Waarom video’s viraal gaan (en meer YouTube-nieuws)

3 juli 2019, 09:00

De belangrijkste YouTube-insights van juni op een rij

YouTube is veruit het grootste videoplatform in Nederland en ter wereld. Ontwikkelingen op dit platform volgen elkaar razendsnel op. Dit maakt het moeilijk overzicht te houden. Daarom brengen we op Marketingfacts een maandelijks overzicht van vijf interessante YouTube-ontwikkelingen, nieuwe features of inspirerende verhalen. Deze keer: waarom video’s viraal gaan, Augmented Reality, notificaties en YouTube op tv.

Deze video ging compleet viraal, maar waarom?

Onlangs ging een video van de Canadese YouTuber Derek Muller van het kanaal Veritasium viraal en behaalde in korte tijd meer dan 34 miljoen views. Grote kans dat jij ook de video ‘Why Are 96,000,000 Black Balls on This Reservoir?‘ voorbij hebt zien komen als aanbevolen video. Naar aanleiding van dit succes bracht Derek een nieuwe video uit: ‘My video went viral, why?’. In deze interessante video verklaart hij waarom de video viraal ging, hoe het YouTube-algoritme is veranderd in de afgelopen jaren en welk effect dat heeft op veel succesvolle creators (onder andere burn-outs en veel stress). Beluister ook hier hoe de succesvolle Nederlandse YouTuber Roel Maalderink ‘worstelt’ met het YouTube-algoritme.

“Keinere kanalen hebben nu juist een grotere kans om snel meer views te krijgen op video’s”

Het doel van YouTube is namelijk niet om individuele creators succesvol te maken, maar vooral de gebruikers tevreden te houden door ze vast te houden op het platform. Hierdoor krijgen steeds minder abonnees de video’s te zien van de kanalen waarop ze geabonneerd zijn, maar serveert het algoritme andere video’s die mensen langer laat kijken. Dit heeft als gevolg dat kanalen met veel abonnees minder snel dan voorheen veel views krijgen. Het grote voordeel is dat kleinere kanalen juist een grotere kans hebben om snel meer views te genereren.

Uiteindelijk kwam Derek tot de twee belangrijkste factoren om viraal te gaan:

1. Een hoge watch time op je video’s is cruciaal

Gebruikers moeten een groot gedeelte van de video kijken. Uit ervaring kwam Derek met een minimum van 7 tot 8 minuten aan kijktijd. Goed scorende video’s zijn dan ook altijd bijna 10 tot 15 minuten lang om dit te kunnen behalen.

2. Een hoge CTR op videopreviews

Dit betekent dat titels en thumbnails ontzettend belangrijk zijn en blijven om goed te scoren. Het grote nadeel is dat dit ook clickbait-titels en sensationele video’s in de hand werkt. Iets wat op langere termijn juist weer nadelig kan zijn voor YouTube in zijn geheel, en waar Derek ook mee worstelt.

Mocht je nog meer interesse hebben in de mechanismen om viraal te gaan, dan raad ik je aan om deze TED-Talk van de uitgever van BuzzFeed, Dao Nguyen, te bekijken. In de video legt ze uit waarom hun video’s viraal gaan en wat de achterliggende mechanismen van die video’s zijn.

Met Augmentend Reality lipstick testen

Veel consumenten gebruiken YouTube om te bepalen welke producten ze gaan kopen. Sterker nog, onderzoek toont aan dat meer dan 50 procent van de shoppers online video gebruikt tijdens het aankoopproces. Zeker beauty-gerelateerde video’s zijn enorm populair op het platform. Om shoppers nog beter te helpen tijdens het aankoopproces van lipstick, heeft Google een augmented reality (AR) add on gelanceerd. Met die AR-add on kunnen beautyfans in de YouTube-app meteen zien welke kleur lipstick bij hen staat. MAC Cosmetics was het eerste merk dat deze AR Try On in YouTube heeft getest. Hieruit bleek dat 30 procent van de kijkers de AR-ervaring activeerde in de app. Ook probeerden die kijkers de virtuele lipstick 80 seconden uit. De verwachting is dat de AR-functionaliteit de komende tijd verder wordt uitgerold.

YouTube wordt steeds meer op tv gekeken

Een onderzoek van Collab, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in rechtenbeheer en advertentieverkoop via YouTube, toont aan dat steeds meer YouTube-kijktijd wordt doorgebracht op tv-schermen. Het onderzoek analyseerde 60 miljoen unieke views en vergeleek de kijkpatronen van 2016 tot 2019. Conclusie: de totale kijktijd op tv-schermen is in die tijd 272 procent gestegen. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat wanneer er op een tv-scherm werd gekeken, de kijktijd verdubbelde in vergelijking met de mobiele consumptie. Ook onderzoek van Google zelf toont aan dat YouTube-kijktijd op grotere schermen enorm aan het toenemen is.

“De totale kijktijd op tv-schermen is in twee jaar tijd 272 procent gestegen”

YouTube-advertenties direct gekocht bij uitgevers

Digiday rapporteerde onlangs over een interessante ontwikkeling voor uitgevers: die organisaties die de eigen advertentievoorraad mogen verkopen op YouTube, zien een sterke stijging in vraag. Deze zogenaamde YouTube Partners kunnen in de behoefte van grote adverteerders en mediabureaus voorzien: ze hebben een enorm bereik in de – met lineaire tv steeds moeilijker te bereiken – doelgroepen zoals de 16 tot 34-jarigen, maar kunnen ook de garantie geven dat de advertenties in een premium – en brand safe-omgeving worden afgespeeld. Een omgeving die user generated content lang niet altijd kan bieden. Zo verkocht Studio71, onderdeel van het Duitse ProSiebenSat.1, vorig jaar minder dan 10 procent van zijn advertentievoorraad direct op YouTube. Vandaag de dag wordt de meerderheid van de inventory op deze wijze verkocht. Ook in Nederland zien YouTube Partners zoals RTL en TMG steeds meer vraag naar deze manier van advertentie-inkoop.

Notificatiesysteem op YouTube is aangepast

YouTube heeft het notificatiesysteem voor abonnees gewijzigd. Dit systeem leidde tot veel verwarring bij creators. Het was niet meer duidelijk wanneer abonnees een notificatie ontvingen (of niet) als het kanaal een nieuwe video had geüpload. Daar probeert YouTube nu verandering in te brengen. Om een notificatie te ontvangen, moet een gebruiker niet meer enkel op de rode abonneer-knop drukken, maar daarna ook nog op de ‘gouden bel’-icoon die daarna verschijnt. Daarnaast kunnen kanaalbeheerders in de nieuwe YouTube Analytics nu ook zien hoeveel abonnees notificaties aan hebben staan. Ook mag je als kanaal vanaf heden maximaal drie notificaties per dag versturen.

Tot zover het overzicht van juni 2019 van interessant nieuws over YouTube voor marketing- en communicatieprofessionals. Mis jij nog een relevante YouTube-ontwikkeling? Laat het weten in de comments.

Peter Minkjan
Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting

Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting, waar ik mijn passie voor marketing, voetbal en innovatie kan combineren. Samen met een team van elite videoscouts helpen wij betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland om meer geschikte spelers te vinden. De scouts, verspreid over drie continenten, behoren tot de absolute top 1% na een zeer uitgebreide selectieprocedure.

Categorie
Tags

3 Reacties

    Sophie Beunk

    Wat veel mensen niet beseffen, is dat een voor een zoekterm geoptimaliseerde video ook regelmatig bovenaan de zoekresultaten van Google zelf wordt geplaatst. Heb je dus traffic uit zowel Google en Youtube zelf.

    In de VS zie je daarom al veel spammers die massaal geautomatiseerde video’s (inclusief geautomatiseerde voice-over) uploaden. En het ziet er lang niet altijd slecht uit ook.


    4 juli 2019 om 18:40
    paulclps@gmail.com

    Thanks Peter! Ik vroeg mij hier nog iets over af:

    Gebruikers moeten een groot gedeelte van de video kijken. Uit ervaring kwam Derek met een minimum van 7 tot 8 minuten aan kijktijd. Goed scorende video’s zijn dan ook altijd bijna 10 tot 15 minuten lang om dit te kunnen behalen.

    Is dit absoluut of relatief? Of moet je dus langere video’s maken, die lang worden bekeken om viraal te gaan? En scoren video’s van 3-4 minuten die voor 50/60% worden bekeken automatisch minder?


    8 juli 2019 om 12:45
    Peter Minkjan

    Excuses voor de late reactie. Ook mijn reactievermogen had een zomerstop:)

    @Sophie: dat Google een hele grote verkeersbron is voor YouTube-video’s is mij bekend maar dat spammers bovenaan komen met geautomatiseerde video’s nog niet. Heb je daar een voorbeeld van?

    @Paul: Beide telt. Dus zowel absoluut als relatief wordt meegenomen. Als een langere video ook relatief bovengemiddeld hoog scoort, zal het uiteindelijk vaker en prominenter worden vertoond dan een kortere video. Enkel om dat de totale kijktijd voor die langere video dan hoger ligt. YouTube geeft sinds kort in hun vernieuwde Studio (Analytics) ook inzage in de Relative Audience Retention waarmee je jouw kijkersloyaliteit kan op ieder tijdstip kan vergelijken met video’s van vergelijkbare lengte. Heel interessant om te zien.


    11 september 2019 om 18:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!