Zonder hoger doel blijft inzetten social media een kansloze missie

16 november 2011, 08:13

Veel partijen in de financiële dienstverlening worstelen nodeloos met vragen rondom social media. Het is tijd dat social media uit de pioniersfase komen en integraal deel gaan uitmaken van de strategie en het marketingbeleid, met een duidelijke koppeling naar het hogere doel van de organisatie. De belangrijkste vragen rondom social media worden vaak vergeten: waarom een app ontwikkelen of een Facebook site? Wat willen we eigenlijk met onze social media bereiken? Hoe past dit in het algehele plaatje dat we als financieel dienstverlener van onszelf willen etaleren?

Deze gastbijdrage is geschreven door Dick Jan Abbringh en Thijs Bodmer. Dick Jan en Thijs zijn de oprichters van Purpose Management Consulting. Het artikel verscheen eerder in het Weekblad voor Financiële Dienstverleners (week 45).

Start met Brand cause

Zonder een doel en gerichte doelstellingen is een dergelijk initiatief bij voorbaat kansloos. Wij zijn van mening dat er achter iedere uiting een heldere ‘brand cause’ moet liggen, die de genen van de betreffende organisatie weergeeft en uitademt. Dus niet een leuke extra marketing uiting, maar een geïntegreerde online conversatie-strategie die gekoppeld is aan een hoger doel. Hier ligt de belangrijkste valkuil voor social media marketeers.

Omzeil deze door goed na te denken over de ‘brand cause’, de formule en de conversatie-strategie. De nieuwe media bieden immers een geweldig potentieel om bijvoorbeeld met klanten in gesprek te komen over je dienstverlening, maar nog maar weinig financieel dienstverleners weten het goed toe te passen.

Appification

Laten we nu eens met een gezonde dosis boerenverstand kijken naar de nieuwe media, niet teveel gestoord door hype of onderzoek. Steeds meer financieel dienstverleners slaan aan het experimenteren op het gebied van social media.

Voorbeeld zijn de reisapps. Zowel Univé, Ohra als CZ bieden apps voor vakantie. De vraag is echter of ze de aangewezen organisaties zijn waar consumenten aan denken als ze op vakantie gaan. De vraag is dan ook wat de investeringen in dit soort investeringen oplevert, behalve know-how. Wat veel financieel dienstverleners nu ondervinden is dat apps hun eigen wetten lijken te kennen die bepalen of ze wel of niet succesvol zijn.

Met ons boerenverstand en de apps die op onze eigen telefoons staan komen wij tot een aantal basisprincipes. Op onze eigen telefoons prijken apps die:

  1. we veelvuldig gebruiken,
  2. nuttig zijn en/of een extreme fun & play-factor kennen,
  3. begrijpelijk zijn met een hoog user-friendly gehalte,
  4. rechtstreeks zijn te associëren met de aanbieder.

De rest overleeft onze smartphones niet!

Een verzekeraar die mikt op het afsluiten van een eenmalige reisverzekering slaat de plank in onze ogen dus mis. Je moet immers eerst een app zoeken, deze downloaden, het gebruik uitvinden en dan kan je ‘snel’ een verzekering afsluiten. In dit geval is Independer, met vergelijkingsmogelijkheden, natuurlijk vele malen effectiever en sneller voor de mobiele klant. Die kiest voor het ‘ouderwetse’ internet.

Een applicatie voor online bankieren voldoet sneller aan de genoemde criteria. Je kan snel je saldo checken: is het salaris al binnen en sta je nog niet rood? Zelfs snelle overboekingen zijn zo gedaan. Kortom, de bank maakt in dit geval je leven gemakkelijker en je bent bereid je te verdiepen in hoe het werkt omdat je er snelheid en gemak voor terugkrijgt. De vier ground-rules zijn simpel toe te passen om het succes van een app te voorspellen. Een ander leuk voorbeeld is de digitale kluis van InShared. Hiermee kunnen iPhonebezitters simpel en gratis onder meer hun DigiD-code en BSN-nummer op een overzichtelijke en veilige manier opslaan. Deze app lijkt vanuit een idee te zijn ontstaan en bovendien doorstaat hij de test op alle onderdelen.

Potentie Facebook

Ook de eventuele toetreding tot het Facebook domein begint met de why-vraag. Waarom wil een organisatie op Facebook, hoe past dit in de brede marketingstrategie en wat wil je als financieel dienstverlener bereiken?

Een korte ronde langs de Facebook-velden leert dat slechts een beperkt aantal financieel dienstverleners hier te vinden is. Een deel van de verzekeraars en banken beperkt zich voornamelijk tot een eigen site of community, waar de controle over de content groter is. De vraag is welk van deze wegen de toekomst heeft. De partijen die wel van Facebook gebruik maken krijgen van ons lang niet allemaal een voldoende. Er lijkt vaak nog niet nagedacht te zijn over wat te doen met dit nieuwe medium. Want als we feitelijk kijken naar het potentieel dat het medium herbergt en we zetten daar het huidige succes van financieel dienstverleners tegen af, is het oordeel duidelijk minder positief.

Klanten binden

Door leuke marketing kan een merk klanten binden en tevens door middel van Facebook de ervaringen rondom een merk laden. Dit wordt nog maar heel beperkt gedaan getuige de matige geleverde content die we zien bij veel financieel dienstverleners. Neem als simpele graadmeter het aantal ‘likes’. Veel dienstverleners realiseren deze slechts in zeer beperkte mate. Fans en/of andere klanten weten de financieel dienstverleners eigenlijk niet te vinden en de Facebook ervaringen met het merk zijn onvoldoende voor een ‘duim omhoog’. Een slimme marketingtruc, zoals een gadget uitloven voor mensen die op een rare manier met jouw merk op de foto komen, kan hier al snel verandering in brengen.

Merk bouwen & experience creëren

Er wordt nauwelijks gewerkt aan merkbeleving. Een groot aantal verzekeraars heeft geen Facebook-pagina. En als dat wel het geval is, is deze veelal beperkt tot een organisatiebeschrijving waar niemand op zit te wachten. Er is totaal niet met een merkenbril naar de site gekeken. Wat willen we als bedrijf uitstralen naar ons publiek en met welke boodschap?

Co-creatie & dialoog realiseren

Op de Facebook-pagina’s is nog maar weinig sprake van interactie. Facebook is een platform gemaakt voor dialoog dankzij de mogelijkheden voor posts, comments & likes. Je kunt je eigen multiple choice vragen stellen aan je klanten. Kortom, een platform waar mensen meedenken of reageren op vragen en daarmee inzicht geven in werkelijk gedrag. Geen enkele partij lijkt een poging te doen om co-creatie producten samen met de klant op te zetten. Hier ligt nog een zee aan mogelijkheden, als je maar bereid bent om af en toe ook eens flink in het stof te bijten als een klant een minder gezellige boodschap heeft die wel door alle ‘friends’ te lezen valt.

Transactie gerichte marketing

Commercie lijkt op dit medium nog taboe voor financieel dienstverleners. Facebook biedt echter een prachtig platform om producten aan te bieden. Dit gebeurt in toenemende mate door aanbieders van niet-financiele producten. Even afgezien van de wettelijke beperkingen op dit gebied: zou het niet fantastisch zijn als een bank of verzekeraar middels co-creatie een product ontwikkelt en dit via hetzelfde medium aanbiedt aan zijn klanten? Wie biedt de eerste autoverzekeringspagina op Facebook?

Positieve geluiden

Hoewel er veel te verbeteren valt in de Facebook strategie van financieel dienstverleners zijn er ook positieve geluiden uit het Nederlandse kamp. ABN Amro slaagt er wel in om een aantal van de hierboven beschreven zaken te implementeren. Daarnaast draagt hun pagina bij aan een positieve merkbeleving. Een paar zaken die ons in positieve zin opvielen: (1) ABN Amro bindt en lokt klanten, (2) er vindt interactie plaats met klanten, die ook de moeite nemen om vragen stellen aan de bank, (3) er worden polls uitgezet om informatie in te winnen. Als experiment plaatsten we onlangs een vraag over de rente op een betaalrekening. Ook hier slaagde de bank met vlag en wimpel, door binnen vijftien minuten een reactie te geven met een duidelijke doorverwijzing naar een site waar meer informatie is te vinden.

Wat geldt voor apps en Facebook, geldt net zo sterk voor media als LinkedIn, Twitter, blogs en YouTube. Voor elk van deze media geldt dat er veel potentie zit in de communicatie met Nederlandse consumenten. Wat dit betreft is Aegon een positieve uitzondering. De verzekeraar is actief op Twitter, heeft een eigen blog én een eigen kanaal op YouTube. Het stelt Aegon in staat om integraal in contact te komen en te blijven met haar stakeholders. Iets wat veel meer financieel dienstverleners zouden moeten kunnen en wat veel zou kunnen brengen.

Best Practice over de grens: Surfergirl

Surfergirl is een kledingmerk in Indonesië dat zich richt op jonge meiden van 5 tot 15 jaar, natuurlijk met happy surf kleding. De eigenaar had drie winkels en in een gigantisch land als Indonesië is dat natuurlijk erg beperkt. Met behulp van Facebook heeft de eigenaar Surfergirl online tot leven laten komen. Het is een vlotte jonge dame die naar school gaat, haar problemen deelt en af en toe natuurlijk ook gaat surfen. Ze heeft inmiddels meer dan 1,8 miljoen vrienden en een post van haar krijgt elke keer weer 500 ‘likes’ en 50 ‘comments’. Een echte interactie met fans dus! Verder is er met goedkeuring van Facebook een online winkel ontworpen, waar heel Indonesië mee bereikt kan worden. Meer dan de helft van de marketeers bij Surfergirl werkt uitsluitend aan de verdere optimalisatie van het Facebook kanaal.

Kinderschoenen

De indruk is dat nog maar een zeer beperkt deel van de potentie van social media wordt ingezet door financieel dienstverleners.

De potentie wordt structureel onderschat, door gebrek aan kennis en visie op de mogelijkheden en beperkingen. Door te pionieren wordt momenteel wel know-how opgebouwd, maar er is duidelijk behoefte aan een meer geïntegreerde benadering. Social Media kunnen in potentie de ogen en oren zijn van financieel dienstverleners. Hierdoor wordt het mogelijk om veel meer dan in het verleden ingebed te zijn in de maatschappij en haar online gemeenschappen. Daardoor kunnen bedrijven sneller en effectiever reageren op sociale ontwikkelingen.

Om dit mogelijk te maken is het van belang dat de ‘ogen en oren’ geïntegreerd worden aan de kern van het bedrijf. Daarvoor is het van belang dat social media deel gaan uitmaken van de formule, strategie én het hogere doel van de organisatie uitstralen. Daarvoor is een goede ‘brand cause’ van groot belang. De afdelingen die zich met social media bezighouden, zouden dit in de genen moeten hebben.

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie
Tags

9 Reacties

    GianluigiCuccureddu

    Hoe vinden jullie de financiële sector het doen ten opzichte van andere wat betreft sociale media?

    “De potentie wordt structureel onderschat, door gebrek aan kennis en visie op de mogelijkheden en beperkingen. Door te pionieren wordt momenteel wel know-how opgebouwd, maar er is duidelijk behoefte aan een meer geïntegreerde benadering. Social Media kunnen in potentie de ogen en oren zijn van financieel dienstverleners.”

    De onderschatting zit hem vooral in de visie, sociale media creëren openheid, brengen externe participatie teweeg ten behoeve van concurrentievoordelen in marketing, comms, innovatie(f vermogen) enz. Op dit moment worden ze vooral ingezet als de zoveelste ‘kanalen’ waar een doel mee bereikt kan worden.

    Dit moet verschuiven van ‘een van de vele’ naar het begin. Op basis van conversaties/externe inzichten kunnen overige afdelingen, kanalen en mechanismes ingezet worden -> outside in.


    16 november 2011 om 10:54
    Justin

    Quote Surfergirl: Ze heeft inmiddels meer dan 1,8 miljoen vrienden en een post van haar krijgt elke keer weer 500 ‘likes’ en 50 ‘comments’.

    Is dat een goede conversie: 5 likes en 1 comment per 36.000 vrienden?


    16 november 2011 om 12:21
    Jack van Dooren

    De context waarin de OHRA en CZ reis apps worden genoemd zijn niet juist. Beide apps hebben niets te maken met het afsluiten van een reisverzekering. Maar bieden hun klanten gemak bij het vinden en inschakelen van hulpverlening bij problemen onderweg of op reis. Zo kan je locatie automatisch mee laten sturen als je autopech hebt. Heb je de beschikking over de telefoonnummers van alle Nederlandse ambassades. En van politie, brandweer, ambulance in meer dan 200 verschillende landen.

    Inderdaad geen fun app, maar wel van toegevoegde waarde voor de klanten van de genoemde verzekeraars.

    Met vriednelijke groet,

    Jack van Dooren


    18 november 2011 om 11:26
    ikzoekeenkoophuis

    Interessante artikel.


    21 november 2011 om 19:43
    Thomas Lapperre

    Leuk artikel. Maar ik mis een concreet voorbeeld over dat hoger doel in de financiële sector. Het lijkt niet meer dan een opsomming van mogelijkheden met als ‘concreet’ voorbeeld een winkel in Indonesië (ook met ë) Bijvoorbeeld (en ik werk niet in de financiële sector):de tak Hypotheken van de Rabobank zal in deze tijd onder druk staan. Minder resultaat terwijl daar dezelfde kosten tegenover staan. Het hoger doel kan zijn om de kosten omlaag te brengen van die tak. Enerzijds kun je mensen omscholen zodat ze op andere takken zijn in te zetten, anderzijds kun je met social media schaalvergroting toepassen en bijvoorbeeld geen hypotheekbalie (zonder afspraak) te hanteren, maar het eerste contact via bijvoorbeeld een Facebook pagina te laten verlopen, waar ze bijvoorbeeld een superhandig lijstje krijgen na een like, en ook direct een afspraak kunnen maken met de hypotheekbalie.


    22 november 2011 om 05:02
    Esther

    Interessant artikel, maar ik mis concretie. Daarnaast vind ik de vergelijking van een kledingwinkel voor meiden tegenover de financiële sector niet kloppen. De producten hebben een totaal andere beleving bij de klant en zijn dus qua social ook niet gelijkwaardig te benaderen. Verzekeringen zijn nu eenmaal low interest en kleding is highly likeable.

    Jammer, ik had graag een concreet voorbeeld gezien van een financieel merk dat zijn zaakjes qua social goed voor elkaar heeft.


    22 november 2011 om 07:52
    qa10b5j5yw

    fitflops clearance malaysia The lounge also has an additional 6m x 12m support structure used for Oracle staff operations.The entire project boasts an impressive 4,000 square feet of VIP viewing decks, twelve 5m x 30m roof graphics on the main building for helicopter views, and a 10m x 15m roof graphic on the Oracle lounge fitflops sale

    fitflop on sale For the finest in Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci, St fitflop online store singapore

    Haivision is a private company based in Montreal and Chicago, with technical excellence centers in Beaverton, Ore.; Austin, Texas; Atlanta, Ga.; and Hamburg, Germany mcm backpack uk

    hunter pagina oficial

    hunter boot sale

    mou boots usa sale


    19 maart 2015 om 03:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!