Nederlanders creatief maar niet origineel op LinkedIn

Nederlanders creatief maar niet origineel op LinkedIn

Vandaag publiceerde LinkedIn, net als vorig jaar, een mooi lijstje met meestgebruikte ‘buzzwords’ in LinkedIn profielen. En wat blijkt, we zijn een heel creatief volkje. Maar we zijn niet echt origineel. Volgens het persbericht van LinkedIn is creative namelijk het meest gebruikte woord in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en de Verenigde staten.

Waren wij vorig jaar nog gemotiveerde, ondernemende, innovatieve, dynamisch teamplayers met uitgebreide ervaring en bewezen kwaliteiten die waarde toevoegen door pro-actief en out-of-the-box te denken. Dit jaar zijn wij creatieve, gespecialiseerde, innovatieve, duurzame, fexibele, effectieve, communicatieve gemotiveerde mensen met brede ervaring . Het teamplayer gevoel schijnt niet meer belangrijk te zijn. We zijn in vergelijking met vorig jaar nog wel dynamisch.

De top tien

De tien meest gebruikte woorden in Nederlandse LinkedIn profielen zijn:
# Creative
# Specialized
# Innovative
# Sustainable
# Flexible
# Effective
# Broad experience
# Motivated
# Dynamic
# Communication skills

Wereldwijde resultaten

# Creative: Australië, Canada, Duitsland, Nederland, UK en de VS
# Multinational: Brazilië
# Dynamic: Frankrijk
# Effective: India
# Problem solving: Italië
# Motivated: Ierland
# Managerial: Spanje
# Track record: Singapore

Lot Keijzer, director Marketing Solutions, LinkedIn Benelux (@lot), heeft er ook iets over te zeggen

“De concurrentie is groot dus zorg dat je LinkedIn-profiel opvalt. Ook al verschilt de lijst van de te veel gebruikte termen met de lijst van vorig jaar, de boodschap blijft hetzelfde: verban ‘buzzwords’ van je profiel. Gebruik taal die jouw unieke professionele prestaties en ervaringen laat zien. Geef waar mogelijk concrete voorbeelden van resultaten die je hebt behaald en noem eigenschappen die jou speciaal maken.”

Update je profiel

Het is dus zaak dat je je profiel gaat updaten. Zorg dat je opvalt tussen alle anderen die zich ook ‘creative’ genoemd hebben. Zorg dat je het niet alleen noemt, laat zien dat je creatief bent en val op in de grote grijze creatieve massa!

 


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Creativiteit van personen staat of valt vaak niet bij het vermelden van de tekst creative bij je profiel. Ik heb online veel interessante uitingen gezien!

  geplaatst op
 • Ik zou niet veel letten op de termen die woorden gebruik. Al die termen kunnen erg breed geïnterpreteerd worden. Voor mij is het belangrijk dat die woorden ook waar worden gemaakt in het profiel of op de persoon zijn/haar website. Iets roepen is een ding, iets bewijzen is iets anders.

  geplaatst op
 • Nou, dan doe ik het niet zo slecht. Het gebruik van lege Buzz-woorden is inderdaad weinig effectief, alhoewel soms noodzakelijk. Als je linkedin-profiel bedoelt is als online CV, is het beter boven te komen drijven door de zoektermen van potentiële recruiters te hanteren. Dat zijn bijna altijd inhoudelijke termen zoals Prince2, SAP of SixSigma. @marcel_lucht

  geplaatst op
 • Houdt LinkedIn rekening met verschillnde talen of worden alleen Engelstalig woordgebruik meegewogen?

  geplaatst op
 • Een kleine aanvulling hierop, afkomstig uit dezelfde post op het LinkedIn-blog, is dat men niet-engelstalige profielen heeft vertaald. Daarbij zijn 'veelgebruikte zelfstandig naamwoorden als mobiel' en 'irrelevante woorden' weggelaten.
  Ten eerste vraag ik me dan af in hoeverre een Amerikaan kan beoordelen welke Nederlandse woorden als irrelevant kunnen worden beschouwd. Zo ben ik benieuwd hoe men bijvoorbeeld iets als 'ZZP-er' zal interpreteren.
  Ten tweede zet ik mijn vraagtekens bij het weglaten van veelgebruikte zelfstandig naamwoorden. Het zelfstandig naamwoord achter het woord 'creatieve' zegt immers met wat voor een soort creatieveling je te maken hebt; een creatieve webdesigner of een creatieve projectleider. Ik heb geen idee waar een recruiter op zoekt, maar ik vermoed dat men eerder zoekt op 'webdesigner' dan op 'creatieve'.
  Misschien een recruiter onder de lezers die hier iets zinnigs over kan zeggen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.