GadgetReview: Samsung Galaxy S II, het pareltje van Samsung

22 juli 2011, 03:25

Nog geen jaar na de introductie van de Samsung Galaxy S is de opvolger reeds uit in de vorm van de Samsung Galaxy S II. De Galaxy S II is een van de best verkochte smartphones van dit moment. Voordat het toestel beschikbaar was stond de teller van pre-oders voor het paradepaartje van Samsung al op 3 miljoen stuks. Wat maakt deze smartphone zo’n gewild stukje technologie? Daar gaan we in deze review dieper op in.

Toestel

Los van de prestaties is het uiterlijk opvallend verschillend van de Galaxy S. De Galaxy S II is fors groter is dan zijn voorganger de Samsung Galaxy S. Hij oogt breder, meer rechthoekig en dunner. De nieuwe Galaxy is dan ook maar liefst 0,26 cm. langer, 0,18 cm. breder en 0,09 dunner dan het eerste model. Hiermee is de Galaxy II qua lengte en dikte vergelijkbaar met de Sony Xperia arc. Van deze toestellen heeft de Galaxy II het grootste scherm met 4.3 inch waarmee het toestel te vergelijken is qua schermgrootte met de HTC Desire HD, de HTC Sensation en de nieuwe LG Optimus 3D.

Foto boven: bovenop de Galaxy II, dan de Galaxy I en onderop de Sony Experia arc. Onderste foto: v.l.n.r.: Galaxy II, Xperia arc en de Galaxy I. Persoonlijk vind ik dat je toestellen ook te groot kunt maken. Het fijne handzame gaat er vanaf, het past niet fatsoenlijk meer in je broekzak of borstzak.

De micro-usb zit in tegenstelling tot de Galaxy S aan de onderzijde zoals bij de meeste toestellen. Aan de linkerzijde vind je een langwerpige knop voor de volumebediening. Bovenaan zit een aansluiting voor een headset en aan de linkerzijde de power-button. Blijkbaar is er goed geluisterd naar gebruikers want de vorige knop was aan de kleine kant. De camera zit nu in het midden aan de achterzijde compleet met flitser. Aan de voorzijde zit linksboven de front facing camera. De speaker is verplaatst naar de onderzijde. Aan de linkerzijde van het scherm zit de Menu-knop en rechts de Back-knop. Waren deze nog duidelijk zichtbaar bij de voorganger; bij deze opvolger worden de toetsen alleen zichtbaar indien het toestel aan staat.

Design

Waar het eveneens forse formaat van de Xperia arc nog enigszins gecompenseerd werd door het fraaie uiterlijk (zilveren band en de “curve” aan de zijkant) is de Galaxy II vrij basic. Niks geen design-aspecten maar een simpel rechthoekig toestel. De hoeken zijn nog wel rond afgewerkt. Net als zijn voorganger voelt ook dit toestel enigszins goedkoop aan. De achterzijde is licht geruwd waardoor het wel goed in de hand ligt en prettig vasthoudt. Al met al heeft het uiterlijk van het toestel niet echt een x-factor.

Interface

Het opstarten gebeurt met geluid en animatie (de “ S”). Geeft altijd wel een soort van kicken-ervaring, meteen scherp beeld. De Galaxy S II beschikt over zeven schermen die uiteraard allen naar eigen wens zijn in te stellen. Standaard heeft Samsung eigenlijk best een paar aardige widgets voorgeinstalleerd. Zo is er een schermvullende widget waar je muziek, films en media in 1 oogopslag samenziet. Daaronder Twitter, Nu.nl, Buienradar en de files. Misschien heb je niet alles nodig, maar het ziet er leuk uit en is nog nuttig ook (zie foto). Het volgende scherm is gevuld met nieuws en mail met daarnaast de mogelijkheid om je favoriete contactpersonen als widget te installeren (buddy’s). Het bladeren door de schermen gaat razendsnel, van vertraging is niets te merken.

Scherm

Scherp, helder, warme kleuren dat zijn eigenlijk de woorden die in me opkomen als ik het scherm zou moeten beschrijven. Waar de Galaxy I een soort van grijzige gloed over het scherm lijkt te hebben, geeft de Galaxy II de inhoud haarscherp weer. Pak ik ter vergelijking de iPhone er weer even bij, dan is de scherpte min of meer vergelijkbaar, maar lijken de kleuren van de Galaxy II voller en warmer en de objecten zijn scherper. (zie foto waarvan ik hoop dat het overkomt). Het nieuwe zoomen was helaas aan mij niet besteed. Door twee vingers op het scherm te plaatsen en tegelijk de telefoon naar voren of achteren te bewegen kan je zoomen op het scherm. Ik vond het lastig en ingewikkeld en zie ik eigenlijk het nut niet van in.

Software

Op de Samsung zijn verschillende Hubs geinstalleerd, zo is er de Social Hub: na een korte registratie kan je hier al je social media in 1 keer benaderen. Hyves, Twitter, Facebook, e-mail maar ook instant messaging wordt ondersteund. De Readers Hub is de boekenplank bekend van de iPhone met boeken, tijdschriften en kranten. Dan zijn er nog de Music Hub en de Game Hub. Helaas kreeg ik bij de Music Hub de melding dat deze Hub niet in dit land ondersteund wordt. Jammer…..

Met name de Game Hub kende een lange opstarttijd, maar na even gewacht te hebben komt er een lijst met spellen in beeld. Sociale games die zo geinstalleerd kunnen worden en premium games waarvoor betaald moet worden. Ook de installatie van een spel laat lang op zich wachten, waardoor de Game hub misschien minder succesvol is. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van wachten en haak dan al snel af.

Digilezen vond ik ook wel een bijzondere standaard geïnstalleerde app: een commerciele app van Bol.com. Je kan inloggen met je Bol.com gebruikersnaam en als je die niet hebt, dien je een proces in te gaan van registratie waarbij alles ingevuld moet worden (naam, adres, postcode, woonplaats en telefoon). Maar dan ben je er nog net, op het volgende scherm dien je nog in te loggen met je Adobe ID. Wederom een account aanmaken (zoals eerder vermeld heb ik weinig geduld, maar ben te nieuwsgierig naar wat je dan allemaal krijgt). Nou eigenlijk een hele basale app: Lezen/Winkelen/Hulp&Info. Stelt niet al te veel voor. Wel leuk zijn de centenkoopjes waarbij je voor 0,01 cent een preview krijgt van een nieuw boek of 40 pagina’s van een boek kan lezen.

Media

De standaardfilms zijn uitermate indrukwekkend. Snel en veel dynamiek, bijna 3D-beelden van fraaie gebouwen en dieren met bijpassende muziek. Een film kijken is zo echt een genot mede door de omvang van het scherm. De videospeler doet zijn werk en is vrij basic. Zelfde geldt voor de muziekspeler. Opvallend is wel dat het volume vrij hoog gezet kan worden. Bij de Galaxy I en de iPhone is het maximale gelijk op de speakers soms nog te zacht, terwijl de Galaxy II daar dus ruim bovenuit komt. Ook een FM-radio is aanwezig, wat ik bijvoorbeeld nog steeds mis op de iPhone. De interface is simpel en eenvoudig: middels het draaien of een soort van ouderwetse platenspeler verander je de frequentie. Door op het plusje te drukken voeg je de desbetreffende zender toe aan je favorieten. Waarom moeilijk doen als het simpel kan?

Prestaties

De Galaxy II is net wat sneller met het openen van internetpagina’s dan zijn voorganger. De snelheidswinst zit hem met name in het bladeren door de schermen en het openen van applicaties. Wat enorm verbeterd is, is het toevoegen van widgets en snelkoppelingen. Daar ervaar ik met de Galaxy I grote vertragingen, welke verholpen zijn in de Galaxy II. Qua snelheid is dit toestel vergelijkbaar met de Sony Xperia arc.

Camera

Een voordeel van een groter scherm is dat bij het fotograferen je duidelijk in beeld hebt waar je een foto van wilt maken. De Samsung is net als een echt fototoestel om diverse manieren in te stellen: zelfportret of een landschappelijke scene kiezen, met 1 druk op het scherm heb je het ingesteld. Er zijn diverse fotostanden in te stellen: van een smile-shot naar panorama naar cartoon (?). Voor de doorgewinterde fotografen kan je ook de belichtingswaarde, witbalans en ISO aanpassen. Voor mij persoonlijk gaat dat wat te ver en ben ik tevreden met de auto-stand. Knipperdetectie vind ik dan wel weer handig. Uiteraard beschikt de Galaxy II over een flitser welke automatisch kan functioneren maar ook handmatig aan/uit te zetten is. Uiteindelijk zijn al deze aspecten niet eens echt belangrijk, het gaat om het resultaat van de foto’s en of je daar tevreden mee bent.

Marketing

Zoals eerder vermeld stond het aantal pre-orders voordat het toetsel beschikbaar was al op 3 miljoen stuks. Samsung verwacht zo’n 2,5 miljard euro te verdienen aan de Samsung Galaxy 2. Volgens speculaties heeft Samsung tussen april en juni zo’n 19 miljoen mobiele apparaten verkocht, een flinke stap in de richting van de 60 miljoen die het heeft begroot voor 2011. Qua marketing van het toestel is het denk ik wel duidelijk waar dit toestel staat. De Galaxy S II is Samsung’s pareltje, en concurreert daarmee met de iPhone, LG Optimus 2X/3DS en HTC Desire HD. Qua product aanbod zie je bij Samsung duidelijk een trend die ook in de markt zichtbaar is; de diversifiëring van het aanbod. Zo heeft Samsung in korte tijd de Galaxy Gio, Ace, Mini, S Plus en natuurlijk de S2 uitgebracht. Daarnaast ook nog de Nexus S maar die schrijf ik maar even toe aan Google.

De Galaxy Ace, Mini en Gio zijn allen toestellen in het mid-range segment, met een lichte lifestyle-positionering. Zo is de Ace een simpele maar elegante smartphone, gericht op stijlvolle medium gebruikers. De Gio daarentegen is bedoeld voor de sociale jongeren en young professionals die op zoek zijn naar veel sociale mogelijkheden. De Mini is het best geschikt voor beginnende smartphone gebruikers. De S Plus is een afgeslankte versie van de S2 en zit daarmee eigenlijk ook in het midden segment. Het luistert allemaal dus wel erg nauw.

De strategie van Samsung werpt zijn vruchten af. Behalve dat de S2 tot nu toe goed verkoopt is Samsung Nokia voorbij gegaan als marktleider van de smartphone markt in West-Europa.

Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Marion namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

3 Reacties

    lbroekman

    Interessant. Gebruik de Galaxy I, maar ben niet onder de indruk van de prestaties.Heel veel errors, toestel hangt te vaak, multitasking is vragen om problemen. De Tab daarentegen is een uitstekend apparaat, dus ze kunnen het wel bij Samsung.


    22 juli 2011 om 06:58
    Bert

    Je kunt het plastic als plus of min zien. Het bespaart gewicht en gaat net als metaal niet stuk, dus eigenlijk weinig nadelen behalve de uitstraling.


    25 juli 2011 om 14:09
    DannyOosterveer

    @ Bert

    Mee eens. Als ik m’n naast de LG Optimus 3D hou dan volgt die laatste een stuk degelijker. Aan de andere kant is de Galaxy S 2 veel lichter. Dan ga ik toch voor de S 2.


    25 juli 2011 om 14:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!