NRC over het Volkskrantblog

20 januari 2006, 11:37

NRC over het VolkskrantblogAl een geruime tijd discussieren voor- en tegenstanders over de Volkskrantblog. Met name de tegenstanders van burger-journalistiek roeren zich flink. Herbert Blankesteijn (IT journalist in de Volkskrant NRC) noemt het Volkskrantblog de prullenbak van de rubriek voor ingezonden brieven en Thom Meens (ombudsman in de Volkskrant) hekelt de anonimiteit van de webloggers.

In het NRC van gisteren (alleen in print?) een aardig overzichtsartikel van Marc Hijink over zeurpieten op het blog waarin het ingaat op het feit dat het Volkskrantblog inmiddels zelf onderwerp van discussie is geworden. Naast een aantal meningen over het Volkskrantblog een aantal feiten en cijfers:

  • Volkskrantblog.nl begon in september 2005 met een website die draait op zelfgeschreven software

  • aantal weblogs: 2.000

  • waarvan abonnees: 40 procent

  • 25.000 gepubliceerde items

  • 1 weblog geheel verwijderd

  • belangrijkste spelregels: geen porno of commerciele activiteiten, handhaving copyright

  • sinds 18 januari kiest de redactie de beste artikelen voor de homepage

Ondanks alle kritiek hoop ik dat de Volkskrant het experiment doorzet. Het Volkskrantblog is in mijn ogen nog steeds een van de betere Nederlandse experimenten van burgerjournalistiek. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar eerlijk gezegd denk ik dat niemand op dit moment de wijsheid in pacht heeft om te bepalen hoe de toekomst van nieuwsvoorziening er uit zal zien over een aantal jaren. De Volkskrant is dit spelenderwijs aan het leren en laat anderen daarvan mee profiteren.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

    René

    Laten we het burgerpubliceren noemen, in plaats van burgerjournalistiek. Want voor die laatste aanduiding zou het aan zekere journalistieke regels en richtlijnen moeten voldoen en ik heb niet de indruk dat dat het geval is.


    20 januari 2006 om 14:39
    Ton

    Ik vind de term burgerjournalistiek ook ietwat te hoog gegrepen. Dan zouden ze de regels wel dermate moeten aanscherpen dat ong 90 % van de huidige weblogs daar zouden moeten verdwijnen, willen ze binnen de, hoe ruim ook de definitie ervan beschreven zou worden, term passen.

    ’t Blijft nog steeds een leuk initiatief, maar er vallen toch behoorlijk wat kanttekeningen bij te plaatsen. & Juist wat betreft ’t ‘spelenderwijs leren’, zoals Marco ’t noemt, maken ze grove fouten. De weblogger, laat staan de lezer, weet niet meer wat er aan de hand is, waar ze zich aan moet houden, & is voor een groot deel naarstig bezig binnen die bepalingen z’n eigen gezicht te laten zien, te laten opvallen.

    ’t Maakt ’t product inconsistent, & dat mede door de eigen programmatuur, de onmogelijkheid voor de weblogger een herkenbare url aan te bieden, zal ’t niet meer worden dan een leuk experiment van een dagblad, als ze niet snel een eenduidig beleid weten te uitkristalliseren.

    Ze hadden beter even over de grens kunnen kijken, bijv naar de Standaard, waar ze reeds bestaand software hebben gebruikt, de ambities minder hoog gesteld & de controle minder groot zijn.


    20 januari 2006 om 22:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!