Christiaan W. Lustig
Digitaal strateeg en lead consultant digital employee experience #DEX, intranet & digital workplace TrueLime

Christiaan helpt organisaties om hun digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking doorlopend te verbeteren, hun digital workplace en intranet in te richten en optimaliseren, en (zo) hun digital employee experience (#DEX) op een hoger plan te brengen.
Missie
Het is Christiaans missie mensen dichter bij elkaar te brengen, en organisaties dichter bij hun medewerkers. Dat doet hij door te focussen op écht begrip van mensen en hun situatie (empathy), evenals op bewijsvoering en observatie van gedrag (evidence). Resultaat? Betere digitale tools en digitale vaardigheden. Efficiëntere en effectievere communicatie, dienstverlening en samenwerking. En bovenal gelukkiger medewerkers.
Digitaal strateeg
Christiaan is digitaal strateeg en lead consultant bij TrueLime. Met zijn bureau Brayton House (2017-2020) werkte Christiaan voor uiteenlopende organisaties, waaronder het Jessa Ziekenhuis (Hasselt, België), NCI Agency (NAVO), DLL, Landal GreenParks, Erasmus Universiteit Rotterdam, Karel de Grote-Hogeschool (Antwerpen) en gemeente Den Haag. Hij verkocht Brayton House eind 2020 aan TrueLime.
Eerdere ervaring
Eerder werkte Christiaan bij Entopic (2015-2017), Sabel Communicatie (2010-2015, 2006-2009), de NPO (2009-2010) en Zig (1999-2006). Hij leverde een bijdrage aan prijswinnende intranetten voor Translink (2014), Alliander (2017), Espria (2018) en Umicore (2020).
Auteur en spreker
Christiaan publiceert regelmatig over online strategie, intranet en digital workplace hier op Frankwatching.com. Ook spreekt hij geregeld over deze onderwerpen in Nederland en daarbuiten.
Verder is hij co-auteur van:
• ‘Digital employee experience’, samen met Tabhita Minten (verschijnt 1 maart 2021)
• ‘Intranets. A handbook for intranet managers’ (2017)
• ‘Communicatie NU 2’ (2015)
• ‘Toptaken. Ontdek de 5 dingen die mensen online écht van je willen’ (2014)
Daarnaast was Christiaan initiatiefnemer en co-auteur van het boek ‘Senna versus Schumacher and other Formula One rivalries that never happened’ (2015).
-
Customer-centric design: praat ook gewoon eens met je klant
Veel organisaties zijn doodsbang voor hun klanten. Ze kijken naar hen zoals naar dieren in de dierentuin: levensgevaarlijke wezens die je het beste hun gang kunt laten gaan en alleen vanaf een veilige afstand kunt observeren. Maar zo worden organisaties nooit customer-centric. Hoe wel? Door gewoon eens een gesprek met je klant te voeren. Van mens tot mens.
-
Succesfactoren van interne social platforms zijn niet (altijd) social
‘Werken social platforms altijd en overal?’. En: ‘De baas moet per se meedoen’. Zomaar twee stellingen die tijdens een live paneldiscussie op BNR aan bod kwamen. De deelnemers belichtten verschillende issues op het gebied van interne sociale media waar organisaties mee kampen. Maar succesfactoren van social platforms zijn niet altijd social van aard. En een veelheid aan kanalen en platforms hoeft niet nadelig te zijn.
-
Je digitale werkomgeving delen met partners, leveranciers én klanten?
Vaak heb je als communicatie- of marketingprofessional voldoende zicht op alle groepen medewerkers die je intranet of digitale werkomgeving gebruiken: van beveiligingsmensen tot beleidsadviseurs en van buitendienstmedewerkers tot bestuurders. Maar denk ook eens na over digitaal samenwerken en kennisdelen met partners en leveranciers of met klanten, vanuit dezelfde digitale omgeving. Waarom en hoe, daarover gaat dit artikel.
-
Kneed je digitale werkomgeving in het juiste model
Twee weken geleden schreef Samuel Driessen over het ‘waarom’ van je intranet en dat organisaties geen antwoord hebben op die vraag. Organisaties die hun intranet wel doelbewust inzetten maken daarbij vaak gebruik van zorgvuldig gekozen software en tools. Dit artikel gaat over hoe je de verschillende bouwstenen van een digitale werkomgeving kunt gebruiken.