Michèl Schilders
Algemeen Directeur USG Marketing, Communication & Sales Professionals

Michèl Schilders is Algemeen Directeur bij USG Marketing, Communication & Sales Professionals. USG MarComSales is arbeidsbemiddelaar in communicatie-, marketing- & salesprofessionals met een HBO+ denk- en werkniveau. USG MarComSales staat voor de optimale P van Personeel in uw marcommix.
-
Is de wereld wel klaar voor big data?
Uit een onderzoek van IBM onder chief marketing officers over de hele wereld, blijkt dat de meeste CMO's niet weten hoe ze met big data om moeten gaan. En dat terwijl het bij iedereen op de agenda staat. Ronald Velten, marketingdirecteur van IBM, schreef daar onlangs een mooi artikel over. Ook bij USG is big data een woord dat in de gangen en directiemeetings om de haverklap voorbij komt. Maar wat willen we er eigenlijk mee zeggen? Is de wereld wel klaar voor big data?
-
Wie ben ik? Over het belang van een sterke organisatie-identiteit
Deze maand was ik op het Identiteitscongres. Daar hielden wij met een aantal relaties een 'identiteitsontbijt', een dialoog over organisatie-identiteit. Wat is een organisatie-identiteit, wat kun je ermee en hoe creëer je als organisatie een identiteit, waren de onderwerpen die centraal stonden in die bijeenkomst en die ik hier nu ook graag deel.
-
De kracht van een goed verhaal
Storytelling is simpelweg het vertellen van een verhaal. En voor marketeers: het overbrengen van een boodschap aan de hand van een verhaal waarmee je de lezers intrigeert of vermaakt. Want, zoals ik al schreef in mijn 14 hotte marketingtrends voor 2014, met gortdroge feiten kom je er niet langer. Mensen willen zich kunnen identificeren met een dienst of product en met een verhaal wordt informatie makkelijker behapbaar. Iedereen heeft het over storytelling, maar wat is het eigenlijk. Wat is een goed verhaal?
-
Brainpower in B2B: de kracht van brainbound marketing
Paul Hassels Mönning combineert inbound marketing met inzichten over de werking van het klantbrein. Hij biedt dit concept aan als nieuwe verkoopstrategie aan de B2B-markt onder de naam Br@inbound Marketing. Bij het diagonaal doornemen van zijn boek is mijn eerst reactie: “Handig boek, maar ik zie geen nieuwe inzichten en zeker geen nieuwe verkoopstrategie”. Of is dat iets te licht gedacht?
-
Recruitment als marketingtool
Recruitment en marketing hebben veel overeenkomsten. Door deze overeenkomsten beter op elkaar af te stemmen, kan een veel grotere synergie bereikt worden, waarmee veel winst valt te behalen. Zou recruitment eigenlijk een marketingactiviteit moeten zijn? Het klinkt als een zinvol idee, maar (hoe) is het haalbaar?
-
De evolutie van contentmarketing
Contentmarketing is niets nieuws. Bedrijven verspreidden meer dan honderd jaar geleden ook al waardevolle, relevante informatie om hun business te profileren en de verkoop van producten en diensten te bevorderen. Toch zijn er maar weinig organisaties die goed hebben nagedacht over welke content ze waarom en in welke vorm willen aanbieden, laat staan dat ze het effect vervolgens meten. Contentmarketing is slimme marketing, mits je weet wat je doet.
-
Jongeren kiezen voor Instagram en Snapchat
Generatie Y moet op een bepaalde manier aangesproken worden om ze op de juiste manier te prikkelen, maar jongerenmarketing is zo simpel nog niet. Zijn we net aan Facebook als marketingtool gewend, is de populariteit alweer aan het afnemen. Naast de nadruk op (bewegend) beeld, met apps als Instagram en Vine, komt ineens ook kortstondigheid om de hoek kijken met apps als Tinder en Snapchat. Een interessante ontwikkeling, waarvan het einde nog lang niet in zicht is...
-
14 hotte marketingtrends voor 2014
Ik spreek veel marketingdirecteuren en -professionals in mijn werk. Die gesprekken gaan regelmatig over trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Ik krijg dan ook vaak de vraag welke trends ik zie/wij zien. In september schreef ik een blog over de zin en onzin van trendwatching, waarin ik aangaf dat ik niet kon wachten totdat de lijsten met trends weer zouden verschijnen. We zitten er inmiddels middenin. Ik ben eens door mijn notities gegaan in Evernotes op mijn iPad, om te zien wat ik in 2013 allemaal geleerd heb. Die lijst is onuitputtelijk. Hieronder mijn 14 favoriete trends, waarvan ik denk dat ze in 2014 zullen groeien en bloeien. Voor de gelegenheid in een infographic.
-
Facebookverbod springlevend
Vorige week zag ik dat Facebook op 20% van de Amerikaanse werkplekken geblokkeerd is. Daar schrok ik van. De belangrijkste reden daarvoor is dat het te veel zou afleiden en daardoor de productiviteit zou verminderen. In Nederland is zo'n verbod in principe verboden vanwege het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. Maar als ik wat rondvraag, klopt dit beeld wel. Er zijn ook in Nederland bedrijven die social media op de werkplek blokkeren of verbieden. Ongelooflijk.
-
Het einde van Apple?
We zitten weer middenin de congresmaanden. Vrijwel dagelijks wordt er een marketingcongres georganiseerd. Waar we de afgelopen twee jaar doodgegooid werden met Apple als ultieme voorbeeld, daar zijn de voorbeelden dit jaar een beetje verstrooid. Nu Steve er niet meer is, lijken zijn lessen ook langzaam te verdwijnen. Gaan die niet meer op?
-
Brandmatching als nieuwe marketingvorm
Inhakers van op zichzelf staande merken kunnen zorgen voor viraal succes, maar inhaaksreeksen van twee samenwerkende merken kunnen nog veel verder gaan. Is dit een mooie vorm van marketing, of is het een vervelend, voorgeprogrammeerd, niet-altijd-creatief redmiddel?
-
De zin en onzin van trendwatching
In september is trendwatching niet zo buzzing als rond de jaarwisseling, maar het fenomeen blijft me mateloos fascineren. Vooral omdat de 'voorspellingen' nooit uitkomen, of juist wel omdat wij erin geloven. Soms kan het zelfs een slimme marketingtruc zijn. Terwijl trendwatching letterlijk niet meer is dan kijken naar wat in het heden al in ontwikkeling is. Daarover sprak ik ook in mijn blog 'Verbeter je werving en selectie met marketing': we bekijken graag trends zodat we onszelf in de toekomst kunnen verbeteren. Dus wat is trendwatching precies en wat kunnen we er (niet) mee?
-
Verbeter je werving en selectie met marketing
De afdelingen HR en Marketing moeten de handen ineenslaan om de meest talentvolle werknemers te kunnen recruiten én behouden. Dat is een must om de concurrentie voor te blijven. Daar schreef ik al over in mijn blog Recruitment: wie neemt de nieuwe marcommer aan? En nu wordt dat inzicht ook nog eens ondersteund door een onderzoek van LinkedIn waarin de vijf belangrijkste global recruiting trends van 2013 worden besproken.
-
Nieuwe marketingtool: de MRI-scanner
Goodbye creative, hello scientist! Neuromarketing gaat al een aantal jaren mee, maar toch staat het vakgebied nog in de kinderschoenen. Er was lange tijd niet veel vertrouwen in deze wetenschappelijke marketingmethodes. Maar het keerpunt lijkt gekomen. Is dit het einde van de macht van de creatieve marketeer en het begin van de wetenschappelijke marketeer?
-
Weerstand tegen Het Nieuwe Werken
Voor Het Nieuwe Werken is vertrouwen nodig. Maar voor vertrouwen moet je kunnen loslaten. En daar hebben veel mensen moeite mee. Zodoende is er nog veel weerstand tegen Het Nieuwe Werken. Voor of tegen thuiswerken, die discussie voer ik vrijwel elke week met tenminste één klant of collega. Is deze weerstand tegen flexibel en thuiswerken terecht, of slaan deze doemdenkers de plank volledig mis?