Online merkmisbruik keyword ads in kaart met GeoBrand

Online merkmisbruik keyword ads in kaart met GeoBrand

Webmonitorbedrijf WatchMouse (werken we ook mee voor Marketingfacts) heeft met de nieuwe onderzoekstool GeoBrand op basis van de 2009 Best Global Brands-lijst van Interbrand merkmisbruik in zoekmachineadvertenties vastgesteld bij 81 procent van de 100 bekendste merken ter wereld waaronder BMW, IBM, Cartier, Coca-Cola, Goldman Sachs en L’Oréal (zie ook: TechCrunch). De tool, schrijft Webwereld vanmorgen, speurt automatisch advertenties op zoekmachines Google, Bing en Yahoo af, die gebruik maken van een merknaam. Mark Pors, CTO en medeoprichter van WatchMouse:

“Onbevoegd gebruik van handelsmerken als zoekwoorden voor advertenties en gesponsorde links is een snelgroeiend probleem. Uit ons onderzoek is gebleken dat de automobielindustrie een van de branches is waarin dit soort misbruik het meest wijdverbreid is. [...] Er gaat omzet verloren als een consument de website van een concurrent bezoekt via een zoekwoordadvertentie van de concurrent in plaats van direct de website van het merk zelf te bezoeken.”

Over GeoBrand en het onderscheidend vermogen van de tool zegt Pors: “Het is een hele uitdaging uit te zoeken wanneer en waar een merk wordt misbruikt via online advertenties omdat er veel verschillen zijn tussen zoekresultaten, afhankelijk van in welk land de gebruiker zich bevindt. GeoBrand is de enige monitoroplossing die de unieke PPC-advertenties voor elke zoekmachine in alle verschillende landen kan waarnemen.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • En hoe gaat deze tool om met partijen die nadrukkelijk toestemming hebben gegeven gebruik te maken van hun merk? Want, meer dan genoeg partijen zijn wederverkopers van de merken. Hier is dan duidelijk geen sprake van merkmisbruik.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.