Waarom de Bitcoin nooit een wettig betaalmiddel zal worden

9 januari 2014, 13:59

De hype ronde de Bitcoin kan u niet ontgaan zijn. De munt die na de introductie lange tijd niet meer waard was dan 10 eurocent. De hoogste koers ooit was ruim 900 euro en de afgelopen 24 uur bewoog de koers tussen 700 en 670 euro. Uiteraard is het voor een algemeen geaccepteerd betaalmiddel wenselijk dat een dergelijke volatiliteit niet bestaat. Toch is dat niet eens de belangrijkste reden waarom de Bitcoin nooit een wettig betaalmiddel zal worden. Daar zijn twee andere belangrijke redenen voor.

Tulpenmanie

Tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. Het verschijnsel wordt ook tulpomanie, tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte en bollenrazernij genoemd. In de Hollandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De Tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

Credits afbeelding: Jesslee Cuizon (CC)

Regulering

De eerste reden waarom de Bitcoin nooit een wettig betaalmiddel wordt is dat er geen regulering bestaat en dat de gebruiker anoniem betalingen kan verrichten. “Know Your Customer” wordt tegenwoordig bij alle banken met hoofdletters geschreven. Ik zal u twee voorbeelden schetsen hoe vergevorderd dit is doorgevoerd.

Bij een externe audit bij een grote Nederlandse bank werd een dossier gecontroleerd waar tien jaar geleden zo’n 12 miljoen euro op een rekening werd gestort vanwege de verkoop van onroerend goed. Het gaat hier om een transactie binnen dezelfde bank. De accountmanager van de bank weet van de verkoop, kent de aankopende partij die bij dezelfde bank bankiert en heeft het koopcontract in goede orde ontvangen. De accountmanager van de bank moest zeker drie keer verschijnen in de “verhoorkamer” van de auditoren om duidelijk te maken dat dit een marktconforme prijs was die werd betaald en dat hij voor vrijwel 100 procent kon uitsluiten dat hier geld werd witgewassen.

Wilt u een rekening openen bij de bank? Vergeet uiteraard niet uw paspoort. Daarnaast wordt gekeken of het paspoort als vermist is geregistreerd en er wordt gekeken of u voorkomt in het fraudesysteem van banken. Mocht u een beroep uitoefenen waar een zweem van criminaliteit omheen hangt, zal de bank u vriendelijk verzoeken elders te bankieren.

Wat een schril contrast met de berichtgeving over Silk Road, het underground warehouse voor drugs en wapens waar met Bitcoins betaald kon worden. De criminelen hebben Bitcoin ontdekt omdat hier de regulering ontbreekt en dat volstrekt anoniem transacties kunnen worden verricht. De voorstanders van de Bitcoin zullen dan roepen dat handelaren in Bitcoin deze afspraken ook kunnen maken met overheden. Gelooft u dat zelf als financial freedom het uitgangspunt is geweest voor deze munt? Wat is de houdbaarheid van een munt als een groot deel van de transacties obscuur is?

Dan is er nog de fraude die behoorlijk toeneemt, maar eerlijk gezegd hebben de banken die ook wel gehad met het skimmen van passen. Ik kan ook nog iets zeggen over het gebrek aan maatschappelijk verantwoord ondernemen omdat PC’s overuren maken om te ‘minen‘, maar dat zijn niet de echte showstoppers.

Deflatie

Nee, het grote probleem van de Bitcoin is de deflatie. Het maximum aantal Bitcoins is 21 miljoen en die zullen ergens rond 2040 zijn ‘gemined’. Hier zit het grootste probleem van de Bitcoin. Door de toename van de populariteit loopt de koers sterk op, waardoor de Bitcoin eigenlijk geen betaalmiddel is, maar een belegging. Als u nu in het bezit bent van één Bitcoin, kunt u daar een leuke fiets voor kopen. De deflatie zal er echter voor zorgen dat u over een jaar wellicht een nieuwe elektrische fiets kunt kopen. Wat ga je doen? Houd je die ene Bitcoin nog een jaar vast of koop je de fiets? En als de koers na een jaar verder stijgt, koop je dan de elektrische fiets of wacht je nog een jaar zodat je een mooie elektrische scooter kunt kopen?

Twee onderzoekers, Dorit Ron en Adi Shamir, publiceerden in 2012 onderstaande tabel. Bijna 60 procent van alle Bitcoin-munten waren slapende. Nog interessanter is dat 97 procent van alle Bitcoin-rekeningen minder dan 10 bitcoins bevatten en slechts 78 “entiteiten” meer dan 10.000 Bitcoins bezaten. Een kleine groep dus die de meerderheid in handen heeft, het is net de echte wereld.

Bron afbeelding: Quantitative Analysis of the Full Bitcoin Transaction Graph (pdf)

Verder onderzoek, geleid door Sergio Lerner, suggereert dat een van die bitcoinmiljonairs de mysterieuze Satoshi Nakamoto is, de vermeende uitvinder van Bitcoin. Nakamoto bezit ongeveer 980K Bitcoins, dat is ongeveer 700 miljoen euro met de huidige wisselkoers. Als je dat aantal Bitcoins valueert volgens de voorspelling van Cameron Winklevoss (40.000 dollar per munt), komt hij bijna aan 30 miljard euro.

Wettig betaalmiddel

Begrijp me goed, ik ben sceptich ten aanzien van de mogelijkheden voor Bitcoin om een wettig betaalmiddel te worden. Ik ben geen Bitcoin basher, in het geheel niet. Ik volg met grote interesse de markt voor digitale valuta en ik zie er zeker de voordelen hier van in. De Bitcoin heeft echter beperkingen, waardoor ik niet denk dat dit het digitale betaalmiddel van de toekomst gaat worden. Of je er dan vanaf moet blijven? Ook de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, heeft buitengewone interesse in de Bitcoin en beraadt zich op belastingmaatregelen.

Of de broers Winklevoss gelijk gaan krijgen weet ik niet, maar ik zie ook nog wel een enorm potentieel in de koers. Had ik nu maar een snelle PC, dan ging ik vanavond nog even ‘minen‘.

Credits afbeelding: Antana (CC)

Edwin Abee
Directeur eigenaar bij MKBalans

Edwin Abee is directeur eigenaar van MKBalans en helpt MKB ondernemers uit alle branches om beter te presteren op alle mogelijke bedrijfsonderdelen. Na een mooie carrière van 15 jaar bij de Rabobank heeft Edwin uiteindelijk zijn droom nagejaagd en is hij ondernemer geworden. Hij vond zichzelf nooit echt een bankier, maar vond het leuk om mensen te inspireren en te motiveren om elke dag betere prestaties te leveren. Dat doe hij nu ook, maar dan voor zijn eigen bedrijf.

Categorie
Tags

43 Reacties

    Floris Willeboordse

    De kracht van de Bitcoin en consorten is juist dat het ontastbaar is voor overheden. Banken zijn verantwoordelijk voor een hoop verknipte financiële producten die uiteindelijk de kredietcrisis hebben veroorzaakt. Ik zie de Bitcoin als een frisse wind, waarbij een individu zelf uitmaakt wat hij en/of zij er mee doet. Silk road en andere criminele zaken gebruiken als counterargument vind ik zwak, het is immers niet meer en niet minder dan een streng nummers en cijfers waar een bepaalde waarde aan is gekoppeld. Ik denk dat de Bitcoin of vergelijkbare digitale currency wel degelijk de toekomst heeft. Waarom? Het kan met name individuen zonder toegang tot eigen bankrekening de vrijheid geven toch te ondernemen. Hierdoor kunnen initiatieven als microkrediet verstrekken etc veel sneller en efficiënter uitgerold worden. De volatiliteit zal uiteindelijk wel verminderen, naarmate meer mensen gebruik gaan maken van het ‘betaalmiddel’.


    9 januari 2014 om 16:01
    Robin

    Met een snelle pc zal je nog geen 0.0001bitcoin minen Edwin Abee.

    Daarvoor heb je speciale computers (Asic`s zoals de cointerra terraminer iv) nodig en geen pc`s.


    9 januari 2014 om 16:03
    Robin

    Deflatie is zeer aangenaam van bitcoin.

    Wat belastingen betreft valt het reuze mee. Valuta handel is opzicht belasting vrij, tot je 21.000euro hebt gespaart dan moet je 1.2% per jaar gaan betalen over dat vermogen.

    Het minen van bitcoins is trouwens wel inkomen en is anders belast.


    9 januari 2014 om 16:08
    emabee

    Beste Robin, bedankt voor je post. Deflatie is inderdaad aangenaam als je Bitcoins als belegging ziet, deflatie is niet gunstig als het een betaalmiddel is.


    9 januari 2014 om 16:26
    emabee

    Beste Aaron, bedankt voor je reactie en goed om te zien dat je je werk met passie verdedigd. Heb je de Kamervragen ook gelezen die ik bij de tweede reactie heb gepost?


    9 januari 2014 om 16:59
    Edwin Korver

    Duidelijk dat dit een controversieel thema is, waarvan niemand de richting of toekomst kent. De argumenten die je noemt raken de essentie, net als de weerwoorden van de reaguurders. Dat digitale valuta een toekomst hebben lijkt mij duidelijk. Dat dat waarschijnlijk ook voor Bitcoin geldt lijkt voor de hand te liggen. Dient een valuta wettig gedekt te zijn? In de huidige share economie lijkt dat voor een aantal transacties minder relevant te worden; vertrouwen is zich geleidelijk aan het verplaatsen van instituten naar individuen.


    9 januari 2014 om 17:42
    emabee

    Bedankt Edwin en Rutger voor jullie genuanceerde en goede reacties. De titel van de blog is idd dat de Bitcoin nooit een wettig betaalmiddel zal worden. Is dat erg? Ik denk dat de groei naar “maturity” alleen mogelijk is als het een wettig betaalmiddel wordt. Hoewel er al vele fans zijn hier van de Bitcoin is het een bijzonder kleine speler en is het maar de vraag of het grote publiek de Bitcoin zal omarmen als het niet een wettig betaalmiddel is. Ik ben het met je eens Rutger dat de mogelijkheden eindeloos zijn die het platform biedt. De vraag is wanneer overheid inmenging (lees regulering) gewenst is. Huizentransacties zonder tussenkomst van notaris?

    Transacties zijn weliswaar openbaar maar ook anoniem mogelijk. Is dat wenselijk? Als ik iets van jou koop en betaal met zwart geld, kun je zeggen dat het jou niets uit maakt. Geld is immers geld. De overheid denkt daar echter anders over. De overheid wil grip houden en zal om die reden de Bitcoin niet snel bestempelen als wettig betaalmiddel. De vraag is dus of er een bestaansrecht en verdere groei mogelijk is als niet wettig (maar wel geldig) betaalmiddel.

    Uiteraard kun je valutarisico afdekken maar bij een dergelijke volatiliteit is de premie navenant en zijn er betere alternatieven. Misschien moet de discussie ook niet gaan over de Bitcoin , maar over welke vorm van cryptocurrency of misschien Universal Dividend Currencies het meest geschikt zijn?


    9 januari 2014 om 18:59
    Patrick Savalle

    “Nee, het grote probleem van de Bitcoin is de deflatie. “

    Fout.

    Het is belangrijk verschil te maken tussen monetaire deflatie en prijsdeflatie.

    Bitcoin heeft een gecontroleerde INFLATIE. Dat is een FEIT. Er komen meer bitcoins bij dan er verloren gaan. Volgens een heel voorspelbare (afnemende) curve.

    Of dat daadwerkelijk prijs deflatie gaat geven, valt nog te bezien. Het is geen feit, maar de inschatting van economen. En ik zou niet op hun inschatting durven vertrouwen.

    Ofwel, de uitspraak is een MENING. Of het daadwerkelijk gebeurt, is afhankelijk van de hele macro-economische context (zoals bijvoorbeeld productie en consumptie), niet alleen van de monetaire bitcoin inflatie.


    9 januari 2014 om 23:27
    Masonic

    Hoezo is de deflatie een probleem? Deflatie is voornamelijk slecht voor de internationale handel van een land of regio. Bitcoin is slechts deflationair tegenover onze huidige fait valuta. Op het moment dat je Bitcoin niet meer afweegt tegenover onze fiat valuta en gaat prijzen gaat stellen en vaste Bitcoin bedrage (dus de wisselkoers niet meer meegerekend) kan er zowel inflatie als deflatie ontstaan met de Bitcoin, het enige verschil is dat de markt dit zal bepalen op en gezonde manier en dit niet gemanipuleerd wordt door centrale banken.

    Daar komt bij dat Bitcoin geen echte inflatie of deflatie kent aangezien inflatie en deflatie niet meer is dan een uitbreiding of reductie van de geldhoeveelheden. Omdat er een vast aantal Bitcoins is (21MLN), kan er geen inflatie of deflatie ontstaan over het digitale geld zelf.

    Wel zal er prijs inflatie ontstaan. Het verschil is dat het dan op een gezonde manier gebeurt, die ontstaat door de conjunctuur en economische omstandigheden. In plaat dat een centrale bank de macht heeft om dit te manipuleren.

    Uitgaande dat 100% van alle betalingen in Bitcoins worden gedaan, dan zal bij een goede economie de prijs van producten op den duur stijgen (de koopkracht gaat achteruit en er is dus inflatie). Bij weinig vraag en een slechte economie zullen winkeliers hun prijzen laten zakken (koopkracht gaat omhoog dus deflatie).

    Zoals je ziet duikt automatisch het juiste effect op door de vraag en het aanbod op de markt. Doordat er een vaste hoeveelheid aan “geld” is, ontstaat enkel prijs inflatie en deflatie omdat de waarde van geld niet anders wordt, slechts de prijzen van producten worden dat.

    Daar komt bij dat dit ervoor zorgt dat onze overheid dan geen welvaart meer uit de toekomst kan stelen, door een monetair systeem te hanteren dat gebaseerd is op schuld. Want voor het geval je het niet wist, de overheid leent ieder euro en creëert daarmee geld. En nee de centrale banken zijn geen overheidsinstanties. Kortom iedere euro die bestaat dient terug betaald te worden plus rente. En wij betalen de schulden van de staat terug doormiddel van belasting en deels door inflatie. Zou me eens beter verdiepen in economie en ons monetaire systeem en wat Bitcoin zo anders en revolutionair maakt.


    10 januari 2014 om 01:15
    Masonic

    Al ben ik het met je eens dat het nooit of erg moeilijk door de staat erkend zal worden.

    A: omdat de politiek dan geen goedkoop geld meer kan lenen van de centrale banken om hun campagnes mee te runnen en om hun benefits mee uit te delen, wetende dat toekomstige generaties dit via belasting terug zal moeten betalen.

    B: De centrale banken hebben natuurlijk ook een flinke vinger in de pap als we het hebben over de politiek. Zeker als we gaan kijken naar de FED in Amerika. Aangezien de politiek het moet erkennen als wettig betaalmiddel, zal erg moeilijk gemaakt worden door de centrale banken. De Bitcoin is immers een grote bedreiging voor hun inkomsten bron en machtspositie. Het is natuurlijk niet niks om het alleenrecht te hebben om het geld van een land te drukken en dit aan het land uit te lenen met rente, goeie business zon centrale bank….


    10 januari 2014 om 01:19
    Martin

    // Wat zou er met de koers gebeuren als 4 mln mensen een Bitcoin willen bezitten? De Bitcoin wordt onbetaalbaar en de voorspelling van Winklevoss komt uit. //

    Ruim voordat dit scenario zich afspeelt zal men gaan handelen in 1/10 1/100 of 1/1000 bitcoin.

    Dat 1 bitcoin misschien ooit 25.000 euro waard kan gaan worden acht ik niet reëel, maar zeker niet onmogelijk.

    Maar wat is nu überhaupt het probleem?


    10 januari 2014 om 16:53
    Danny

    Please donate

    1DhSWQXFMgYL5ZgyeqsDgtpuQA78xHYwSt


    10 januari 2014 om 18:44
    daniel moore

    Hallo,

    Wij bieden een verscheidenheid aan leningen voor al mijn gewaardeerde klant bij 3 % rente of

    uw krediet wensen , groot of klein , persoonlijk of hypotheeklasten , variërend van € 1.000 tot € 10,000.000.00 , ben ik

    klaar om u te praten over hoe ik kan voldoen aan uw behoeften .

    Wij bieden zowel lange en korte termijn leningen tegen een redelijke rente

    tarief van 3 % en de lening aanbod is precies voor eerlijke mensen die God en vrezen

    zijn klaar om de lening binnen de overeengekomen en vastgestelde termijn terug te betalen en zal niet

    weglopen met ons geld . Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van krediet , alles wat je bent

    hoeft te doen is contact met ons op via e -mail

    monalisaeasylending@gmail.com

    Leningen Vul het aanvraagformulier en de terugkeer

    Naam en achternaam …………….

    Sex ………………

    Leeftijd ……………..

    Status ………….

    Land ……………..

    Beroep …………..

    Maandelijks inkomen …………….

    Het bedrag dat nodig is …………..

    Duur …………….

    Religie ………………

    Telefoon + ………… .

    Gsm-nummer + ………..


    11 januari 2014 om 02:04
    Terry pala-en

    Let op!

    Bent u op zoek naar een lening te openen van een bedrijf, lening om een huis te kopen, wat voor soort lening heeft u nodig? Dan dit uw kans is, we geven leningen van verschillende soorten zoals persoonlijke leningen, hypothecaire leningen, zakelijke leningen, etc. aan ernstige en geïnteresseerden tegen een zeer lage rentevoet van 2%.

    Contacteer ons nu via e-mail:: betterdayfund@aol.com

    Mis deze kans niet!

    Hartelijke groeten

    Terry Pala-en.

    betterdayfund@aol.com


    18 januari 2014 om 23:55
    radiopodarok.ru

    Слушайте, давайте махнем в ближайшие выходные за город и там все это обсудим. Вы ведь из Москвы?


    29 augustus 2014 om 20:10
    markjack

    Potrebujete úver konsolidovať svoje dlhy? Ste v núdzi úveru na financovanie svojho podnikania? nákup automobil, dom na kúpa úver a ďalšie osobné pôžičky ETC Dáme sa dlhodobý úver na päť až päťdesiat rokov maximum s 3% úrok, potom ste na správnom mieste. EMAIL. markjackjack434@gmail.com


    6 januari 2015 om 16:51
    Daan

    Het staat volgens mij 100% buiten kijf dat cryptovaluta het geld van de toekomst zullen zijn en deflatie is de redding van natuur en milieu ofwel…..de mensheid. Onnodige uitgaven zullen immers worden uitgesteld. De tijd van allerlei oorlogszuchtige overheden met landsgrenzen gaat langzaam over in een directe decentrale werelddemocratie met voor ieder mens gelijke kansen. Een decentraal monetair systeem is een eerste stap naar een collectief bewustzijn.

    Denk aan de mogelijkheden….. microbetalingen…..geautomatiseerde betalingen….. gelabeld geld dat alleen voor bepaalde doelen kan worden aangewend……eenvoudig crowdfunden(per minuut)….third party services.

    Volgens mij een blijvertje……die Bitcoin


    2 november 2015 om 17:20
    772929051

    Paypal transfer went well got $1000 from bitcoin-advertsing.com customer service was slow but got the money in my paypal and now my bank


    12 mei 2017 om 11:47
    Vandenhoeke Fred

    Na het lezen van een paar zinnen had ik er al genoeg van, na de zoveelste verwijzing naar de tulpen-mania, mag ik er u op wijzen dat tulpen oneindig na te maken zijn wat van Bitcoin niet gezegd kan worden.

    U begrijpt dat de rest van uw stellingen al niet meer geloofwaardig zijn!


    17 januari 2019 om 13:20
    Salome Mendez

    Leer hoe u kunt handelen en investeren in BITCOINS, neem vandaag nog contact op met mevrouw Maria Eduarda Bernardo, zij zal u alle informatie geven die u moet weten over cryptocurrencies en tegelijkertijd kan ze u helpen om levensveranderende winsten te maken via bitcoin-e-mail: meduardabernardo132@gmail.com of whatsApp haar op +1 (847) 716-2201

    Ik heb verschillende strategieën en methoden gezien en geprobeerd, totdat ik veel geld verloor toen ik het probeerde. Totdat ik deze nieuwe strategie presenteerde die ik weer op het goede spoor zette en erin slaagde mijn verloren geld terug te krijgen en toch een consistente groei in mijn vak te maken. Een mevrouw Maria Eduarda Bernardo is een ongelooflijke professional, met uitgebreide ervaring en diepgaande kennis van landbouwonderhandelingen, ze helpt me om de financiële straf op zich te nemen.

    Investeer US $ 400 en verdien US $ 4000 per week (7 dagen),

    Investeer US $ 600 en verdien US $ 6000 per week (7 dagen),

    Investeer $ 1000 en verdien $ 12.000 per week (7 dagen)

    ,

    Investeer $ 2500 en verdien $ 30.000 per week (7 dagen).

    Alles in wekelijkse winst en 100% gegarandeerd. (Gegarandeerde betaling). Gratis contact – als u geïnteresseerd bent via e-mail meduardabernardo132@gmail.com of via

    WhatsApp: +1 (847) 716-2201


    26 november 2020 om 22:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!