Siegfried Jongsma
SEO & Social Media Specialist Digital Hipsters

Van 2006 tot 2015 ben ik een SEO consultant geweest. Eerst bij Traffic4u en daarna bij Headline Interactie. De afgelopen 2 jaar was ik Social Media Consultant bij StormMC. Begin 2015 heb ik Digital Hipsters opgericht. Een bureau met een sterke focus op mijn twee grote online liefdes: SEO en Social Media Marketing.
In mijn vrije tijd schrijf ik graag over mijn favoriete stad New York op https://www.madaboutnewyork.nl
-
Facebook laat relevantiescore zien aan adverteerders
Als marketeer kun je heel blij worden van Facebook. Waarom? Nou, al die informatie! Een blauwe berg aan data waar we in te keer gaan als een plaag veldmuizen in een Fries weiland. En op die avond waarop 95 procent van vrouwelijk Nederland in de bioscoop zit en Frank Underwood een rickroll op de thuisblijvers uitvoert, introduceert Facebook een nieuw datapunt om naar te kijken: Relevantie Score in je adscampagne.
-
100% (not provided) komt eraan - wat nu?
Het kriebelde al een tijdje, maar nu is de knoop dan definitief doorgehakt: (not provided) gaat de komende weken / maanden naar 100%. Dat wil zeggen dat wij geen keyword-data mee krijgen van organische zoekopdrachten vanuit Google: je ziet als website-eigenaar dus niet meer op basis van welke zoektermen bezoekers op je site terechtkomen. Alle zoekopdrachten gaan in de hele nabije toekomst via https, oftewel een beveiligde verbinding, waardoor vanuit privacy-overweging de data bij Google achterblijven. Privacy blijft hierin het toverwoord. Want dat is de reden waarom Google dit doet. De veiligheid van de gebruiker! … Echt waar?
-
Facebook komt met update van news feed algoritme
Facebook, onze favoriete tijdverdrijf op een gemiddelde dag. Het liefst zitten we meer dan 6 uur per maand op het meest populaire sociale netwerk van de wereld. Heerlijk zo’n hele dag grasduinen in de potpourri aan informatie die ook wel de newsfeed wordt genoemd. Sommige berichten vinden we heel leuk, sommige berichten uitermate irritant. Maar hoe bepaalt Facebook wat wij zien nu er steeds meer gebruikers bijkomen en steeds meer merken een pagina opzetten? Potentiele potpourri overdosis ligt op de loer! Gelukkig organiseerde Facebook op 6 augustus een Newsfeed Event waarin ze ons vertelde wat ze gaan doen om er voor te zorgen dat onze Newsfeeds gevuld blijven met berichten die er voor ons echt toe doen.
-
Facebook Insights krijgt een langverwachte update
Wij als marketeers houden van cijfers. Hoe meer informatie we over een onderwerp hebben, hoe beter het is. Vraagt een markteer aan je: “Hoe gaat het?” en jij antwoord “Goed hoor!”, dan hoor je in zijn of haar hoofd een knikker van zijn plek gaan en komen de gedachten: het gaat nu beter, hoe goed ging het daarvoor, hoe was het in vergelijking met vorig jaar, wat is de procentuele stijging, waren er ook seizoensinvloeden? Mee eens: een verpeste geest, maar we houden nou eenmaal van cijfers. Een beetje zoals koekiemonster van koekjes houdt. Dus toen Facebook aankondigde haar Insights te verbeteren, maakte menigeen een sprongetje van blijdschap. Eindelijk een verbeterd Analytics Dashboard met goede cijfers over je Facebook-pagina. Maar nu het er is, hoeveel beter zijn deze nieuwe inzichten?
-
Een weekje SEO: van Interflora tot Google Plus
Bij het lezen van de titel hoor ik je al denken: is er iedere week niet een update van SEO te geven? Er verandert toch altijd wel iets? Mee eens! Uiteraard zeg ik als SEO’er dat het vakgebied uitermate dynamisch is. Maar afgelopen week waren er meerdere noemenswaarde items, zodat ik het niet kon laten om even een klein overzichtje te maken. Ben je binnen vier punten ook weer compleet bijgepraat.
-
Facebook Graph Search en SEO
Facebook moet gedacht hebben: bij onze volgende productlancering gaan we niet groots uitpakken. Dus geen grote zaal, geen fancy uitnodiging, geen hype, zelfs geen CNN of livestream. We nemen een productiezaal in ons kantoor, zetten enkele beamers neer en we lanceren een van de grootste beloftes sinds gesneden brood lekker low key. Maar doet deze 'onder de radar'-lancering wel recht aan het product? Hebben we hier te maken met een serieuze aanval op Google of is dit een donkerblauwe Hindenburg? En als we het dan toch over licht ontvlambare onderwerpen hebben, heeft dit ook nog invloed op SEO of is dit een nieuw onderdeel van SEO? Graph Search heeft het woord search in zich, het is een zoekmachine en je zou in potentie iets kunnen optimaliseren. De basisingrediënten voor SEO. Moeten we op zoek naar een Facebook-recept?
-
De 10 SEO-trends voor 2013
Ach, de fijne, warme decembermaand. De maand van twinkellichtjes, de kleur rood, de geur van dennennaalden, boterletters en dreigend overgewicht. Maar december is ook de maand van lijstjes: goede voornemens, toplijsten en trends voor het komende jaar. Hoe kunnen wij dan achterblijven op het gebied van SEO? Net als voor 2011 en 2012 nemen we de 10 SEO-trends van 2013 met je door, inclusief de juiste muzikale omlijsting.
-
Hoe is het eigenlijk met de canonical tag?
De canonical tag bestaat inmiddels alweer 3,5 jaar. Het zou alle problemen rondom duplicate content gaan oplossen. Tenminste, dat was wel de intentie van Google en Bing! toen ze deze tag introduceerden. Nu, 3 jaar later, kunnen we de rekening opmaken. Heeft het echt geholpen en snappen mensen helemaal hoe het werkt? Of blijft het gewoon een leuk woord voor Scrabble?
-
Als het aan Google lag, koos ze responsive
Zeg eens eerlijk, heb jij wel eens goed gekeken naar het aantal bezoekers dat gebruik maakt van een mobiel apparaat als ze je website bezoeken? Als je het afgelopen jaar selecteert in je analytics pakket is de kans groot dat dit segment behoorlijk gegroeid is. Niet zo gek natuurlijk, met alle nieuwe smartphones en tablets die er per dag bij komen. Maar wat krijgen deze bezoekers te zien als ze je website bezoeken? Heb je een aparte website voor mobiel? Krijgen ze de complete desktop versie te zien? Of heb je misschien zo’n ultra hippe responsive website die zich aanpast aan schermgroottes? Ow, en als je dan toch bezig bent met keuzes maken: wat doe je met je SEO? Wat is bij een mobiele site nou de juiste keuze met betrekking tot SEO? Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te proberen en komt Google met het antwoord.
-
Bing vs. Google - The Face-off
Stel dat je een blogger bent en graag wilt bijhouden welke wijzigingen en nieuwe features worden geïntroduceerd door zoekmachines, dan zit je nooit verlegen om content. Er is bijna elke dag wel iets te melden rondom zoekgiganten als Google en Bing. En laten we dan Yahoo ook niet vergeten, alhoewel die berichtgeving de laatste tijd wat negatief is. En met al dat feature geweld zou je je kunnen afvragen: wat is momenteel de beste zoekmachine? Laten we de twee zoekmachines die het hardst aan de weg timmeren eens naast elkaar zetten. Google vs. Bing - The Face-off. Of, om nog iets meer drama toe te voegen, The Clash of the Titans!
-
Mogen we de Google van twee jaar geleden weer terug?
Het Marketingfacts-theater tijdens de De Marketing Dagen 2012 voelde als een soort silent disco. Iedereen zat met een koptelefoon op zijn of haar hoofd gebiologeerd naar het scherm te staren waar Remi van Beekum ons bijkletst over de laatste zoekmachinemarketing-trends voor 2012. Wat gebeurt er op het gebied van SEO en SEA? Terwijl ik wat ongemakkelijk heen en weer schuif op mijn hippe witte poef om de sheet op het scherm wat beter te kunnen zien, tovert Remi het beeld van de huidige zoekresultaten tevoorschijn. Ik kan prima lachen om Remi, maar ik begrijp gelijk dat wat ik zie niet bedoeld was als grapje. Met alles wat Google de laatste tijd introduceert en lanceert, was ik even vergeten hoe groot in de impact is op je zoekresultaten. Een foute parade van toeters en bellen, variërend van Google Shopping plaatjes, Rich Snippets, tot een bak ruis uit Google+ met plaatjes en avatars.
-
De 10 SEO Trends voor 2012
De maand december is eindelijk aangebroken. Waar sommige nog druk bezig zijn de pepernoten weg te werken, zijn anderen al begonnen met de kerstversieringen op te hangen. Iets waar je als een Zwitsers uurwerk altijd op kan rekenen zijn de TOP lijstjes aan het einde van het jaar. En met de geur van dennennaalden in onze neus, nemen Wouter Kiel en ik de SEO trends voor 2012 met je door. En om helemaal die “warm and fuzzy”-feeling te krijgen zorgen we ook voor de juiste muzikale omlijsting terwijl jij de 10 SEO trends van het komende jaar doorneemt.
-
Optimaliseer je site met Google Webmaster Tools
Als website eigenaar wil je eigenlijk zoveel mogelijk inzicht hebben in hoe je site het doet in zoekmachines. Hoe meer informatie hoe beter toch? Dat begint meestal bij het gebruik van het commando “site:[sitenaam].extensie”. Even kijken wat een zoekmachine precies weet over je site. Maar je wilt meer. En terecht. Maar hoe kom je aan deze informatie? Is het geheim? Moet ik steekpenningen gebruiken? Gelukkig niet. Google biedt alle informatie in een overzichtelijk handig programma: de Google Webmaster Tools.
-
SES Amsterdam 2011: Stand van Zaken in zoekmachine marketing
De start van de middag op de SES Amsterdam wordt opgeluisterd door Eduard Blacquière en de stand van zaken wat betreft zoekmachine marketing in Nederland. Elk jaar stelt Eduard 10 vragen aan een lijst mensen vanuit de zoekmachine marketing/online branche. Kern van de vragen: hoe ziet er markt er uit. Goed om te weten bij het lezen van deze post: Eduard heeft een moordend tempo, dus het kan zijn dat ik iets heb gemist.
Vraag 1: Wat zijn de totale uitgave in de zoekmachine markt voor 2011
565 miljoen euro (bij benadering) -
Gepersonaliseerde zoekopdrachten: kom je ooit uit je filter bubble?
Er is geen ontkomen aan: overal waar we zoeken, worden onze zoekopdrachten aangepast aan onze eigen voorkeuren. Als we dit willen of niet. Iedere klik die we doen, geeft een zoekmachine of site extra informatie aan de hand waarvan de resultaten tailor-made voor ons worden geserveerd. Zelfs op Facebook kennen we dit. Klik je meer resultaten van vriend X, dan is de kans groter dat updates van hem vaker zichtbaar worden op je Facebook wall of in je newsstream. En hetzelfde geldt voor zoekmachines. Ha, maar ik ben slimmer dan dat. Ik log mezelf uit van mijn Google account, ik gooi al mijn cookies weg, ik kies een andere browser en doe een schone onderbroek aan. Take that Google! Maar nee, zelfs dan kijkt Google nog naar 47 tot 57 verschillende factoren om te bepalen dat jij – jij bent. Misschien zit je veilig met die onderbroek, dat laat ik in het midden.