Erik Huizer (SURFnet): “Ik zal m’n leven lang strijden voor een open en eerlijk internet”

Erik Huizer (SURFnet): “Ik zal m’n leven lang strijden voor een open en eerlijk internet”

Erik Huizer raakte in de jaren ’80 verslingerd aan het internet, toen hij promoveerde. Hij werd verantwoordelijk voor alle applicatiestandaarden op het internet en standaardiseerde bijvoorbeeld de URL met Tim Berners-Lee. Op het moment is hij inbetween jobs, om in juni te starten als CTO van SURFnet. Zijn functie ziet hij als eentje van ‘frapper toujours’, maar toch verrast het internet hem nog dagelijks. In deze aflevering van Top Names van Fast Moving Targets spreekt hij over de krochten van het internet, de kansen, de bedreigingen en wat er nog moet gebeuren om het internet toekomstproof te maken.

Het internet is an sich democratisch

Huizer vertelt dat het internet gebaseerd is op open protocollen en open samenwerking tussen netwerken: “Maar dat gaat niet vanzelf. Voordat TCP- en HTTP-protocollen geïmplementeerd kunnen worden door partijen als Microsoft zijn er bottom-up organisaties die ze ontwikkelen en onderhouden. Zo ook Huizer, en met een goede reden: “Ik ben ermee bevlogen dat het internet open en toegankelijk blijft, zodat iedereen met een website evenveel kans op succes heeft.”

Maar er zijn bedreigingen

Er liggen echter gevaren op de loer. Huizer noemt drie bedreigingen voor het democratische internet dat hij voor ogen heeft. Allereerst zijn dat de muziek- en entertainmentindustrie, die met hun filters en beperkingen een deel van het internet blokkeren. Ten tweede is er het sociale netwerk Facebook, een gesloten infrastructuur dat meer en meer terrein van het open internet wint. Hetzelfde geldt in zekere mate voor Google, dat veel goede dingen biedt maar ook een imperium aan het worden is, waar altijd duistere kanten aan zitten. Overheden van Rusland en Afrikaanse landen vormen samen de derde bedreiging. Zij zijn bezig controlecampagnes op te zetten die ten koste gaan van open telecommunicatie.

To do: het internet robuust maken

Om deze bedreigingen te overwinnen en het internet houdbaar te maken moet nog een hoop werk verricht worden. De grootste uitdaging daarbij is volgens Huizer het robuuster maken van de digitale infrastructuur: “Wanneer een ADSL-verbinding nu uitvalt, ben je ontmand. De huidige enkele uitvoeringen zijn dan wel goedkoop voor de consument, maar we zijn er nu wel erg afhankelijk van. Het internet moet in de toekomst beschikbaarder en veiliger worden, zodat het vertrouwen erin groter wordt.”

Huizer werkt eraan: “Ik ben nu bezig om samen met onder andere Google een andere infrastructuur te ontwerpen dat ‘open flow’ heet. In plaats van afzonderlijke datapakketjes die hun weg in het virtuele verkeer zoeken, kijken we hoe een flow van grote datastromen bijvoorbeeld voorrang kan krijgen boven afzonderlijke data.” En zo zal Huizer blijven strijden voor een open en eerlijk internet.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.