-
De lijst der lijsten: dit was 2017 op Marketingfacts
Zo. De buikjes zijn nog rond van de kerst. Het vuurwerk ligt al klaar en de oliebollen zijn reeds besteld bij de lokale bakker. Dan weet je hoe laat het is. Inderdaad, het is tijd voor het overzicht dat alle andere andere overzichten doet verbleken, de lijst der lijsten en de wrap up van weer een blogjaar: dit was 2017 op Marketingfacts.
-
Waarom Oxxio inzet op een app first-strategie
Apps zijn dood, lang leven de bots. Dat was de strekking toen techgiganten als Microsoft en Facebook hun plannen voor chatbots vorig jaar ontvouwden. Dat apps dood zijn, merken ze bij Oxxio niets van. “Onze app wordt juist steeds meer gebruikt door onze klanten en is zo uitgegroeid van leuk extraatje tot het belangrijkste communicatiekanaal”, aldus Isabel Thijssen, productowner bij Oxxio. De energieleverancier hanteert daarom een app first-strategie. Tijd voor een kijkje achter de schermen.
-
Van data naar inzicht
Van data naar inzicht met de nieuwe Marketingfacts Special
Hee marketeer! Of het nu gaat om het toekennen van budget aan verschillende marketingmiddelen, het verbeteren van een online-advertisingcampagne of het optimaliseren voor het zoekgedrag van je doelgroep, in al deze situaties wil jij als marketeer de optimale beslissing maken. Daarvoor moet je goed geïnformeerd zijn en dus de beschikking hebben over zoveel mogelijk relevante data. Toch?
-
Dit is 15 jaar Marketingfacts: het overzicht der overzichten
15 jaar is een eeuwigheid online. Dus het feit dat wij als Marketingfacts vandaag 15 jaar bestaan, betekent eigenlijk dat we al 135 zijn in internetjaren. 15 jaar en een heleboel blogposts en comments verder, is het de hoogste tijd voor een overzicht. En wat voor een. Want wat is eigenlijk de meest gelezen blogpost op Marketingfacts? En wie schreef er het meest? En welke onderwerpen waren populair? Je leest het in dit overzicht der overzichten.
-
De staat van marketing automation in b2b
Marketing automation maakt het mogelijk om fasen in het marketingproces of zelfs hele processen te automatiseren. Daarmee is het een grote stap naar meer schaalbaarheid, efficiency en effectiviteit. Want marketing automation helpt marketeers relevant te zijn voor hun klanten op een schaal die anderszins niet haalbaar is. Relevant voor de leads die je genereert en ‘nurturet’ met relevante content op het relevante moment. Toch? Tot zover de belofte in ieder geval.
De praktijk is weerbarstiger. Daarom deden Act-On Software en Econsultancy samen een vergelijkend onderzoek naar de staat van marketing automation in b2b in Noord-Amerika en Europa. Wat blijkt: de helft van de bedrijven zet marketing automation in, maar slechts 27 procent denkt dat het ook echt iets heeft bijgedragen aan hun marketingresultaat. Ik zet de resultaten van het onderzoek in 13 grafieken voor je op een rij.
-
Online video op mobiel wint het qua kijktijd en ad spend van desktop
We kijken in 2017 gemiddeld bijna 36 minuten per dag naar online video op onze smartphones en tablets. Volgend jaar zou dat zelfs 46 minuten moeten zijn. Dit in tegenstelling tot desktop en andere non-mobile devices: daarop kijken we slechts 18 minuten per dag naar online video. En daar is de groei er helemaal uit.
-
Google en Facebook eten de advertentiemarkt op
Dat het internet voor minder decentralisatie heeft gezorgd dan dat in de begintijd werd gepredikt, is inmiddels wel duidelijk. Hoewel gedrag per land afwijkt, zoeken we via dezelfde zoekmachine (Google), kopen we via hetzelfde commerceplatform (Amazon/bol.com) en maken we vriendjes via hetzelfde platform (Facebook). Diezelfde centralisatie toont zich ook steeds duidelijker op de advertentiemarkt: Google en Facebook maken, samen met Tencent, Baidu en Alibaba, de dienst uit.
-
Onderzoek: het gebruik van internet en social media in Nederland
Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders kijken gemiddeld 40 minuten per dag naar YouTube en babyboomers zorgen voor groei. Dat blijkt uit het onderzoek ‘What’s Happening Online’ dat al 10 jaar wordt uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Dat levert een doorsnede van het internet- en sociale mediagebruik van de Nederlandse samenleving op. Ik zet de meest opvallende zaken als het gaat om social media, online video en e-commerce voor je op een rij in 9 grafieken en een heleboel statistiekjes.
-
Apple en Google zetten druk op advertentiemarkt met hun browsers
Zo’n beetje alles wat je online ziet, wordt mogelijk gemaakt door de inkomsten uit advertenties. Marketingfacts is geen uitzondering; zonder de advertenties (in banners en #adv’s) zou deze website op zwart gaan. Recente beslissingen en aankondigingen van Apple en Google zorgen voor wat onrust bij adverteerders. De veranderende rol van de browser zou wel eens impact op de advertentiemarkt kunnen hebben. Dit is er aan de hand.
-
De ReclameReview bestaat 10 jaar! Dit zijn de 10 populairste op een rij
Al 10 jaar reviewed David Brinks wekelijks een nieuwe reclame. Elke woensdag lezen we over een top of een flop uit de reclamewereld. Inclusief duidelijke feedback voor alle reclamemakers van Nederland. Daarom een ode aan 10 jaar ReclameReview met de 10 best bekeken reviews onder elkaar.
-
Conversational interfaces
Download nu de Marketingfacts Special over conversational interfaces
De conversatie is de nieuwe interface. Chatbots, voice assistants, slimme algoritmes: allemaal zijn ze sterk in opkomst. De enorme populairiteit van chatapps onder consumenten is de drijvende trend achter deze ontwikkelingen. Bedrijven willen immers zijn waar hun klanten ook zijn. Hierover lees je in de nieuwe Marketingfacts Special. Downloaden dus!
-
Online advertentiemarkt in 2016 opnieuw explosief gegroeid: video, social en native voorop
De online advertentiemarkt is in 2016 explosief gegroeid naar een omzet van 1,6 miljard euro. Dat is een toename van 11,3 procent. Daarmee laat digital advertising traditionele mediatypen als tv, radio en print ver achter zich. Die toename in digitale advertentie-uitgaven vindt plaats over de hele breedte van de markt. Zowel display- als search advertising groeiden met dubbele cijfers in 2016.
De groei van native advertising springt eruit: een stijging van 39 miljoen euro naar 51 miljoen euro. Een groei van maar liefst 31 procent. Dat blijkt uit de Online Ad Spend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland. Ik zet de meest opvallende zaken voor je op een rij in 9 grafieken.
-
Conversational interfaces
KLM zet samen met Facebook de conversatie centraal in hun sociale strategie
We kennen KLM als voorloper als het om social gaat: als een van de eerste bood de vliegtuigmaatschappij 24/7 snelle social service aan. Waar social zich steeds meer beweegt richting chatapps als WhatsApp en Facebook Messenger, beweegt KLM mee met de klant. Zo was het een van de eerste bedrijven die een bot lanceerde voor Messenger. Wat KLM betreft is social het derde entry point voor klanten, naast de website en de app. In gesprek met Karlijn Vogel-Meijer, KLM’s director social, over de persoonlijke conversatie als anker van je sociale strategie, chatbots en samenwerken met Facebook.
-
Conversational interfaces
Facebook-bots zijn nog geen succes
Wat komt er na apps? Dat was en is een beetje de vraag die sinds vorig jaar rondgaat in marketing- en techland. Bots zijn het antwoord, stelden Microsoft en vooral Facebook. Toen Facebook vorig jaar zijn botplatform voor Messenger lanceerde, kregen 900 miljoen gebruikers plotsklaps toegang tot geautomatiseerde communicatie met een merk. Niemand wil meer bellen met een bedrijf, bots zijn de nieuwe telefoonnummers, aldus Zuckerberg. Dat is in april een jaar geleden. Inmiddels staken de eerste merken hun botactiviteiten en blijkt dat de praktijk weerbarstiger is dan de bothype wil(de) doen geloven.
-
E-mail Benchmark 2017: alles wat je moet weten over e-mailmarketingdata en stats
Vandaag heeft e-Village de 14e editie van de E-mail Benchmark, het grootste periodieke e-mailonderzoek in de Nederlandse markt, gepubliceerd. En, om met de woorden van John Ewbank te spreken, de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: e-mail wordt inmiddels meer op mobiel (54,22 procent) dan op desktop (45,78 procent) geopend. Deze en de andere opvallende uitkomsten zet ik voor je op een rij aan de hand van 9 grafieken.