Marktaandeel Bing op recordhoogte

Marktaandeel Bing op recordhoogte

Medio mei schreef ik al over enkele nieuwe features van Microsoft’s Bing. Uit de laatste cijfers van comScore blijkt dat het marktaandeel van Bing in Amerika op het hoogste punt ooit staat, 14.4 procent. In mei moest Microsoft’s zoekmachine het nog doen met 14.1 procent. De groei van Bing gaat echter niet ten koste van Google. Dat marktaandeel bleef stabiel op 65.5 procent. Ook in Nederland is het aandeel Bing licht gegroeid.

In totaal werden er 2,4 miljard zoekopdrachten uitgevoerd in Bing, tegenover 10,9 miljard Google zoekopdrachten.

In de cijfers maakt comScore tegenwoordig onderscheid tussen “Core search” en “Explicit search”. Bovenstaande cijfers gaan over de “Core search”. Hierin worden contextueel gedreven zoekopdrachten niet meegenomen (denk aan queries van Image Search of Google Instant). Als we naar “Explicit search” kijken is het marktaandeel van Google toegenomen van 63,3 procent naar 64,5 procent in juni. Het aandeel van Bing groeide met 1 procent naar 14,1 procent. De cijfers komen overeen met het beeld wat Hitwise schetst. Uit hun data blijkt het marktaandeel van Bing te staan op 14,64 procent. Het aandeel Google wordt door Hitwise berekend op 67,55 procent.

Nederland

Ook Telecompaper heeft zojuist de maandelijkse cijfers van de zoekmarkt in Nederland gepubliceerd. Het aandeel Bing gebruikers is van 1 tot 2 procent gegroeid ten opzichte van mei vorig jaar. Deze groei is onder andere te danken aan de betere naamsbekendheid van Bing. In 2010 was 24 procent van de Nederlanders bekend met Bing, dit jaar is dat toegenomen tot 40 procent. Het marktaandeel van Google in Nederland ligt op maarliefst 93 procent, een kleine afname van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Het lage marktaandeel is voor een groot deel te verklaren door het feit dat Bing in Nederland nog in bèta fase is. Zo zijn al deze toffe features nog niet beschikbaar.

U.K.

Ook elders in Europa domineert Google. In het Verenigd Koninkrijk wordt Google gebruikt voor 92 procent van de zoekopdrachten. Het aandeel van Bing nam met 1.36 procent af naar slechts 2.88 procent.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Wat de marktaandeel cijfers in Nederland betreft:

  Checkit en RMI onderzoeken geen feitelijke marktaandelen, maar de vraag: "Welke zoekmachine gebruik je het meest?"

  Vorige week heb ik dit voor de NL markt verder onderzocht. ComScore geeft aan dat Google in Nederland in 2010 ook 93% marktaandeel heeft.

  Ik heb ook uitgerekend om hoeveel zoekopdrachten het gaat. Met 2% marktaandeel voor Bing kwam ik tot ongeveer 390 miljoen zoekopdrachten per jaar in Nederland.

  Het hele artikel vind je hier:
  http://www.edwords.nl/2011/07/08/marktaandeel-zoekmachines-nederland-2011/

  geplaatst op
 • @EdWords,

  Klopt. Daar gaat het om reported behaviour. De cijfers van comScore zijn ook niet per sé representatief voor de hele markt, dat zijn cijfers die voortkomen uit gedrag van het panel dat comScore gebruikt. Volgens Hitwise zelf trekt het de data uit ISP netwerken en opt-in panels. Cijfers komen wel vaak sterk overeen met comScore.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.