Wie is er bang voor vrijdag de dertiende?

Wie is er bang voor vrijdag de dertiende?

Wie is er bang voor vrijdag de dertiende?Het is vanochtend opvallend rustig in mijn RSS-reader. Of het te maken heeft met het feit dat het vandaag vrijdag de dertiende is weet ik niet. Ik hoorde gisteren een radiospotje van Reaal Verzekeringen waarin een aantal cijfers werden genoemd. Zo zouden op vrijdag de dertiende significant meer mensen thuis blijven en minder uitgeven. Een miljoenenstrop voor de economie.

Waar het bijgeloof precies vandaan komt is niet bekend. Wikipedia meldt dat ??n van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Dat gecombineerd met het ongeluksgetal 13, dat moet wel slecht aflopen.

Maar zeg eens eerlijk, ben jij bang voor vrijdag de dertiende?


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Toch even in Google gedoken in dan kom je een aantal aardige overzichten tegen waarin wordt geprobeerd een verklaring te geven waarom vrijdag de dertiende zo'n bijzondere dag is. Zie bijv. Kennislink.

  Ik snap nu ook waar Reaal haar idee voor de radiospot vandaan heeft. Volgens een onderzoek in 2005 van de Britse verzekeringsmaatschappij Hyperformance gebeuren op een vrijdag de dertiende niet meer ongevallen dan gemiddeld. De datum speelt dus niet echt rol, maar de dag misschien wel. Vier van de tien dagen met het grootste aantal ongevallen in Groot-Brittannië blijken vrijdagen te zijn.

  geplaatst op
 • hmm .. in italie is het vrijdag de 17e wat ongeluk brengt.
  daar is overigens wel de herkomst van bekend:

  http://www.wistudat.net/popup.php?id=34

  geplaatst op
 • Grappig, in Griekenland schijnt dinsdag de 13de een ongeluksdag te zijn ivm de val van Constantinopel in 1453.

  geplaatst op
 • 13 is weer in sommige culturen een geluksgetal. Het staat voor voltooing, 1+3=4 en het getal 4 is stabiel. Te vergelijken met een vierkant.

  geplaatst op
 • Daar heb je het gedonder al: bel net de helpdesk van mijn hostingprovider en krijg te horen dat ze van vrijdag de dertiende tot maandag de zestiende telefonisch niet bereikbaar zijn :(

  geplaatst op
 • En dat je de helpdesk nodig hebt is ook geen toeval! ;-)

  geplaatst op
 • Zolang ik niet Mekka loop met een zak vol met stenen :)

  geplaatst op
 • @Marco: Ik bel met de Vodafone Customer Service omtrent een probleem. Wat denk je? "Het spijt ons meneer er zijn storingen in het netwerk, er gaat vandaag van alles mis. Vrijdag de 13e, hè...". Tja, leuk excuus ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.