Bart van de Kooij
Strategy Consultant & Startup mentor NEXT - Google for Entrepreneurs

Passie voor reclame, psychologie en winnen. Gewoond in Shanghai. Op lokaal en internationaal niveau strategisch advies gegeven op projecten van diamanten tot tandpasta.
Mede-oprichter van opleidingsinitiatief RA*W en maakt zich hard voor ontwikkeling van jong account en strategisch talent binnen Nederland.
Momenteel helpt Bart als mentor, startups via “Google For Entrepreneurs” programma. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts.
-
De reclamewereld is niet meer aantrekkelijk voor toptalent
De reclamewereld is haar inspirationele cultuur kwijtgeraakt de laatste 15 jaar. Ondanks fijn geslepen interieurs, gratis Apple-hardware, massages, uitgebreide luxe lunches op kantoor en buitenlandse trips, is er een nieuwe werkelijkheid. De snelstgroeiende merken hebben niet alleen een ander businessmodel, maar ook een grote aantrekkingskracht op toptalent van over de hele wereld. Ligt het aan de cultuur die inspiratie biedt voor geweldige werk? Of aan geweldig werk dat als bonus een fantastische cultuur biedt? Vreemd genoeg worstelt de reclamewereld met dit vraagstuk. Een bezoek aan technologie clubs als Kiva & Square in San Francisco en reclamebureaus Anomaly & Sid Lee in Toronto geeft nieuwe invalshoeken en laat zien wat nodig is om toptalent aan te trekken of te behouden.
-
Hoe de reclamewereld weer op CEO-niveau mee kan praten
De reclamewereld is het contact op CEO-niveau kwijtgeraakt de afgelopen 2 decennia. Er is een nieuwe werkelijkheid. De snelstgroeiende merken hebben een ander businessmodel en reclame maken is niet (meer) de oplossing voor een probleem. Vreemd genoeg komt de reclame-industrie negen van de tien keer met een communicatie-oplossing. Ligt het aan de vragen die we zelf stellen of de manier van denken? Een gesprek met nieuwe clubs, zoals Undercurrent in New York, Neo in San Francisco en Teehan + Lax in Toronto geeft nieuwe invalshoeken en laat zien hoe een pole position creëren simpel is.
-
Voorkom storytelling, adopteer storywhispering
Tijd voor de tweede inhoudelijke update over Cannes Lions vanuit RAUW* (zie mijn eerdere post waarom Cannes Lions bezoeken relevant is). De eerste grote learning was ‘adverteren heeft geen zin zonder culturele relevantie’. De tweede grote learning die is opgepikt, gaat over verhalen vertellen. Oftewel storytelling, het kwam in elk seminar terug. Alleen is het begrip storytelling tegenwoordig niet generiek?
-
Adverteren heeft geen zin zonder culturele relevantie
Het Cannes Lions Festival is voorbij gevlogen. De RAUW* groep (zie het eerder verschenen artikel over de reden van gaan) is gedurende deze week overrompeld door het grote aanbod van seminars, workshops en award shows. Nu alle indrukken zijn bezonken, is het tijd voor een inhoudelijke update: 'adverteren heeft geen zin.' Het gaat om het vinden van de juiste spanning om de aandacht te verdienen van de doelgroep. Geen ‘rocket science’, maar wel een stelling over de toekomst van de industrie en waar het naar toe moet. Hoe? Vanuit vier invalshoeken van diverse Cannes-sprekers, zoals Pete Favat (CCO Arnold Worlwide), Shepard Fairey (kunstenaar), Kentaro Kimura (CEO Hakuhodo) en Yonathan Dominitz (Trainer Mindscape) schept RAUW* helderheid. En als bonus handige tips voor het verkopen van creatieve ideeën gebasseerd op culturele relevantie.
-
RAUW*: jong talent bezoekt Cannes Lions 2013
Er werken veel jonge mensen in de reclame en media wereld, maar hun aanwezigheid op reclame festivals is beperkt. En dat is zonde, want er valt hier ontzettend veel te leren. Daarom trekt stichting RAUW*, een initiatief voor reclametalent, er zelf op uit met een diverse groep aan jonge talenten richting Cannes Lions, het internationale reclamefestival (16 t/m 22 juni). Hier worden deze talenten een week lang ondergedompeld in de internationale reclamewereld en zullen zij seminars, workshops, masterclasses en exposities van prijswinnend werk bijwonen. Tevens is dit het moment waarop de Lions worden uitgereikt, de meest prestigieuze internationale reclameprijzen, de Oscars van de reclame.
-
Vergeet coupons, sociale cadeaus zijn de toekomst
Waar Groupon het e-commerce buzzwoord was van 2011, blijkt het dit jaar te gaan om social gifting. Voor brick and mortar retailers is dit een interessant concept. Ze kunnen meeliften op de megatrend van smartphones en sociale netwerken, om uiteindelijk meer sales te generen naar hun webwinkels. Facebook is een voorbeeld van een populair medium waardoor nieuwe ontwikkelingen zoals social gifting in korte tijd ruimte krijgen om te groeien. In theorie klinkt het veelbelovend, maar enige voorzichtigheid is toch geboden: het fenomeen is nog nieuw en het valt nog af te wachten hoe het evolueert.
-
#SMWF - Merkfans zijn géén Excel-nummers
Eind maart vond het tweedaags congres Social Media World Forum plaats in Londen, een congres met zo’n 100 sprekers. Publiekslievelingen Chris Brogan en Scott Monty waren aanwezig, de social darlings Twitter, Tumblr en LinkedIn ook en een groot aantal merken uit velerlei branches, onder andere Unilever, Dell, IBM, Nokia, Lego & Virgin. Chris Brogan, waar genoeg over geschreven en gesproken is de afgelopen jaren (zie bijv ook de post over Chris' 10 blogtips van medeblogger J-P de Clerck, maakte wederom indruk met zijn visie. Als geen ander weet hij in kant-en-klare uitspraken uit te leggen hoe merken zich moeten etaleren in het social-mediatijdperk.
-
Pinterest voor marketing: vergroot de merkbetrokkenheid
Op dit moment heeft ieder wel gerespecteerde blog, zoals CNN en Mashable het over de explosieve groei van Pinterest. In eerste instantie is het platform an sich niets nieuws, omdat social bookmarking websites als Pinboard, del.icio.us en Reddit al heel lang bestaan en hetzelfde doen. Het grote verschil zit hem echter in de simpelheid en de enorm groeiende vrouwelijke gebruiksgroep. Om deze reden is het interessant om uit te vinden welke strategieën merken (kunnen) voeren en hoe ze meer betrokkenheid generen.
-
Online verkopen wordt socialer met Facebook
Wat hebben merken als Amazon, Levi’s en Walmart met elkaar gemeen? Al deze merken gebruiken de Facebook Open Graph en Facebook Connect functionaliteiten in hun retail omgeving en maken online winkelen socialer. Sinds het begin van 2011 experimenteren merken als Polyvore en Wehkamp met bovenstaande F-commerce tools. Duidelijk is dat F-commerce groeit in populariteit en zich ontwikkelt. Om deze reden is het interessant om uit te vinden waarom het relevant is en hoe merken online winkelen socialer maken.
-
Likes converteren in sales op Facebook
F-commerce heeft een hoog conversie ratio en is een uitvoerig besproken onderwerp onder marketeers. Echter, het succes is tot op heden grotendeels onbewezen. Steeds meer consumenten-, media- en retailmerken zien F-commerce als een kanaal om hun social media inspanningen terug te verdienen. Om deze reden is het interessant om uit te vinden welke strategie specifieke merken voeren en welke mechanismen ze gebruiken om ‘likes’ te converteren.
-
Merken pushen Likes via RFID
De Like-button is algemeen geaccepteerd in de social media wereld. RFID brengt Facebook naar de echte wereld en merken experimenteren met deze technologie. De Like-button wordt steeds vaker geïntegreerd in het dagelijks leven. Dit maakt het gat tussen de offline en online wereld steeds kleiner. In deze opkomende trend staan merken als Coca Cola, Renault, Hyundai en Asics centraal.