World66 en Wikitravel naar Internet Brands

21 april 2006, 05:31

Ergens in 1999 begonnen Douwe en ik met het opzetten van een reiswiki, al kenden we dat woord nog niet. Nu, zes jaar later, hebben we world66.com verkocht aan Internet Brands. Naast World66 kopen ze ook Wikitravel en dat is groot nieuws. Voor wie niet in de reiswikiscene zit: World66 en Wikitravel zijn de twee grootste reiswiki’s en als die tegelijk overgenomen worden door een bedrijf is dat bijzonder.

Gisteren is het allemaal officieel bekend gemaakt. Binnen 5 minuten had ik een paar Google News Alerts binnen.

Hoewel het fantastisch nieuws is, blijf ik een beetje achter met het lege-nest-gevoel. Ik geloof dat dit heel goed zal zijn voor World66, ik geloof dat de Open Content reisgids die zowel wij als Evan van Wikitravel voor ogen hebben, er dichterbij door komt, en dat is ook goed nieuws voor de planeet als geheel. Maar je laat ook je kindje een beetje gaan. Iemand anders moet er nu voor zorgen dat het groeit, dat het beter wordt etc.

Zoals het persbericht stelt: wij blijven wel nauw betrokken. Het moet zich nog uitkristalliseren hoe, maar ik ben wel van plan me er mee te blijven bemoeien. Met ongevraagde adviezen strooien, zoals Cruyff, dat lijkt me wel wat.

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.

Categorie
Tags

14 Reacties

    Mark de Kock

    Hi Richard, steun je van harte en gun de verkoop ook maar jezelf met Cruyff vergelijken oei oei oei… 🙂 succes!


    21 april 2006 om 06:02
    media

    Fantastisch nieuws Richard en uiteraard gefeliciteerd!!!


    21 april 2006 om 06:17
    chi666

    Gefeliciteerd, en nu de rest van je leven in luilekkerland lijkt me 🙂


    21 april 2006 om 06:43
    RichardOsinga

    We hebben Adsense advertenties en reissites doen een goede eCPM, dus dat kan prima. Wikitravel had geen advertenties dus daar gaat nog een hele discussie plaatsvinden.

    @ Bas: nee, helaas gaat dat nog niet lukken.


    21 april 2006 om 07:09
    Feeder

    Er is wel degelijk een scheiding. Een advertorial in een blad wordt in elk geval door mij niet op dezelfde waarde geschat als een zuiver redactioneel item. Op een weblog zal de gebruiker dat toch net zo ervaren? Als bladen er mee weg zouden komen zowel hun artikelen als advertenties door de adverteerders te laten betalen hadden ze allang hun redacties ontslagen.


    21 april 2006 om 07:34
    media

    Karel, noem mij een weblog (die niet is gekoppeld aan een traditionele uitgever) waar redactie en commercie zijn gescheiden!


    21 april 2006 om 07:50
    Feeder

    Point taken. We praten denk ik langs elkaar heen. Jij betoogt dat het ontbreken van die scheiding een feit is, ik of dat wenselijk is danwel consequenties heeft voor de perceptie van de lezer.


    21 april 2006 om 07:59
    media

    Klopt! Waarbij ik het met je eens bent dat dat laatste een heel gevoelig punt is en dat je daar als weblog, wiki of welk andere online community dan ook heel voorzichtig mee moet zijn. Maar ik denk wel degelijk dat er mogelijkheden zijn en in tegenstelling tot TV, Radio en Print (waar de lezer niet direct kan reageren), is dit wel mogelijk op internet. Misbruik zal dus sneller worden afgestraft!


    21 april 2006 om 08:06
    Bjorn Franke

    Gefeliciteerd. Je eigen Ongevraagd Adviesbureau is voor velen een ambitie (waarbij er ook naar je geluisterd wordt) 🙂


    21 april 2006 om 09:12
    RichardOsinga

    Bij World66 was/is een van de problemen dat aanbieders van reizen, hotels, tours etc. met graagte gebruik maken van de wikistructuur en advertorials publiceren (zonder te betalen overigens). Wij doen dan ons best die teksten zodanig aan te passen dat ze nuttig zijn voor reizigers. Andere reizigers passen de teksten aan zodat deze hun mening weergeven.

    Dat laatste vinden commerciele aanbieders vervelend. Een paar maanden geleden werden we herhaaldelijk gebeld door een restaurant in Dusseldorf dat het niet eens was met wat er op de site stond (en zelfs een advocaat wilde inschakelen).

    Daar ligt ook de kans: je kunt commerciele partijen in een wikistructuur de kans geven bepaalde informatie toe te voegen die vervolgens niet ge-edit kan worden, tegen betaling, natuurlijk, maar ik denk wel dat je duidelijk moet maken dat dit commerciele content is, en geen wiki-content.


    21 april 2006 om 10:28
    BasPaauw

    Gefeliciteerd Richard. In gesprekken met Tripadvisor, IgoUgo en Kayak heb ik World66 als een goed voorbeeld van User Generated Media genoemd. Het mooie van World66 vind ik nou juist de Google groei strategie: geen weinig reclame op de site en kwaliteit verspreiden door word of mouth. Ik denk dat dat ook een belangrijke reden is waarom de site groeit. Een User Generated travelsite ter grote van Tripadvisor kan het verlies van principiële reclame tegenstanders wel aan maar is dat ook het geval bij de Travel Wiki’s? Wiki’s worden goed omdat ze kwalitatieve en objectieve informatie leveren. Bij de overige travelsites gaat het nou juist om subjectieve informatie, positief of negatief. Ik zou dan ook heel voorzichtig zijn met het toelaten van andere adverteerders dan Google Adsense.

    Persoonlijk sta ik niet te springen om te adverteren op travelsites. Als toeristisch bureau lever je informatie, als die informatie ook elders wordt gegeven is dat alleen maar goed, zeker als het ook nog eens positief en User Generated is. Daarnaast is zoals je aangeeft adverteren op travelsites vaak duur terwijl het ons niet uitmaakt of mensen nou bij Orbitz, Expedia, Travelocity of Priceline boeken. Toch hadden wij een samenwerking met IgoUgo waarbij we content uitwisselden. Sinds de overname van IgoUgo door Sabre ging de verstandhouding zo hard achteruit dat we binnen een half jaar totaal gestopt zijn met iedere vorm van samenwerking.

    De Internet travel industry is in de US zo volwassen geworden dat er meerdere Internet Travel congressen en advertising / media bureaus zijn. TripAdvisor wordt inmiddels door drie verschillende bureaus aangeboden. Daar ben ik voorlopig nog niet op in gegaan maar als je nog een bureau zoekt in de US dan weet ik nog wel iemand voor je. Op het PhoCus Wright congres van afgelopen November melden de grote 3 +1 overigens dat zij met hun mediabudgetten kritischer gaan kijken naar Search Enignes (lees: minder gaan besteden) en meer naar branding via offline promotie.


    21 april 2006 om 13:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!