Dennis Knetemann
Creatief strateeg EPIC || Amsterdam

Creatief strateeg. Diginative. Designnerd. Denkt graag above, below en through the line, dwars door de box met een 360 graden blik. In begrijpelijke taal: houdt van mooie, maar vooral effectieve campagnes en concepten bedenken voor merken. Coacht daarnaast ook startups op het gebied van merk- en marketingstrategie en woont, slaapt en leeft online. Tevens parttime superheld.
-
Actievoeren 2.0: De perfecte anti-campagne tegen Shell
Boorplatformen bezetten, waterwegen blokkeren of jezelf vastketenen aan objecten, dat zijn doorgaans de manieren van actievoeren waar Greenpeace bekend om staat. Maar ook Greenpeace heeft inmiddels het internet ontdekt en heeft samen met The Yes Man een campagne opgezet tegen de olieboringen van Shell in het arctisch gebied: Arctic Ready.
Niet zomaar een campagne, maar een slim uitgedachte anti-campagne waarmee ze keer op keer opnieuw aandacht vragen voor hun zaak. Niet zonder succes, dus daarom een beknopte 'how did they do it'-guide voor de perfecte anti-campagne.
-
Hoe een rapper Facebook creatief inzet om zichzelf te promoten
Je hebt dagen in de studio gezeten, het refrein twaalf keer opnieuw ingezongen en de laatste deuntjes geproduceerd. Dan is het moment aangebroken om je nieuwe single te releasen. Maar je hebt geen Rihanna Navy van 53 miljoen fans achter je of 49 miljoen kleine monstertjes zoals Lady GaGa. Wie niet groot is moet slim zijn, dus heeft de Zweedse rapper Adam Tensta een creatieve manier gevonden om zijn nieuwe single onder de aandacht te brengen. Hij heeft namelijk slechts één digitale kopie vrijgegeven via Facebook en mensen staan virtueel in de rij om ‘Pass it on’ te mogen beluisteren. Op het moment van schrijven is de track door 121 mensen in 17 landen beluisterd, staan 30.000 mensen op de wachtlijst en misschien belangrijker: er wordt volop over geschreven. Ook door mij, dus wat heeft hij slim aangepakt?
-
Pinterest mét social e-commerce: The Fancy
Pinterest is op dit moment de heetste startup in social media land. Uit de cijfers blijkt dat traffic vanaf dit nieuwe netwerk gigantisch is toegenomen en ook de gebruikersaantallen blijven niet achter. Kortom: een nieuw kanaal met interessante mogelijkheden voor marketeers. Merken zijn vol overgave aan het pinnen geslagen en de eerste Pinterest-campagnes zijn gesignaleerd.
-
Wat Google éigenlijk wil bereiken met Google+
Google+ is heet en daarom vliegen de cijfers je om de oren. Het netwerk groeit als kool en de teller staat inmiddels op 40 miljoen, nee 60, nee wacht, 90 miljoen geregistreerde gebruikers. Indrukwekkend, maar ook een vertekend beeld wanneer je je bedenkt dat een gebruiker van een willekeurige Google dienst met één klik een Google+ account aanmaakt. Bovendien krijgen nieuwe Google gebruikers sindskort automatisch een Google+account wanneer ze zich aanmelden voor een Google dienst. Het aantal geregistreerde gebruikers zal de komende maanden indrukwekkend blijven groeien, dus daar worden we niet meer warm van.
Actieve gebruikers, daar wil iedereen nu cijfers over. Google zelf laat daar weinig over los, maar laat wel weten dat 60% van de gebruikers dagelijks gebruik maakt van hun Google+ account en 80% doet dat wekelijks. Klinkt goed, maar wanneer je een zoekopdracht doet via Google terwijl je bent ingelogd op Gmail, dan word je meegeteld. Daar hebben we dus nog niets aan.
-
Roamler: altijd toegang tot een mobiele workforce
Benieuwd of jouw producten wel juist in de schappen staan bij de winkels? Foto’s nodig van alle locaties van de organisatie? Op zoek naar een originele manier om jouw merk te promoten? Snel de outdoor campagne in beeld vastleggen? Nieuwsgierig naar hoe consumenten jouw product gebruiken? Een klein greep uit vragen en situaties waarmee de Nederlandse Nederlandse start-up Roamler merken en bedrijven kan helpen.
-
De connected consument geeft de voorkeur aan (mobiele) websites
Voor wie inmiddels het spoor bijster is met betrekking tot alle benamingen voor de verschillende generaties, de connected consument in het kort: ze lopen met smartphones op zak, browsen erop los op hun tablet en staan continu in contact met hun vrienden via Facebook. Kortom, on- of offline bestaat niet meer en ze zijn áltijd connected.
Zmags heeft onderzoek gedaan (n=1500) naar het online surf- en koopgedrag van deze connected consumenten en kwam met een aantal interessante conclusies. Allereerst: ze is 40.
-
Facebook klaar voor gestures: ‘liken’ is niet meer genoeg
Inmiddels niet meer weg te denken van het interwebs en voor veel marketeers de meest gewilde actie op het gebied van social media: een like op Facebook. Kortingen vliegen je om de oren en de iPads zijn niet meer aan te slepen, alles wordt uit de kast gehaald om consumenten over te halen op die éne knop te klikken. Een Facebook like is daarmee dé graadmeter geworden van social succes en het toonbeeld van een betrokken consument.
Vreemd, omdat het succes van een like relatief klein is en helaas meestal van korte duur: dikke kans dat na een niet gewonnen iPad een hoop unlikes volgen. Nu wordt er gelukkig genoeg geschreven over hoe je Facebook wél moet inzetten (wees relevant, biedt toegevoegde waarde en converseer!), maar ook daar komt binnenkort verandering in.
-
SnapTags: de branded en marketingvriendelijke versie van QR
QR codes: de één ziet het als dé manier om offline met online te verbinden, de ander vindt ze vooral lelijk en bekijkt ze met pijn aan de ogen. Terwijl merken en adverteerders ze voorlopig nog lijken te omarmen om slecht meetbare uitingen toch enigszins meetbaar te maken, blijft het eerst moeten downloaden van een QR reader een drempel voor consumenten. Daarnaast is een veelgehoorde kritiek dat QR codes beperkte mogelijkheden bieden tot branding en worden uitingen, voor de estheten onder u, door het toepassen van een QR code er niet altijd mooier op.
-
Socially explained: het marketingfeestje The Voice of Holland
Vrijdagavond is synoniem voor overvolle Twitter timelines met tweets over The Voice of Holland (#TVOH), wat nog maar eens het succes van de Talpa-formule benadrukt. Afgelopen vrijdag was dan ook geen uitzondering, maar voor het eerst komen op zaterdagochtend nog steeds tweets voorbij met #TVOH. Wat is er aan de hand?
Paniek! The Voice of Holland heeft last van dalende kijkcijfers! Voor de tweede week op rij haken kijkers af en iedereen weet waardoor het komt: “Het programma duurt gewoon te lang!”,”Charly Luske gaat toch wel winnen!” en “Reclameblokken duren zo lang dat je een Chinese rijsttafel kan wegwerken!”. Voor een programma dat prat gaat op het crossmediale karakter, er is zelfs een heuse Red Room, is het misschien interessant om eens te kijken waardoor ‘wíj’ denken dat kijkers afhaken.
-
Kerstdrukte míjden dankzij social data
Nu dagen rap korter worden, de kerstbomen weer uit de berging zijn gehaald en temperatuur verder blijft dalen, begint voor veel mensen de échte ellende: kerstinkopen doen. Gezellig met z’n allen op elkaar gedrukt vechten bij de Bijenkorf om de beste kerstdeals. Om deze mensen te helpen de kerst door te komen, heeft THEY een webapp ontwikkeld: Avoid The Shopping Crowds.
-
Social networking 2012: Niche en mobiel
Opschudding in social media land. Terwijl de meeste mensen rustig het jaar 2011 willen afsluiten, lijken de grote jongens maar niet stil te willen zitten. Zo is Facebook begonnen met de uitrol van de nu al gevreesde / geliefde Timeline lay-out én de ‘Subscribe’ functie voor websites, heeft Twitter zichzelf opnieuw uitgevonden met de ‘Connect & Discover’ functies en blijft Google zijn diensten verder integreren in Google+. Het gevolg: een hoop gebruikers die moeten wennen aan alle nieuwe (of het juist ontbreken van) functies en interfaces. Maar zoals alles op het interwebs snel gaat, staan de volgende niche én mobile netwerken te popelen om de wereld te veroveren: Path, Touch en Instagr.am.
-
Video een musthave in de marketingmix?
Nu merken en organisaties inmiddels de eerste social kanalen in de marketingmix opnemen, begint ondertussen het volgende vraagstuk: in welke vorm gaan we content delen? Oude, vertrouwde webpagina’s met tekst of doen we een paar lekkere infographics? Of toch maar een paar fijne foto’s, want één beeld zegt meer dan duizend woorden, toch? Allemaal prima, maar voor 2012 lijkt online video in topvorm te zijn.
-
Digitaal verrijkte print: The Next Ten
Accenture bestaat tien jaar en zoals goed gebruik dat vraagt moet dat gevierd worden. Dan is tien jaar vooruitblikken op de toekomst natuurlijk een mooie open deur. Nu kun je dit doen met een dik koffietafelboek, een flitsende website of nog hetere app, maar je kunt ook zaken combineren. Dat is waar Accenture voor koos en ontwikkelde in samenwerking met digital minded Fitzroy geen boek, geen app, maar juist, een appbook: The Next Ten.
-
Mobiel is appsoluut meer dan een app
Waar was jij op 10 juli 2008? Flauw, maar het was de dag dat Apple de App Store lanceerde en zo voor de échte doorbraak van mobiel internet zorgde bij het grote publiek. Inmiddels bevat de App Store meer dan 500.000 apps en zijn deze apps meer dan 15 miljard keer gedownload. Tel daar ook nog eens de cijfers van de Android Market, Blackberry App World, Windows Marketplace en de Nokia Ovi Store bij op: apps en mobile zijn booming.
Dé toverzin op menig marketingafdeling is, naast “We moeten iéts met social media!”, dan ook: “Kunnen we het in een iPhone app proppen?”. Nu is het winst dát mobiel op de marketingagenda staat, maar voor veel marketeers staat de inzet van mobiel in hun marketingstrategie nagenoeg gelijk aan het hebben van een eigen app. En het liefst één voor de iPhone. Maar moeten we daar wel mee bezig zijn?
-
Mobiele data wordt duurder… maar voor hoe lang?
De kogel is door de kerk. Nu ook T-Mobile in navolging van KPN en Vodafone nieuwe abonnementen heeft aangekondigd, gaan we met z’n allen meer betalen voor mobiele data. Vanuit de providers beredeneerd een logische en begrijpelijke stap. Consumenten maken steeds minder gebruik van de traditionele moneymaker ‘bel- en smsbundels’ en doen steeds meer binnen het extraatje ‘onbeperkt mobiel internetten’. Willen providers een rendabel en winstgevend bedrijf blijven, dan moeten de prijzen omhoog (of kosten omlaag, maar dan staan mensen op straat en hebben we nog meer herrie). Kortom: geen speld tussen te krijgen. Vanuit de consument beredeneerd een beleid waar ze waarschijnlijk twee jaar mee weg komen. Dus om te voorkomen dat we over twee jaar weer verrast worden, een aantal ontwikkelingen op een rij. Providers, let u even op?