Social Shift: van social media naar social thinking

29 november 2018, 10:00

Openheid en authenticiteit, daar draait het om. Prospects, klanten en potentiële werknemers willen weten welke medewerkers er achter je logo schuilgaan, wat je drijfveren zijn en hoe het er écht aan toegaat op de werkvloer. Pas dan zijn ze bereid om bij je te kopen of bij je te komen werken. Dat is precies wat je met de Social Shift-methodiek bewerkstelligt.

Op 30 november verschijnt ‘Social Shift’. In dit boek introduceert social media-pionier Koen Jordaans een methodiek die social media eindelijk concreet laat bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Volgens topondernemer Michiel Muller verplichte kost voor elke manager: “Eindelijk een managementboek dat social media zowel strategisch als praktisch op hoog niveau behandelt.” Alle reden voor een voorpublicatie dus.

Het is een publiek geheim: veel organisaties worstelen met het snel veranderende medialandschap. Enerzijds weten ze hun doelgroepen steeds moeilijker te bereiken, anderzijds verwachten die doelgroepen veel van hen, zeker online. (Potentiële) klanten en medewerkers nemen immers geen genoegen meer met zo nu en dan een corporate berichtje op social media. Openheid en authenticiteit, daar draait het om, en het liefst dagelijks. Prospects, klanten en potentiële werknemers willen inzicht in je organisatie. Dan gaan ze met je in zee, of willen ze bij je werken.

Kanteling in denken

De Social Shift is een praktische methodiek, maar ook een kanteling in denken: van social media naar social thinking. Door de inzet van social media goed te organiseren en hierbij nadrukkelijk je medewerkers te betrekken, ontsluit je je organisatie en maak je van je medewerkers je beste ambassadeurs. Op die manier delen ze de verhalen over hun werk niet alleen met familie en vrienden op verjaardagsfeestjes, maar ook met het enorme publiek van hun social media-netwerken.

“Hoe bind je je medewerkers om echte ambassadeurs van hen te maken?”

En dat is nodig ook, want de social media-platforms – Facebook voorop – knijpen de berichtenstroom van commerciële organisaties richting hun volgers flink af. Dat doen ze al jaren, maar sinds begin 2018 is dat een zeer sterke ontwikkeling. Onderzoeken laten inmiddels zien dat berichten vaak maar op 1,2(!) tot 15 procent van de tijdlijnen van de volgers verschijnen.

Maar hóe dan?

We moeten dus van onze medewerkers ambassadeurs maken. Tot zover niks nieuws, zul je denken. Maar de grote vraag is: hóe dan? Hoe bind je je medewerkers om echte ambassadeurs van hen te maken?

Nou, daar komt-ie: je bindt hen helemaal niet. Ze hebben namelijk hun eigen wereld, waar jij als werkgever, marketingmanager of collega toevallig acht uur per dag deel van uitmaakt. Ze zijn immers vooral verbonden aan hun éígen sociale netwerken, waar jij op jouw beurt – heel misschien, tijdelijk, als je het goed aanpakt – deel van uit mag maken. De illustratie brengt dat in één oogopslag in beeld.

Om van dat netwerk deel uit te mogen maken, is een grote mate van openheid en vertrouwen nodig. En in veel gevallen: een andere manier van denken (en doen).

De Social Shift-methodiek is er daarom op gericht om oprecht de connectie met je medewerkers aan te gaan en hen te betrekken bij alles wat je doet. Bij je marketingcommunicatie, maar ook op tal van andere gebieden: van organisatie en innovatie tot en met sales en recruitment. Alleen dan maak je namelijk échte ambassadeurs van hen.

“Je medewerkers worden ook de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten”

En dan bedoel ik nadrukkelijk niet dat ze overal reclame voor je moeten gaan maken. Althans, dat niet alleen. Ze worden ook de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten. Ze gaan zenden en ontvangen namens jou en je organisatie of je merk, overal waar en wanneer dat nodig is: tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Op die manier worden ze je communicatieprofessionals, marketeers, salesmedewerkers en recruiters in één, 24/7 bovendien.

Want als zij vertellen hoe gaaf het werken is bij jouw organisatie, dan kan geen personeelsadvertentie daar tegenop. En als de buitenwereld ziet met hoeveel passie jouw producten gemaakt worden, verkoopt dat echt een stuk makkelijker.

Vijf stappen

De Social Shift-methodiek is een op maat samengesteld activatietraject waarmee je je medewerkers in vijf stappen ontwikkelt tot ambassadeurs die goed zichtbaar zijn op social media (zie figuur). Doordat ze oprechte, authentieke en persoonlijke content over hun werk delen met hun social media-netwerken, gaan ze fundamenteel bijdragen aan je doelstellingen op het gebied van management, communicatie, marketing, sales en recruitment.

“Je medewerkers dragen zo bij aan je doelstellingen op het gebied van management, communicatie, marketing, sales en recruitment”

Dat moet je dan wel ondersteunen met een strategisch contentplan, een goede organisatie en gerichte trainingen, een duidelijke contentstrategie, doelgerichte advertentiecampagnes en een slimme tool. In twee volgende blogs gaan mijn collega’s Kevin en Marijn in op de stappen in het model: voor nu vind ik het vooral belangrijk om te benadrukken dat de content niet meer gemaakt wordt in de ivoren toren, maar door de medewerkers zelf.

Het management en de afdeling marketing/communicatie nemen daarbij vooral een faciliterende rol in: ze zorgen voor een structuur én een klimaat waarin de medewerkers optimaal de mogelijkheid hebben om content voor te stellen, te maken en te delen. Daarvoor werkt de Social Shift met vier rollen:

  • Een Social Master om de strategie op te stellen en bewaken. Meestal is dit één persoon per organisatie, vaak de marketingmanager (8-24 uur per week).
  • Social Editors om het ophalen en creëren van de content te organiseren, ingestuurde berichten goed te keuren, aan te passen of af te keuren, en de goedgekeurde berichten via (een gedeelte van) de Social Publishers te delen met de buitenwereld. Meestal is dit één persoon per afdeling of vestiging (3-5 uur per maand).
  • Social Creators om foto’s en video’s te maken en conceptberichten in te dienen bij hun Social Editor. Meestal zijn dit meerdere mensen per afdeling of vestiging (2-3 uur per maand).
  • Social Publishers om de content op hun persoonlijke kanalen te delen met hun netwerken. Idealiter zijn dit alle medewerkers (0,5 uur per maand).

En hoe gek het ook klinkt: deze eenvoudige structuur is cruciaal om de contentstroom op gang te brengen en te houden. Maak je die afspraken niet, dan verzandt elk traject – niet één uitgezonderd – na verloop van tijd in het aloude ad hoc social media-management van af en toe een berichtje plaatsen als iemand toevallig tijd en energie heeft.

(Een tweede voorwaarde is overigens een slimme tool, maar daar vertellen we meer over in een volgende blog.)

Begrip en samenwerking

Naast een continue contentstroom heeft die duidelijke structuur een misschien nog wel belangrijker effect. Dankzij de samenwerking tussen al die medewerkers, afdelingen en vestigingen zie je in bijna alle trajecten dat muren en eilandjes verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen begrip en samenwerking.

Zoals je in de cases in het boek kunt lezen, leert de Social Shift de deelnemers namelijk op een andere manier naar zichzelf en de organisatie te kijken. Als gevolg daarvan ontstaat er een nieuwe communicatie-infrastructuur met duurzame communicatielijnen. Kenmerkend daarbij is dat de hiërarchie in de organisatie vermindert en dat de ‘lagen’ en ‘kolommen’ vloeiender in elkaar gaan overlopen.

Veel beter beeld

Als tegelijkertijd nieuws en verhalen uit de diverse onderdelen van de organisatie via social media gedeeld worden, krijgen de medewerkers – én het management – een veel beter beeld van wat er zich binnen die organisatie allemaal afspeelt.

“Eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak zijn de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is”

En andersom: als ook het management actief zijn verhalen op social media deelt, krijgen de medewerkers meer gevoel bij de visie, die stip op de horizon en de weg daarnaartoe. (Reageer als manager ook op de berichten van je medewerkers. Je zult zien dat dit erg motiverend werkt: ze worden gehoord en gewaardeerd!)

Bijzondere dynamiek

Door deze nieuwe communicatiepatronen komt er steevast een bijzondere dynamiek op gang. Medewerkers stellen zich open, treden buiten hun comfortzone, begrijpen de koers van de organisatie beter, tonen meer betrokkenheid bij hun collega’s en gaan uiteindelijk beter samenwerken. En het management leert de organisatie beter kennen, krijgt vertrouwen, durft los te laten, denkt minder in hokjes en gaat veel beter de dialoog met de medewerkers aan.

Zo zie je eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak ontstaan, bij uitstek de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is.

Wat begon als social media-strategie wordt zo ‘opeens’ een strategisch organisatie-instrument. Een Social Shift dus: van social media naar social thinking.

Koen Jordaans
Directeur/Founder bij Apostle

Founder van Apostle | vader van 3 zoons | samenwonend met Joyce | Marketing & sales gedreven | innovatieve ondernemer | Groot durven denken | tegen de stroom in | Ondernemer sinds 1999 | Sporten: Tennis, Golf, Voetbal, Duiken. Helaas alleen tijd voor tennis | favoriete land is Australie

Categorie
Tags

1 Reactie

    Christian de Geus

    Dit is zeker een expiriment waard


    21 december 2018 om 03:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!