Online data en marketing: Gouden combinatie of juist niet?

Online data en marketing: Gouden combinatie of juist niet?

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar webanalisten om hun team te versterken. Een alsmaar terugkerend item in de functieomschrijving: rapportages en inzichten leveren. En dat gebeurt dan ook. Maar wat gebeurt er met deze rapportages? Een groot deel vindt nog steeds zijn weg naar een bureaulade om daar nooit meer uit te verrijzen, of komt terecht bij mensen die eigenlijk niet weten wat ze ermee moeten aanvangen.

Actionable insights

Al jaren schrijft online analyticsgoeroe Avinash Kaushik op zijn blog over actionable insights. Ondanks dat de hele (online analytics)wereld roept dat hij gelijk heeft, zijn de beschikbare data nog lang niet altijd de basis voor het nemen van beslissingen. Het lijkt er op dat webanalyse en marketing nog steeds twee gescheiden werelden zijn. Of zijn marketeers juist zoveel met data bezig, dat ze niet meer toekomen aan het bedenken van creatieve concepten? Overigens heb ik het hier niet over de uitzonderingen: bedrijven die alle beslissingen die ze (online) nemen, toetsen aan de beschikbare data via een online analytics team. In mijn ogen komen hier nog steeds fantastische cases voorbij. Het kan dus wel.

Bubbel

Wat ik me eigenlijk vooral afvraag: hoe kan het dat zó veel bedrijven investeren in het verzamelen van data, maar niet lijken na te denken over hoe ze die investering gaan terugverdienen? De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Denk maar eens aan hoe de internetbubbel startte. De bittere conclusie achteraf was, dat bedrijven en investeerders heel veel geld in online initiatieven hadden gestoken, zonder na te denken over het rendement. De vraag is of we nu dezelfde kant opgaan met online analytics. Investeren we in data, zonder na te denken of, en vooral hoe we die investering terug gaan verdienen? Zou het niet verstandiger zijn om marketeers en online analisten als team samen te laten werken? Desnoods de online analytics als onderdeel van de business intelligence afdeling, dichtbij en altijd bereikbaar voor marketing. Vervolgens de marketeers als creatievelingen, met wat rationele hulp van de analisten. Laat ieder doen waar hij/zij goed in is en maak gebruik van de beschikbare kennis. Op die manier verdien je de investering in data volgens mij snel weer terug.

Belangrijke vragen

Het lijkt dus wel alsof bedrijven door de bomen het bos niet meer zien en daarom maar scheepsladingen online analisten aannemen. Maar wat gaat er gebeuren met de inzichten die de analisten aandragen? De stap naar succes lijkt klein. Wellicht is het edele hoop, maar misschien worden al die online analisten juist aangenomen om er voor te zorgen dat marketeers weer tijd krijgen voor datgene waar ze echt goed in zijn: campagnes bedenken? 

Dit artikel is geschreven door Bertwin Menninga, Operational Manager O2mc.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.