Hannon in Amsterdam om aan de pers uitleg te geven over Google Wave. Rasmussen trapte af met onderstaande video. Daarna was er een lange Q&A, die wat mij betreft interessante inzichten over Wave opleverde. Over de draftmode, spam, offline modus, Google ads integratie en veel, veel meer. Lars Rasmussen, over het moment van introductie: “Toen we terug moesten naar email begonnen we Wave te missen. Vanaf dat moment hebben we bedacht om het naar buiten te brengen.”

Samen typen

Rasmussen liet gisteren in Google NL HQ live on screen zien hoe Wave dan toch écht werkt. Samen met Stephanie Hannon was hij live aan het typen in één wave. Super handig om op afstand met elkaar te communiceren. Volgens Rasmussen is dat handig tussen de 2 tot vier mensen. “Ik denk dat het bij tien mensen ingewikkeld kan worden.” Denk aan taking notes als je samen in een meeting zit. Of aan een verslag werkt.

{title}

Spellcheck

‘Half of the appeal of Wave is, we think, that it’s very extandable.’ Rasmussen spelt wat woorden fout en laat zien hoe je met een third party API een spellcheck kan doen. Die kunnen developers dus zelf ontwikkelen.

Sudoku

Maar je kunt ook Sudoku spelen in Wave. Samen. “I highly recommend the game, except when you need work done,” zei Rasmussen.

Extensions

Ja, met Wave wordt zelfs SAP sexy. Althans, dat vindt Rasmussen natuurlijk. Ook Salesforce.com heeft een voorbeeld gemaakt. Salesforce wil customer support op deze manier integreren, via Wave, op de eigen site.

Public Waves

Er zijn nu heel veel publieke waves, en dat was eigenlijk niet de bedeling, vertelde Rasmussen. In het begin ging het in de publieke waves nog veel over Wave. Maar wat je nu ziet, is dat de discussies ook over hele andere onderwerpen gaan. Real time. Het woord Twitter viel in deze context niet. Rasmussen noemde het nieuws rondom de Nobel Prize van Barack Obama.

Roadmap

Er zijn nu ‘several hundred thousand’ gebruikers bezig met Wave. Iedere dag worden er nog uitnodigingen gestuurd. Soms zijn dat er iets teveel, voorbij het “breaking point”, zoals Rasmussen dat noemt. Rasmussen en zijn team hebben nog ongeveer 3 maanden nodig om de boel recht te trekken. Er zijn nu 2 miljoen mensen die om een invite hebben gevraagd. Wave zal nog wel in bèta blijven het komende jaar. Ergens halverwege volgend jaar zal Wave toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Q&A

Een bijzonder lange vraag- en antwoordsessie vind je hieronder. De vragen werden niet gesteld door mij, maardoor de aanwezige journalisten/bloggers. Daaronder, onder anderen: Herbert Blankesteijn, Tonie van Ringelestijn, Arjan Dasselaar, Laurens Verhagen, Wieland van Dijk, Paul van Veenendaal, Frank Janssen en Peter Olsthoorn.

Is Wave de nieuwe generatie van e-mail? Gaan jullie Gmail killen?

Rasmussen: “Ik zit liever op Wave dan op Gmail. Maar er zijn mensen die wachten tot Wave wat verder ontwikkeld is. Als we terug gaan naar email, dan vinden we dat email maar beperkt is. Gmail is best goed, maar je kunt niet terug editen in een al verzonden email. Email conversaties worden monsters, net zoals je zag in de introvideo. Ik kan discussie en colloboratie in een tool zien. Maar, we gaan zie wat er gebeurt. Op dit moment lopen ze mooi naast elkaar.”

Hoe open gaat dit platform worden?

Rasmussen: “We willen alles via een open protocol houden. Dat zie je aan de ontwikkeling van e-mail. We hebben waveprotodcol.org gelanceerd. Daar promoten we het protocol. De dag dat Microsoft een Microsoft Outlook Wave server bouwt, is my Lucky day.”

“Ja, de techniek achter Google Wave blijft open. Doe wat je wilt, het kost niets. Maar de goede spirit is natuurlijk wel, dat er interoperating servers blijven.”

Mobiel?

Rasmussen: “Eigenlijk niet. Maar er is nog te weinig gedaan om de experience enigszins draaglijk te krijgen.”

En spam, hoe gaat Wave daarmee om?

“Spam is een enorm probleem. In de e-mail wereld is het gemakkelijk om te spoofen. We hebben geprobeerd om te laten zien waar een message vandaan komt. Op die manier kun je spammers identificeren. Andere mogelijkheid die we over overwegen is om het via de gebruikers te doen. Je moet mensen accepteren om toe te voegen als contact. We denken dat dit gaat helpen, en we zetten op beide systemen in.”

Waarom is Gmail niet hetzelfde als Wave account?

Rasmussen: “Het is wel hetzelfde. We hebben ze alleen een andere naam gegeven. En ja, het klopt, het is lastig om mensen te vinden die ook op Wave zitten. We willen Wave in de beginfase open laten, spam voorkomen.”

Hannon “Als je je invite hebt gehad, moet je inloggen met een bestaand e-mail adres. Het voordeel daarvan is, dat je de contacten kunt zien die je al hebt. Het is dus al pre-populated.”

Wanneer wordt Wave onderdeel van de Google Ad campagnes?

Rasmussen: “Daar maken we ons op dit moment niet druk om. We zijn er ook niet mee bezig. We hebben nu tussen de 50 en honderd bedrijven die bezig zijn met testen. Google Apps verkopen we nu ook voor 50 dollar per jaar.”

Real time collaboration is niet altijd handig, toch?

Rasmussen: “Dat ontbreekt nu nog. Er komt binnenkort een “draft” mode aan. Die kun je uitzetten, en dan kan iedereen het zelf zien. Zelfs als je bestaande content aan het editen bent kun je je veranderingen ‘local’ houden.”

Hannon: “We hopen dat mensen de real time modus nu leren te experiencen en er misschien wel van gaan houden.”

Komt er een offline mode?

Rasmussen: “Ja, die komt er. Maar daar heb ik nog geen time-frame voor.”

Hoe zorg je ervoor dat Waves niet volkomen met malware extensions?

Rasmussen: “Daar hebben we op dit moment geen antwoord op. Er komt wel een permissie-moment voor de extensies. Maar dat is nog veel werk.”

{title}

Hoeveel geld is geïnvesteerd in Wave?

Rasmussen: “Weet ik niet. We werken nu met 60 mensen. We begonnen in januari 2007 met drie mensen. Zie ons als een startup die wordt betaald door Google.”

Hannon: “Het zit vooral in mensen en in hardware. We hebben gelimiteerde engineering resources. Dus we kunnen niet alles doen wat we op dit moment willen. De lijst is lang.”

Wanneer is Wave klaar, echt af?

Rasmussen: “Nooit. Het maakt niet uit hoe groot je team is. ”

Hoe monitoren jullie alles wat over Wave gezegd wordt online?

Rasmussen: “We gebruiken Google alerts en we gebruiken crowdsourcing. Ik probeer heel veel te lezen. We reizen nu door Europa. En we spreken veel in het Engelse taalgebied. Dat is wel een nadeel.”

Op welk moment hebben jullie besloten om de boel open te gooien, op welk punt?

Rasmussen: “We gebruikten het zelf. En we vonden de tool wel handig. En toen we terug moesten naar email begonnen we Wave te missen. Vanaf dat moment hebben we bedacht om het naar buiten te brengen.”

Zijn er firewall limits, hoeveel gig kun je via Wave het web op krijgen?

Rasmussen: “Ik geloof dat het ligt op 5gig. Maar we moeten de kosten daarvoor nog berekenen.”

Wat is de grootste kritiek op Wave?

Rasmussen: “Dat vrienden geen Wave accounts hebben. Tweede is: weer een inbox. Andere belangrijke kritiek is dat Wave complex is. Het kost tijd om te snappen hoe het werkt en te begrijpen om ermee om te gaan. En verdere kritiek is dat Wave chaotisch is.”

De foto’s zijn gemaakt door Paul van Veenendaal

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

5 Reacties

    Stef J.

    Leuk verslag, maar waarom zijn ze nu al zo bezig met hun promotietour? Laat ze eerst nog maar eens keihard aan het systeem gaan werken, want hoewel het allemaal heel wat potentie is, heb je er nu nog vrijwel niets aan.


    30 oktober 2009 om 17:31
    Erwin Sigterman

    Je merkt dat bepaalde type mailwisselingen al beter met Google Wave afgaan. Je zult mail en google wave naast elkaar gaan gebruiken. Google Wave is nog zeker niet het nieuwe mailen!


    1 november 2009 om 06:18
    S&S Online Marketing

    Ook ik vind dat het nog zeker niet het nieuwe mailen is, maar het idee vind ik wel sterk. Vooral het editen vind ik erg handig.


    2 november 2009 om 08:31
    Google Wave Extensions

    Heb Gwave nu een aantal weken getest. Vind het echt een combi van IRC&Mail;. Handig? Tja.. wellicht als het door het grote publiek wordt opgepikt en gebruikt gaat worden.


    2 november 2009 om 11:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!