Remote talent gaat het verschil maken

8 oktober 2020, 13:00

Lou Reed zong ooit: ‘There is no Michelangelo coming from Pittsburgh’. Hij citeerde zijn kunstbroeder Andy Warhol, die meende dat je pas beroemd kon worden als je in een wereldstad als New York leefde. Grote artiesten wonen niet in een dorp, ergens achteraf, maar in de creatieve dynamiek van een bruisende metropool.

Dat was toen. Dit is nu: onlangs besefte ik dat we voor een marketingorganisatie een team samenstelden dat bestond uit een copywriter uit Tsjechië, een artdirector uit Zweden en aanvullende specialisten uit Italië, Duitsland, de Verenigde Staten en Argentinië. Slechts één van hen werkte in een metropool, de anderen werkten vanuit betrekkelijk kleine steden en dorpen, en er zat zelfs iemand bij die diep verscholen op het platteland woonde, maar dat was aan haar feilloze Zoom-verbinding niet te merken. Welkom in de online wereld.

Wakker geschud

Wat freelancers waar ook ter wereld allang wisten, daar zijn bedrijven dankzij covid dit jaar ook achtergekomen. Teamwork op afstand blijkt heel goed te doen, sterker nog: in veel gevallen verhoogt het de productiviteit, zijn medewerkers blij toe verlost te zijn van de ochtend- en avondfiles en relaxter door het gevoel van vrijheid dat thuiswerken geeft. Online vergaderen verloopt strakker en kost minder tijd, communicatie is meer to the point en ideeën die eerder verdronken aan vergadertafels met te veel mensen en te grote ego’s krijgen plotseling meer kansen in de kleine gremia van Zoom- en Team-meetings.

Zelfs binnen de meest rigide organisaties is doorgedrongen dat er geen weg terug is naar, jawel, rigide organisaties

Zelfs binnen de meest rigide organisaties is doorgedrongen dat er geen weg terug is naar, jawel, rigide organisaties. Sterker nog, mede gezien de toenemende roep om meer diversiteit en inclusiviteit binnen organisaties gaan bedrijven inzien dat ‘remote talent’ de enige manier is om een bedrijfscultuur op te bouwen die daaraan voldoet. Wie nu nog denkt door te kunnen gaan met een gezellige, homogene bedrijfscultuur in een gelikt kantoorpand met een trendy bedrijfsrestaurant, pingpongtafel en Italiaans designmeubilair: veel succes, maar dat gaat ‘m niet meer worden.

Verlaat het locatiedenken

Facebook-topman Mark Zuckerberg verwacht dat binnen tien jaar de helft van zijn personeel vanuit huis werkt. Het is een win-winsituatie, is zijn conclusie. Het maakt medewerkers gelukkiger en het bedrijf wint aan kwaliteit. Kantoorlocaties zijn beperkend. Een bedrijf is snel geneigd alleen mensen uit de omgeving aan te nemen, waarmee het ander en mogelijk beter talent laat liggen. Nederland is qua afstanden natuurlijk niet met de VS te vergelijken, maar ik herken het wel. Als bedrijf houd je vaak vast aan het ‘bekende’, het vertrouwde, het homogene, terwijl opdrachtgevers gebaat zijn bij meer agile vermogen, meer diversiteit en meer inclusie.

Links en rechts beginnen bedrijven dat door te krijgen en zetten ze stappen om een nieuwe bedrijfscultuur te bouwen. De gedachte gaat uit naar een organisatie met een balans tussen centraal werken en op afstand werken, door vaste medewerkers en door preferred freelancers die hun cultuur delen. Dit opent direct nieuwe mogelijkheden om te profiteren van de verrijking van meer diversiteit en inclusiviteit voor het bedrijf.

De grote verschilmakers

Remote werken is een uitgelezen manier om een divers en talentrijk team te bouwen dat sterk en effectief werk verricht. Je moet er wel de kleine Hollandse talentenvijver voor durven loslaten, maar je krijgt er een zee aan talent voor terug.

Je moet wel de kleine Hollandse talentenvijver durven los te laten, maar je krijgt er een zee aan talent voor terug

Specialisten kunnen overal vandaan komen en kunnen iedereen zijn: van elke kleur, uit elke culturele achtergrond, van elke afkomst, van elke geaardheid, jong en talentvol, ouder en ervaren. Achter het scherm van de Mac of PC vallen alle verschillen tussen mensen weg en gaat het om het talent dat ze meebrengen. Ook werkend op afstand blijkt een divers, inclusief team een enorme verrijking.

Ik zie netwerken en remote talent daarom ook als de twee grote verschilmakers van de komende jaren. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat organisaties die voorop willen blijven lopen in slagkracht en meerwaarde voor hun opdrachtgevers en klanten, hiertoe snel moeten overgaan. In mijn werk als netwerkregisseur zie ik dat telkens opnieuw gebeuren. Wij brengen mensen uit de communicatiewereld bij elkaar die op elk niveau met elkaar sparren en het beste in elkaar bovenhalen. Natuurlijk: culturen, genders, DNA, fysieke beperkingen, meningen, visies en opvattingen kunnen schuren.

Werken op afstand maakt opmerkelijk veel nieuwe energie los in de interactie tussen mensen

Maar in de rust van de eigen thuiswerkkamer is er meer ruimte om via Zoom face-to-face een verschil van mening uit te praten dan in het ‘open office’ van een hoofdkantoor. Werken op afstand maakt opmerkelijk veel nieuwe energie los in de interactie tussen mensen. Uiteindelijk komt dit de output ten goede.

De tijd is nu

Misschien komt er snel een einde aan dit covid-tijdperk, misschien ook niet. De onzekerheid daarover kan verlammend werken voor bedrijven, maar ik zou zeggen: geen beter moment dan nu om de weg van remote talent in te slaan. Een ongedacht voordeel van werken op afstand is dat het bedrijven in staat stelt heel snel op te schalen of juist te downsizen, al naar gelang de marktontwikkelingen. Het maakt je als organisatie enorm lenig, snel en flexibel. Als er iets is wat de wereld van vandaag en morgen van bedrijven vraagt, is het precies dát. Daarom is het verstandig om op z’n minst te overwegen hoe je remote talent, waar ter wereld het zich ook bevindt, kunt inbedden in de werkcultuur.

Wij maken het inmiddels al 16 jaar van dichtbij mee hoeveel dit toevoegt aan cultuur, productiviteit en onderscheidend vermogen van opdrachtgevers. We begonnen dit al in een tijd dat de online wereld nog lang niet zover was als nu. Als je dan de vrijwel onbeperkte mogelijkheden ziet die we vandaag de dag hebben om te werken hoe en waar we maar willen, is het nu de tijd om plaats in te ruimen voor remote talent. Laat ik het anders zeggen: talent zit niet altijd om de hoek, maar het komt zoomend naar je toe….

Christian van Santen
eigenaar/oprichter bij Van Santen Netwerk

Categorie
Tags

2 Reacties

    Eric van de Langenberg

    Uitstekend waargenomen, beschreven en trendsettend!!


    8 oktober 2020 om 14:49
    wbroerse

    Wellicht ook goed om aandacht te geven hoe werknemers dit kunnen faciliteren?


    8 oktober 2020 om 15:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!