Digitale televisie voor dummies

22 april 2006, 04:00

Digitale televisie is hot, maar er is nog altijd veel verwarring over digitale televisie. Nadat ik eind vorig jaar hier mijn eerste ervaringen met de UPC Mediabox publiceerde, ben ik overspoeld met mailtjes; Wat krijg ik nu precies van UPC, moet ik dan een nieuw toestel kopen, wat zijn nu echt de voordelen, is het beeld scherper? Echter ook tal van andere vragen over digitale televisie waarop ik het antwoord zeker niet wist.

Rudie Heinen is stagiair bij Moving Content en stelde het rapport de wereld van het digitale televisie kijken (pdf) samen met als doel de wereld van digitale televisie een stuk(je) begrijpelijker te maken. Het maakte bij mij in elk geval een aantal zaken duidelijker.

Update:

Naar aanleiding van de comments heeft Rudi de pdf geupdate. Bovenstaande link gaat naar de nieuwe file.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

17 Reacties

    media

    Yep, inderdaad goed overzicht. Zag dat hij het rapport ook naar een aantal andere weblogs had opgestuurd. Zouden meer studenten moeten doen!


    22 april 2006 om 04:15
    evroekel

    Weet jij welke studie Rudie precies doet gezien deze pdf?


    22 april 2006 om 04:49
    venturo

    Leuk rapportje maar het rammelt nogal op een aantal punten. Niet echt voor (vak)publicatie geschikt.


    22 april 2006 om 05:11
    media

    @Albert, ben overigens wel benieuwd welke punten nog rammelen in de scriptie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet in detail heb gelezen maar snel heb gescand.


    22 april 2006 om 07:04
    loket

    @Marco: het ging me om die openingszin. Die kwam me zo bekend voor . . . Kan ook toeval zijn.


    22 april 2006 om 07:12
    Jaap

    Ik snap de ophef rond digitale televisie niet; als televisie digitaal wordt doorgegeven, houdt niets een integratie met internet nog tegen. Zodat je via internet streaming content kunt bekijken, maar ook on demand programma’s kunt uitkiezen, zowel van de huidige omroepen en zenders als van elk ander willekeurige stuk audio of video. Maar omroepen kunnen hun content ook nu al digitaal uitzenden via internet, dus ik snap het hele unieke van digitale televisie niet helemaal. Of verwachten ze dat dit langer dan vijf jaar blijft bestaan?


    22 april 2006 om 07:21
    Heinen

    De opleiding die ik volg is Media & Entertainment Management (Leeuwarden). Momenteel zit ik in het vierde en daarmee laatste jaar en hoop ik binnenkort af te studeren.

    @Erik: Ik vind het getuigen van lef dat je bij een titel als Digitale Televisie for dummies toch durft aan te geven dat je er nog één en ander van opsteekt 🙂

    @ Albert: In de inleiding wordt aangegeven dat het inderdaad zou kunnen dat bepaalde zaken mogelijk niet kloppen, gezien de hoeveelheid ‘crap’ die online wordt geplaatst. Bij de samenstelling heb ik uiteraard wel getracht het rapport zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten door vele bronnen te raadplegen. Mede om die reden heb ik bepaalde zaken ook weggelaten, omdat ook aanbieders (zal geen namen noemen) waarbij ik navraag heb gedaan eigenlijk geen flauw benul hadden hoe bepaalde zaken precies in elkaar staken.

    Een tweede reden is dat ik het verhaal niet te technisch wilde maken omdat personen waar dit rapport voornamelijk op gericht is dan meteen zullen afhaken. Uiteraard ben ik wel benieuwd naar de zaken die rammelen binnen dit rapport, aangezien ik hier alleen maar wijzer van kan worden.

    Desondanks denk ik (ook gezien de reacties van vele personen) dat er voor velen zeker één en ander duidelijker zal worden en dat is nou juist de insteek van het rapport.


    22 april 2006 om 08:32
    Heinen

    @ Marco: Ik wilde nog even aangeven dat dit geen scriptie is hoor, aangezien je dit schreef in je mail. Aan de scriptie wordt nog volop gewerkt.


    22 april 2006 om 08:35
    evroekel

    @Rudie Heinen: ik geef grif toe dat mijn kennis op het digitale televisielandschap beperkt is, dus inderdaad van jouw stuk heb ik wel wat op gestoken. Overigens was de term “voor dummies” zeker niet negatief bedoeld, mocht je dat denken. De bekende boekenserie “voor dummies” zijn vaak prima boeken als je je ergens snel in wegwijs wilt maken van daar mijn keuze voor die term.

    @Peter: Bij nader inzien komen jou en mijn zin inderdaad behoorlijk overeen, echter geen opzet maar ik ben misschien toch onbewust beinvloed. Ik heb mijn posting aangemaakt nadat ik deze op meerdere weblogs was tegengekomen waaronder op mediaonderzoek.nl vrijwel gelijktijdig forwarde Marco mij vervolgens het mailtje van Rudi met de pdf.


    22 april 2006 om 13:18
    Heinen

    @ Erik,

    Ik vond de term ‘voor dummies’ uitstekend geschikt hoor en ben blij dat je er wat van hebt opgestoken 🙂


    22 april 2006 om 13:23
    Raceman / Jurjen

    Persoonlijk vind ik het geen dummies rapport. Nog te technisch. Ook niet voor profs, daarmee zitten er inderdaad teveel fouten in. Na pagina 6 ben ik al gestopt met lezen, omdat ik meen dat er teveel niet van klopt.

    Ondanks deze kritiek, vind ik het toch een goed begin, dus vat het niet verkeerd op. Ga zo door, dan kan het alleen maar beter worden.

    ps. zaken waarvan ik meen/denk dat ze niet correct zijn in binnen de eerste 6 pagina’s.

    1.1.3 , epg; Hierin staat vermeld “Ook heeft epg een soort wekker’. Dit verschilt per decoder, dat staat niet aangegeven. Een dummie kan hierdoor denken dat EPG dit hoort te bevatten, en in elk apparaat aanwezig is.

    VOD; “Enkele maanden na verschijning mogen de films in het assortiment…” dit vind ik niet relevant. Bovendien kan dat per aanbieder verschil uitmaken, ook qua afspraken met de filmindustrie.

    1.2.1 decoder per tv; “kijkend naar dvb via de ether zijn meerdere tuners, smartcards en abonnementen nodig”. Zeker via de ether, waarvan KPN en Digitenne (tevens grotendeels van KPN) in Nederland de aanbieders zijn, heb je helemaal geen meerdere abonnementen nodig om meerdere programma’s op verschillende tv’s te bekijken.

    1.2.3 Digitaal opnemen; er is al geruime (ergens in 2005) tijd een commerciele HD recoder/DVB tuner in 1 apparaat op de Nederlandse markt.

    Verder ben ik niet gegaan.

    Tips voor een volgende keer, die wellicht wat helpen:

    – Zoek via internet naar de verantwoordelijke technici om zo toch de juiste informatie te verkrijgen. Die zijn daar ook aanwezig, en ook projectmanagers van dit soort nieuwe media staan vaak met naam en e-mail adres vermeld. Zoek op KPN bijvoorbeeld in de zoekbox naar IPTV , en er komen ongetwijveld een paar handige adressen uitrollen. Ik heb nu het idee dat je voor informatie gebeld/gemaild hebt met de 1ste lijn helpdesk/klantenservice

    – Gebruik wat officiele websites zoals http://www.dvb.org

    – Zoek mbv wikipedia, vaak staat daar wel juiste informatie en links naar eerdere genoemde officiele sites.


    22 april 2006 om 15:38
    Heinen

    Deze update van het document is via dezelfde link (in artikel hierboven) te downloaden.


    23 april 2006 om 08:53
    Raceman / Jurjen

    Goed te lezen dat je er actief mee bezig bent, ik neem het vernieuwde rapport binnenkort nog door.


    23 april 2006 om 20:40
    Niels

    Hij verteld dat digitale televisie en DVB 1 zijn. Dit is geheel niet waar. DVB is een achterhaalde manier om digitale televisie door te geven. Ontwikkeld als tijdelijke tool voor de kabelmaatschappijen.


    27 april 2006 om 08:00
    Heinen

    Digital Video Broadcasting of DVB is een internationaal aanvaarde open standaard voor digitale televisie.

    DVB stelt men dan ook in staat digitale televisie te ontvangen via de verschillende ontvangstmogelijkheden (DVB-S, DVB-T, DVB-C, etc.). Vandaar dat DVB is vermeld, aangezien dit de ‘onderliggende’ laag is bij digitale televisie. Er is dan ook opzettelijk voor gekozen om de termen DTV en DVB niet door elkaar heen te gebruiken, omdat is gebleken dat dit tot onduidelijkheden heeft geleid.

    De consumentenbond zegt het volgende hierover:

    Digitale tv-uitzendingen worden aangeduid met de afkorting DVB: Digital Video Broadcasting. Als de signalen binnenkomen via de satelliet, dan heet het DVB-s. Komt het signaal via de ether dan noemen we het DVB-t (terrestrial) en via de kabel DVB-c (cable).

    Wanneer te uitgebreid op dergelijke onderliggende zaken wordt ingegaan wordt bovendien het uiteindelijke doel van dit rapport niet meer benaderd.


    27 april 2006 om 10:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!