Klaas Weima
Founder & Managing Director Energize

Klaas Weima (1976) is oprichter en managing director van creatief marketingbureau Energize. Hij schreef de boeken ‘Webvertising’ en ‘Verdiende aandacht’, waarvan de laatstgenoemde werd genomineerd voor de PIM Marketingliteratuurprijs. Klaas heeft een vaste rubriek in Adformatie en blogt voor Marketingfacts. Hij is al tien jaar podcastmaker en host van CMOtalk, waarin hij maandelijks Chief Marketing Officers aan de tand voelt over actuele marketingthema’s. Klaas is als vaste gastdocent verbonden aan NIMA en Nyenrode Business Universiteit. Hij studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en is NIMA Register Marketeer. Klaas is getrouwd met Anne en heeft twee kinderen, May en Nick.
-
Marketeers, pas op voor digitale obesitas
Aandacht is de nieuwe valuta. In deze laatste blog beschrijf ik de negatieve invloed van de digitale obsessie op aandacht. Eerder deelde ik vijf observaties die aandacht onder druk zetten, namelijk reclamedeflatie, media-explosie, overvloed, spaarzaam vertrouwen en de bereikparadox. Digitaal heeft ons een hoop gebracht, maar marketeers moeten oppassen voor digitale obesitas. Marketing draait om mensen, niet om algoritmes.
-
De bereikparadox: bereik is nog geen aandacht
Aandacht is de nieuwe valuta. In deze blogreeks: zes observaties waarom. Afgelopen weken beschreven we de impact van reclamedeflatie, media-explosie, overvloed en spaarzaam vertrouwen op de aandachtschaarste. Nu is de vijfde observatie aan de beurt: de bereikparadox. Want mensen bereiken, is zeker geen garantie dat je hun aandacht verdient.
-
Spaarzaam vertrouwen en de vrijwillige aandacht voor merken
Aandacht is de nieuwe valuta. In deze blogreeks deel ik wekelijks een observatie waarom. Eerder beschreef ik de impact van reclamedeflatie, media-explosie en overvloed op aandacht. Deze week deel ik mijn vierde observatie: spaarzaam vertrouwen. Mensen schenken hun kostbare aandacht alleen aan merken die ze vertrouwen. Maar het vertrouwen en de vrijwillige aandacht die we aan merken geven, staat onder druk.
-
Overvloed zorgt voor roep om relevantie
In deze blogreeks deel ik elke week een observatie waarom aandacht het nieuwe goud is. Afgelopen weken beschreef ik de impact van reclamedeflatie en media-explosie op aandacht. Dit keer is de beurt aan de derde observatie: overvloed. Door het internet is de digitale schapruimte oneindig. Hoe trek je nog aandacht voor jouw product of dienst?
-
Media-explosie zorgt voor kanaalstress
Vorige week beschreef ik waarom door de reclamedeflatie aandacht schaarser is dan ooit. In deze blog deel ik mijn tweede observatie: de media-explosie. Door het verder versnipperde medialandschap staan marketeers voor een enorme uitdaging. De aandacht van klanten is de afgelopen twee decennia ontploft over talloze media. Welk medium is effectief om aandacht voor jouw merk te krijgen? Dit levert kanaalstress op.
-
Adverteerders worstelen met reclame-deflatie
Herken je dat het steeds lastiger wordt om überhaupt nog op te vallen met jouw boodschap? Ondanks je goedbedoelde inspanningen worden nieuwsbrieven, DM’s en prachtige brochures niet meer of steeds minder gelezen door je klanten. En je moet steeds meer socialmediabudget inzetten om zichtbaar te zijn in de timeline van je volgers. Om over het zap- en uitgesteld kijkgedrag van je commercial nog maar te zwijgen. Aandacht is altijd al een kostbaar goed geweest voor marketeers, maar nog nooit was het zo schaars.
-
Mark Woerde’s kruistocht naar pro-sociale marketing
Na twee jaar onderzoek publiceerde Mark Woerde van Lemz vorig jaar zijn boek How Advertising Will Heal the World and Your Business. Hij droomt van een Unilever dat een einde maakt aan wereldwijde hongersnood en Coca Cola dat de wereldvrede herstelt. Zoals hij in deze SparkCast vertelt, ligt de toekomst van reclame in meaningful pro-social branding. Dat klinkt als een mooi Lingo-woord, maar het gaat over het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Want als we een paar procentjes van die 450 miljard dollar - dat jaarlijks wordt besteed aan reclame - afsnoepen, dan zou de wereld er een stuk fijner uitzien.
-
Aandacht moet je verdienen
Hij reed 13.000 km dwars door Europa. Om te spreken met oprichters, marketing managers en CEO’s van merken die het verschil maken. Met een flinke bagage als merkexpert en een rijke inzet van social media ging Martijn Arets in zijn VW T2 bus op pad. Over zijn verhalen schreef hij het boek Brand Expedition, die in januari in het Engels verschijnt. Een rijke bundel van interviews met inspirerende mensen achter merken als Adidas, Alessi, Lego en Innocent. In deze SparkCast vertelt Martijn over zijn avontuur, de ups en downs, mooie uitspraken en verrassende ontdekkingen.
-
Lang leve de Chief Sharing Officer!
CEO? Dat is wel erg 2005. Chief Sharing Officer zou je bedoelen. Dat gaat het volgens Ernst & Young helemaal worden. Begin deze maand startte Ernst & Young (EY) met een nieuw kennisplatform voor ondernemers onder de naam Xchange. Andrea Vogel, partner van EY, werd benoemd tot Chief Sharing Officer. Toch wel een bijzonder initiatief voor een traditionele financiële dienstverlener. Reden genoeg om Andrea even voor de SparkCast microfoon te zetten om haar ervaringen te delen.
-
Jyri Engestrøm: “Social apps moeten helpen in beïnvloeding van intenties”
Voor velen blijft het een droom: je bedrijf verkopen aan Google. Jyri Engestrøm deed het met Jaiku, de tegenhanger van Twitter. Tegenwoordig is hij druk bezig met zijn start-up Ditto en is hij angel investor. Knap voor iemand die net de grens van 30 jaar is gepasseerd. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Jyri gaat in deze SparkCast in op ondernemerschap, start-ups en zijn visie op mobile en social.
-
Alexander Osterwalder: “Twitter is te laat begonnen met geld verdienen”
Als je het hebt over businessmodellen, dan spant één man de kroon. Alexander Osterwalder. De Zwitser schreef de bestseller Business Model Generation: een prachtig en praktisch handboek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. In deze Sparkcast gaat Alexander in op de waarde van sociaal kapitaal, de waardering van Facebook en Twitter en de heropstanding van Microsoft.
-
Energieke ondernemerstips van Michiel Frackers
Een energiek interview met de man die niet in zee wilde met Google, geen vakliteratuur leest, niet doet aan business modellen. Aan het woord komt Michiel Frackers, de man die Planet Internet opzette en zichzelf de grootste oorzaak van de internet bubble in Nederland noemt. Laat je inspireren door een man die het anders doet. Investeren, en dan vooral in lelijke mannen met brillen. Die hebben vaak het beste plan. Of liever: alleen een idee. Ben jij er zo een? Dan heeft Michiel je vast al gevonden. Beluister de Sparkcast.
-
Josh Bernoff: Multinationals zijn bang voor het social mediaspook
‘Social media? Daar doen we niet aan. Veel te gevaarlijk’. Typisch geval van oogkleppen politiek bij mulitnationals. Josh Bernhoff, VP bij Forrester Research was keynote spreker bij het B2B Marketing Forum in Amsterdam en gaat in DEZE Sparkcast dieper in op het ‘sociale gedrag’ van ondernemingen en waarom men ‘bang’ is te delen. Eerder deed hij dit al in zijn bestseller Groundswell, nu is hij terug met het vervolg: Empowered. Laat je inspireren door de man die de online toekomst keer op keer weet te voorspellen.
-
David Allen over dingen gedaan te krijgen
Daar zit je dan. Te staren naar je beeldscherm. Je smartphone in je hand, laptop voor je neus en een stapel papieren op je bureau. Allemaal ‘to do’. Liefst zo snel en zo goed mogelijk. David Allen helpt. Deze goeroe op het gebied van persoonlijke en organisatorische effectiviteit geeft in deze Sparkcast bruikbare tools om snel (en goed!) dingen gedaan te krijgen. Lang leve het overzicht!
-
Omarm jij openheid en vertrouwen?
In deze Sparkcast komt de Godfather van co-creatie aan het woord. Venkat Ramaswamy komt in dit interview met goede, bruikbare voorbeelden hoe je co-creatie kunt toepassen binnen je bedrijf. Hij zit vol succesverhalen (nee, niet de bekende) en innovatieve manieren waarop marketeers tot nieuwe ideeën kunnen komen. Venkat interviewde ik tijdens een bijeenkomst van European Centre of Experience Economy in Amsterdam.