#TNW: De volgende generatie Cloud Computing volgens Werner Vogels (CTO Amazon)

#TNW: De volgende generatie Cloud Computing volgens Werner Vogels (CTO Amazon)

Werner Vogels (@werner) startte in 2004 bij Amazon en werd dé man die van Amazon niet alleen wereld’s grootste webshop, maar ook een van de grootste technologiebedrijven ter wereld maakte. Met Amazon S3 zorgde Vogels ervoor dat de door hun ontwikkelde schaalbare data infrastructuur ook door anderen gebruikt kon worden. Inmiddels worden er meer dan 100 miljard objecten op S3 gehost door diensten als Twitter, Dropbox en Slideshare.

S3 is infrastructuur als een dienst. Iedereen heeft nu beschikking tot een betrouwbare infrastructuur. So, what’s Next? Wat is de volgende generatie Cloud Computing?

Online diensten als bouwstenen voor je applicatie
We zullen het over 5 jaar niet meer over servers hebben. Dat probleem hebben we al opgelost, de diensten zal het om gaan. Zo zet drop.io content (zoals video) in een beveiligde omgeving real-time voor je om, biedt Twilio goede voice- en SMS-diensten en helpt een dienst als Chargify bij incasseren van geld.

Deze diensten zul je volgens Vogels steeds meer nodig hebben, zoals Sendgrid voor e-mail, ooit wel eens geprobeerd met een zelfgebouwd systeem een mail naar 25.000 man te sturen?

In 5 jaar zullen alle online applicaties minimaal factoren als locatie, multi-device, aanbevelingen, virtuele goederen, user-generated content, integraties met sociale netwerken en mogelijkheid tot advertenties/premium support bevatten. Al deze functionaliteit ondersteunen, zelf bouwen én hosten is geen optie meer.

Is deze afhankelijkheid niet gevaarlijk?
Volgens de CTO van Amazon zijn er wel een paar spelregels als diensten gebruikt willen worden als bouwsteen voor andere online applicaties. De diensten moeten een op standaarden gebouwde API aanbieden, niet gebonden zijn aan programmeertalen, zonder langetermijncontracten aanbieden en de gebruiker moet kunnen overstappen naar een andere dienst.

Mijn vraag aan Vogels: wordt het niet gevaarlijk om afhankelijk te zijn van andere bedrijven? Zeker als het om diensten gaat die al bijna een monopolie hebben en niet meer door kleine start-ups te concurreren lijken te zijn zoals Google Maps. Volgens Vogels is het onvermijdelijk en niet per definitie erg om afhankelijk te zijn van grote partijen. De kosten of ervaring kunnen niet gedragen worden door kleine start-ups, je hebt grote partijen nodig.

Live conference tekening door @wilg


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.