Waarde creatie met de rechter hersenhelft

21 maart 2007, 05:15

{title}De laatste 100 jaar hebben in het teken gestaan van groei en productiviteit. Het Bedrijf als instituut was de motor van onze samenleving. Een wezenlijk moment in de ontwikkeling van het bedrijfsleven is het moment dat wij bedrijven de status van rechtspersoon hebben gegeven. Deze “nieuwe baby” in de familie van de mens had het doel om te groeien. Na de tweede wereld oorlog is de wereld bijzonder gaan versnellen. Technologie heeft hierbij een kerntaak vervult. Bedrijven zijn uitgegroeid tot multinationals. ERP systemen zorgen voor een hoge productiviteit en efficiency. Echter één ding is niet erg mee ontwikkeld en dat is het bewustzijn van “het bedrijf”.

Het bedrijf gedraagt zich nog steeds als baby (groei, groei) maar is inmiddels uitgegroeid tot een zeer invloedrijk orgaan. Bedrijven zien nu ook in toenemende mate dat groei en grootte niet meer bijdragen aan het creëren van “Competitive Advantage”. Het Bedrijf zit in een midlife crises en de consument in een transactie crises. Nog nooit hebben zoveel bedrijven zich afgevraagd: “In welke business zit ik eigenlijk?” of “Wat is het nu eigenlijk dat ik lever?” Deze vraag past natuurlijk perfect bij iemand in een midlife crises. Het kantelpunt van bewustzijn.

Drie trends liggen volgens mij ten grondslag aan dat juist nu wij ons deze vraag stellen.

1. People Centric Society

Mensen zijn de nieuwe motor van deze samenleving. Nog heeft de consument(of mens) zoveel invloed gehad. Nog nooit is er zoveel keuze en overvloed aan producten geweest. Nog nooit is de mensheid zo vrbonden geweest met elkaar. Nog nooit is de markt zo transparant geweest als nu. Bedrijven hebben enorm veel moeite om te voorspellen en te sturen waar de consument van vandaag voor gaat kiezen. Het is niet meer te controleren. Het Bedrijf heeft zeker de afgelopen decennia veel van onze “bronnen” zoals productiemiddelen, media, tijd en ruimte “gemanaged”. Deze bronnen beginnen langzaam weer gemanaged te worden door echte personen en geen rechtpersonen. Voorbeelden hiervan zijn:co-creation, reality TV, YouTube, recommendations, reviews, Peer2peer, copyright discussie en flex werken.

2. WE planet

Eind vorige eeuw toen email, internet en mobiele telefoon ons allen aan elkaar heeft geknoopt ontstond een weg naar een holistische kijk op deze wereld. De decennia daarvoor hebben wij in praktische isolatie geleefd als passieve consumenten. denk maar eens na met hoeveel mensen je “contact” maakt op een dag. Deze nieuwe verbonden mens is in staat om haar eigen markten te creëren. Het zorgt voor de democratisering van alles en uiteindelijk tot volkomen transparantie.

3. Uitputting van de linker hersenhelft

De mens heeft tot 2600 jaar geleden volkomen vertrouwen gehad in zijn rechte hersenhelft. Pas sinds de grieken zijn wij in een transitie gekomen waarin wij zijn gan verhuizen naar de linker hersenhelft. De afgelopen 50 jaar hebben rationaliteit, logica en oorzaak/gevolg bepaald hoe beslissingen tot stand komen. Dit in tegenstelling tot intuitie, emotie en overtuiging. De grote aanstichter van dit “rationele geloof” is het bedrijfsleven. Vanuit het oogpunt van het bedrijf ook erg logisch aangezien een rechtspersoon geen hersenen heeft en dat de rechterkant toch echt alleen bij mensen voorkomt. De linker hersenhelft is uitgeput. De enorme hoeveelheid informatie en data die verwerkt moet worden om tot en beslissing over te gaan is te veel geworden om rationeel aan te pakken. De toename van informatie zorgt niet recht evenredig voor een betere of meer waardevolle beslissing.

Deze 3 trends versnellen de ontwikkelingen van zelfverwezenlijking. Maslow omschrijft het als volgt:“Self Actualization is the intrinsic growth of what is already in the organism, or more accurately, of what the organism is.” Die intrinsieke waarde is volgens mij authenticiteit. Het gaat gewoon om “zijn”. Dit zijn heeft niet alleen betrekking op ons maar ook op producten en bedrijven. Daar verwachten wij hetzelfde “zijn”. Waar staan WIJ nu voor? Het is het beantwoorden van deze vraag die kan leiden tot werkelijke authenticiteit. Deze weg van de lastige vraag verandert de perceptie van het bedrijf(intern en extern). De holistische kijk op de wereld stimuleert tot co-creatie(je komt iets brengen). Daarnaast laadt het het bedrijf ook van binnenuit op met emotie. Emotie als onderscheidend vermogen. Één van mijn favouriete voorbeelden van merken die “zijn” is Iittala:

“Against Throwayaism! Iittala creates objects that are thought through in form, function and quality. Objects with a clear thought, created to achieve long lasting everyday use and inspiration. Whether in metal, wood, porcelain or glass, Iittala design objects are tools for contemporary living”

Iittala laat zien waar zij voor staan. Dit is subjectief! Dus rechter hersenhelft. Iittala laat zien dat zij een holistische kijk op de wereld hebben. Wederom rechter hersenhelft.

Nu begrijpt u waarschijnlijk al waar het naartoe gaat. Het onderscheidende vermogen van een bedrijf ligt in het onderbuikgevoel. De overtuiging van zijn/haar bestaansrecht. Dit zal innovatie, communicatie en creativiteit ontsluiten. Laat het los. Durf niet te meten en te weten maar geloof en kies. Heb vertrouwen in intuitie, uw personeel en de enorme kracht van de rechterhersenhelft die ons door honderdenduizenden jaren evolutie heeft geleidt.

P.S. Momenteel heb ik een uitgebreider Manifesto over dit onderwerp bij ChangeThis aangeleverd. In dit Manifesto geef ik aan hoe je als bedrijf “overtuiging” en “emotie” (rechter hersenhelft) in kan zetten om waarde te creëren. Om dit manifesto gepubliceerd te krijgen heb ik stemmen nodig. Heeft dit stuk u geinspireerd? Wilt u meer weten? Uw stem is zeer welkom.

Raimo (1973), getrouwd en vader van twee dochters en was vóor internet- en UMTS hypes al actief in mobiel. Raimo heeft gewerkt voor Nokia Networks, Nokia Mobile Phones en KPN. Altijd in rollen die gericht waren op innovatie, marketing en sales. Door de jaren heen een sterke visie ontwikkeld over mobiel. Raimo is creatief, strategisch probleemoplossend, gevoelsmens en werkt sterk intuitief. Raimo is partner in SPRXmobile. Hiernaast is Raimo oprichter van Mobile Monday Amsterdam ( www.mobilemonday.nl, 1300+ leden), een netwerkevent voor mobilistas in Nederland. Hij spreekt verder graag over The Mobile Life. Voor meer informatie zie links hieronder: SPRXmobile, Twitter, Del.icio.us, Flickr, , , Email me: info [at] mobminds.com, IM/Gtalk: raimovanderklein [at] gmail.com,

Categorie
Tags

22 Reacties

    media

    Mijn stem heb je Raimo; succes!


    21 maart 2007 om 05:43
    Tom van Brunschot

    En die van mij had je al. 😉 Succes!


    21 maart 2007 om 06:42
    Mike

    Just joined the club. Good luck (*-) Mike


    21 maart 2007 om 06:51
    Dialogical

    Heel interessant. Mijn stem heb je ook. Succes.


    21 maart 2007 om 07:54
    ErwinVanLun

    Leuk stuk Raimo. Kom je overal tegen en wil je nu wel eens ontmoeten. Volgens mij zitten we behoorlijk op één lijn. Gaat er vast binnenkort van komen…


    21 maart 2007 om 11:21
    Jeroen Kratsborn

    He, dit is mijn eerste reactie op MarketingFacts. Dan moet ik toch iets zinvols schrijven.

    Inderdaad een heel interessant artikel. Ik denk inderdaad dat bedrijven meer vanuit de intuitie moeten gaan werken. En dan moeten ze beginnen met de vraag waar ze nu echt goed in zijn, waar hun specialisatie ligt. Zo kunnen ze inderdaad de authenciteit bereiken waar Raimo het over heeft.

    Ik verwacht dan ook een hele grote SPECIALISERINGS-SLAG de komende jaren in het bedrijfsleven. Logisch want er zijn ZOVEEL kleine bedrijven bijgekomen de afgelopen jaren. Deze kunnen mijns inziens alleen maar overleven als ze HEEL ERG GOED zijn op een klein gebied. En dan de rechter-hersenhelft op VOLLE TOEREN laten draaien kan geen kwaad. Echter zorg ervoor dat uw risico’s afgedekt zijn !(af en toe dus een linker helft sessie laten draaien).


    21 maart 2007 om 12:36
    Raimo

    @ Iedereen

    Bedankt voor de leuke reactie’s

    @Erwin

    Lijkt mij een goed idee. Ik mail je op info at mensmerk.nl (?)


    21 maart 2007 om 13:40
    Raimo

    .. en bedankt voor de stemmen natuurlijk..


    21 maart 2007 om 13:40
    ehannink

    @ Raimo, artikel naar mijn hart. Mijn stem had je al nav je mailtje.


    21 maart 2007 om 13:53
    Jan Commandeur

    fijn artikel


    21 maart 2007 om 14:30
    Annet

    Ik ben verheugd dat er mensen zijn die zo opbouwend en met gevoel voor de menselijke factor en haar energie bedrijfsmatige en consumptieve processen kunnen beschrijven.

    Vooral:

    “Deze nieuwe verbonden mens is in staat om haar eigen markten te creëren. Het zorgt voor de democratisering van alles en uiteindelijk tot volkomen transparantie”

    Dit lees ik graag, mijn complimenten.


    21 maart 2007 om 16:27
    evroekel

    @Raimo: ook mijn stem heb je. Heb je nog wat voorbeelden van “rechtsgeorienteerde” bedrijven en superlinks georienteerde bedrijven als voorschotje op het Manifesto?


    21 maart 2007 om 17:00
    Raimo

    @ Erno, Jan, Annet en Erik: Bedankt!!

    @Erik

    Super links is makkelijker dan super rechts 😉

    Super rechts zijn de start-ups..

    Super links de bedrijven die ze kopen..

    Sorry dat is te cynisch..

    Persoonlijk ben ik niet zo van de voorbeelden. Het voelt goed aan of niet..

    Een voorbeeld zal ik dus ook alleen gebruiken ter verduidelijk en niet ter verantwoording 😉


    21 maart 2007 om 19:23
    Raimo

    @Gertjan

    Thanks! Hoe gaat het trouwens met 31v?

    Deze post en het manifesto zijn voor mij daden die ontstaan zijn uit mijn overtuiging en intuitie. Die hebben het proces aangewakkerd. Waar het mij brengt geen idee… Ik voelde dat ik dit nu moet schrijven.. Waarschijnlijk om het te kunnen delen.. Misschien is dat wel mijn uiteindelijke “zijn” 😉


    21 maart 2007 om 19:33
    Vincent Leenders

    @Raimo: gedaan. Heerlijk om diensten en dingen te bedenken, waarvan de goegemeente cynisch sprak: wie gaat dat nou doen en dan versteld te staan van het feit dat het daadwerkelijk werd afgenomen. De intuitie in het onderbuikgevoel versus de ratio. Interessante post!


    21 maart 2007 om 20:49
    Dirk

    All metaphysical discussion is profitless unless it causes us to seek within the Self for the true reality. All controversies about creation, the nature of the universe, evolution, the purpose of God, etc., are useless. They are not conducive to our true happiness. People try to find out about things which are outside of them before they try to find out “Who am I?” Only by the latter means can happiness be gained. — Sri Ramana Maharshi


    21 maart 2007 om 23:35
    Jeroen Kratsborn

    Maurice,

    De link werkt niet! Zitten jullie daar te slapen beneden de rivieren? 🙂

    Groeten,

    Jeroen


    22 maart 2007 om 14:03
    Vincent Swart

    Raimo, ik vindt dit een hele mooie visie en wil me daar graag bij aansluiten.

    Ik geloof dat iedereen nagenoeg alles kan bereiken als hij of zij de kans krijgt en hij of zij zichzelf de kans geeft. Datgene wat we kunnen wordt in feite alleen beperkt door onze eigen angsten en twijfels en ons stoffelijk zijn. Dat wat we willen worden zit in ons hoofd, in ons geestelijk zijn. Je ziel of what ever. Daarin kunnen we alles zijn wat we willen, je hoeft het alleen maar te visualiseren, te voelen en te kiezen.

    Een bedrijf moet meer als weldenkend mens gaan denken en niet als geöliede machine. Kwalitatieve producten aanbieden gebeurt genoeg, een kwalitatief leven is voor veel mensen niet makkelijke te vinden en dus gewild.

    Ga niet meer met producten strooien, strooi met kansen!

    Ik ben nu bijna 25 jaar en dit is wat ik de komende 125 jaar ga doen!

    Doe mee!


    27 maart 2007 om 16:49
    p.zwarter

    Mooie aanzet hoor. Is de teneur ook op te vatten als pleidooi naar nieuwe vormen van kleinschaligheid?


    6 april 2007 om 08:45
    Raimo

    @Vincent

    Mooi quote! GO GO GO!!!

    @P.

    Egens wel ja.. Heb het idee dat grootschaligheid alleen werkt als het virtuele marktplaatsen worden waar kleinschaligen op kunnen acteren..


    10 april 2007 om 08:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!