Gastblogger
Marketingfacts

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.
-
De merkbeleving van PEC Zwolle
Bij weinig merken zal de merkbeleving zo grillig zijn als in het betaald voetbal. Sportieve prestaties bepalen de merkbeleving en daarmee voor een groot deel het succes van de marketingactiviteiten. Aan marketingmanager Rick Schrijver de uitdaging om die afhankelijkheid bij PEC Zwolle minder groot te maken.
-
De 65’er is de nieuwe 45’er
Als marketeer mis je de boot als je nu niet na gaat denken over mature marketing. Volgens Edgar Keehnen, mature marketing-expert en eigenaar van AgeWise, moet elke marketeer de strategische keuze maken om iets met dit marktsegment te gaan doen. Het is niet alleen in aantallen het grootste segment, ook het vermogen en inkomen van deze groep is groot. Maar denk niet teveel in 'doelgroep': "De valkuil voor een mature marketeer is het segmenteren op leeftijd."
-
Marketeer, word geen Chief gadget officer!
Waarom laten we ons dan zo gek maken door AI, AR, bots en andere technische snufjes uit Silicon Valley? Waarom lijkt het alsof techniek altijd voorrang moeten krijgen? Terwijl dat maar een klein onderdeel is van de werkelijkheid.
-
De bouwstenen voor programmatic marketing bij Essent
“Nee-nee-stickers, adblockers, bel-me-niet register: de irritatiegrens ten aanzien van irrelevante commerciële boodschappen is bij veel consumenten bereikt. Dat merken we in klanttevredenheidscores, maar ook in commercieel resultaat.” Dit vertelt Ienke de Vrieze, digital strateeg en momenteel actief in de rol van programmamanager programmatic marketing bij Essent. Essent is dit jaar genomineerd voor de DDMA Customer Data Award. Ienke zal de case van Essent presenteren tijdens de DDMA datadag op 10 november.
-
Katherine Kucherenko (Nyenrode & Digital Power): “Data is niet de ‘new oil’, maar de ‘new soil’”
"Het marketingvak wordt steeds technischer en analytischer van aard. Marketeers moeten daarom zorgen dat ze de competenties hebben om hier op een goede manier mee om te gaan. In algemene zin schieten zij daar nu nog in tekort. Bestaande opleidingen passen hun curriculum aan, maar tegelijkertijd zijn nieuwe opleidingen voor toekomstige en werkende marketeers noodzakelijk." Dat stelt Katherine Kutcherenko, programmamanager digital marketing en customer experience bij Nyenrode Executive Education, Marketingfacts-blogger en spreker tijdens Data Driven Commerce op donderdag 18 februari. Een gesprek over big data als mogelijkheid om echt aan de knoppen te draaien, accountability, online instore retail en de marketeer van de toekomst.
-
Cor Hospes over branded content: “Open je empathische oor en luister”
Al vanaf dat hij tien jaar was schreef Cor Hospes verhaaltjes. Het kan geen toeval zijn dat hij ruim 20 jaar als journalist en tekstschrijver heeft gewerkt. Altijd meer een maker dan een spreker geweest en toch geeft hij met grote regelmaat een training, masterclass of een workshop waarin hij bedrijven vertelt hoe ze slimmer kunnen zijn op het gebied van contentmarketing, storytelling en social media. Het doel? Beter en efficiënter communiceren. Op het Branded Content Event wil Hospes de bezoekers motiveren en irriteren. In dit interview lichten we vast een klein tipje van de sluier op.
-
De effectiviteit van Snapchat als marketingkanaal voor jongerenmerk GOGO
Sinds drie maanden is GOGO actief op Snapchat. In deze blog geef ik een inzicht in waarom we met GOGO Snapchat inzetten, hoe we dat doen en wat de resultaten so far zijn.
Al sinds september 2014 wilde ik experimenteren met Snapchat. Maar zou het gebruik van Snapchat in Nederland ook al zo populair zijn? En natuurlijk nog veel belangrijker, bereik ik daarmee beter mijn doelgroep? Immers, een kanaal inzetten om het inzetten heeft geen zin: het moet wel toegevoegde waarde hebben.
-
Hoe het anonieme algoritme van social media verdwijnt
Twitter, Facebook, Apple Music en Spotify bieden verschillende diensten aan, maar ze hebben één ding gemeen: ze willen allemaal dat de menselijke maat weer centraal komt te staan bij hun diensten. Het grote anonieme internet wordt ineens een stuk leuker.
-
Je hebt geen miljoenen nodig, als je verhaal maar goed is: de case van Ditzo
Je hoeft geen enorm marketingbudget te hebben om een goed verhaal te vertellen. Ditzo stopte in februari van dit jaar met het betalen van vergelijkingssites voor autoverzekeringen. Het verhaal: de enige echte onafhankelijke vergelijker is de consument zelf. De campagne duurt nu een paar maanden, met als meest recente stap: oma’s die een Ferrari, Lamborghini en Jaguar met elkaar vergelijken. Ditzo's story over vergelijkers.
-
E-mail segmenteren op geslacht, ook als je het geslacht niet weet?
Het geslacht van de ontvanger is waarschijnlijk een van de meest voorkomende segmentatiecriteria in dialoogmarketing. Niet alleen moet de aanhef correct zijn, de communicatie rondom producten en diensten moet optimaal aansluiten bij de ontvanger en dan primair afgestemd zijn op het geslacht van de ontvanger. Het consumentengedrag van mannen en vrouwen verschilt immers aanzienlijk. Het achterhalen van het geslacht van de klant is dus cruciaal. Gelukkig maar dat je, zelfs als je er niet expliciet naar vraagt of hebt gevraagd, het geslacht achterhalen. En dat gaat misschien wel makkelijker dan je denkt.
-
Van corporate website naar podium voor alle hoofdrolspelers - een case van Rabobank.com
Een Dutch Interactive Award hebben we ondanks een fantastisch juryrapport nèt niet gewonnen. Gelukkig zit hem de echte winst van het redesign van Rabobank.com in iets heel anders.
-
Zijn calls de nieuwe clicks?
Telefonische conversies: een grijs gebied voor de online marketeer. Online conversies en de kanalen waarvan ze afkomstig zijn, kunnen marketeers precies meten. Bij het ‘offline kanaal’ telefonie ligt dat anders. Telefonische conversies meten en beoordelen wordt al een (te) lange tijd over het hoofd gezien. Waarom zijn telefonische conversies belangrijk? Het onderzoek dat wij hebben uitgevoerd geeft tastbare antwoorden op die vraag.
-
Veejays.com: “De volgende stap? Denk aan het holodeck uit de Star Trek-films”
Zo’n twintig jaar geleden ontstond een heel nieuw vak in de dancewereld: de VJ. Gewapend met een computer zorgden VJ’s voor computer generated visuals bij housemuziek in Amsterdamse clubs als IT en Mazzo. Tegenwoordig zijn het autonome video-artiesten die met geavanceerde technologie zorgen voor spectaculaire effecten en immense decors op festivals, feesten en evenementen. Veejays.com ziet de vraag naar high skilled VJ’s exponentieel toe nemen. VJ Michelle van Mil praat er over op het Mediapark Jaarcongres op 18 juni. Waar gaat het naar toe? En waar liggen de kansen?
-
Cross-device retailing: het verbinden van de digitale lijntjes
Nederland is nu officieel een land van ‘device hoppers’: consumenten gebruiken voor hun online aankoop niet alleen hun laptops, maar switchen in dat proces vaak ook naar hun smartphones en tablets. Het is inmiddels geen verrassing meer dat er in een huishouden meer dan een van deze devices aanwezig is. Dit maakt online shoppen voor de consumenten natuurlijk veel makkelijker. Maar voor retailers is het een uitdaging om de weg die de consumenten naar hun aankoop afleggen goed bij te houden.
-
Op weg naar de slachtbank: op audiëntie bij storytelling-goeroe Robert McKee
Robert McKee is een levende legende op het gebied van storytelling. In Hollywood, maar in toenemende mate ook in de zakelijke wereld. Want merken en organisaties zetten steeds vaker storytelling in. Op 26 mei komt McKee, met dank aan IJsbrand van Veelen en Roos van Vugt, naar Nederland voor zijn 'Story-in-Business seminar'. Dat is een unieke gelegenheid om te leren van de meester zelf, zoals filmregisseur en -producent Sander Veeneman van productiemaatschappij Sanset Pictures vorige maand zelf mocht ervaren in New York...