Tim Meuleman
Co-auteur De C2B revolutie, ondernemer, spreker C2B

Auteur, spreker, Managing Partner bij C2B: een bureau dat met crowdsourcing, co-creatie, iBeacon en NFC chips de ideale klik met de consument levert.
-
3 voorbeelden van online stemmen verzamelen
Een Marketingfacts-lezer is op de hoogte van allerlei praktijkvoorbeelden van succesvolle campagnes. Inspiratie wordt bijvoorbeeld gegeven via 11 Facebook-campagnes, met succesvolle crowdsourcingcampagnes en niet te vergeten de guerrillacampagnes. De laatste tijd kom ik daarnaast veel over branded content-campagnes langskomen, omdat deze experts hun content natuurlijk goed weten te seeden. Maar wat voor mijn gevoel nog mist, zijn de praktijkvoorbeelden over het succesvol inzamelen van stemmen. Daarom: 3 voorbeelden.
-
NFC-chips en iBeacon-apps toepassen voor activaties, virals en social business
NFC-chips en iBeacons zijn een grote belofte voor marketing-Nederland. Sommige journalisten spreken zelfs over “een nieuwe wereld”. Tot nu toe is er echter vooral geschreven over de mogelijke toepassingen binnen de retail. Sterk onderbelicht is dat deze nieuwe technologieën zich ook uitstekend lenen voor activaties, virale campagnes en socialbusiness-strategieën. Daarnaast is het een handig middel om langetermijnrelaties op te bouwen. Handig dus voor de marketeer om op de hoogte zijn hoe je de technologieën voor precies deze doeleinden kunt gebruiken.
-
Case study: Fantastic Delites
Een lezing zonder humor is als een marketeer zonder budget. Je doet je best, maar staat bij aanvang altijd 2-0 achter. Een van mijn geheime wapens in lezingen was lange tijd een viral filmpje van het Australische Fantastic Delites: “How far will you go for Fantastic Delites?”. Prijswinnend in de wereld, maar onder weinig Nederlanders bekend. Per toeval kwam ik onlangs in contact met het reclamebureau achter deze viral, dat daarnaast nog een drietal net zulke gave follow-up-campagnes maakte. De kartrekker bleek een Nederlander te zijn – Erik de Roos – die na zijn studie voor de liefde voorgoed naar Australië vertrok. Inmiddels maakt hij binnen Clemenger BBDO Adelaide deel uit van het managementteam. Om de Nederlandse marketeer wat inspiratie van down under te geven, heb ik een case study opgemaakt en vroeg ik Erik naar de opmerkelijke en winnende strategie achter de inmiddels marktleidende snackfabrikant.
-
Crowdsourcing en vertrouwelijkheid: 4 trucs uit het werkveld
Met crowdsourcing kom je in contact met je doelgroep zoals je nog nooit eerder in contact bent gekomen. Opeens kan je de vraag van de markt met de ontwikkeling van het product haarfijn aansluiten. Je speelt een spel zonder ruis, met een zuiver contact tussen een bedrijf en zijn klanten. Maar tegelijkertijd kunnen vraagtekens ontstaan of je niet te veel prijsgeeft. Zo zijn er genoeg projecten waarbij de concurrentiegevoeligheid van de gedeelde informatie hoog is. Hoogste tijd om het vertrouwelijkheidsaspect eens goed uit te denken, met vier handigheidjes die je op weg helpen.
-
Crowdsourcing en de wereld van nu
Iets meer dan een maand geleden was het pittoreske LouvainLaNeuve (België) omgetoverd tot een inspirerend broeinest, tijdens de eerste lokale TEDx-conferentie. Een van de talks van die dag is zojuist op internet verschenen, en deel ik graag met de Marketingfacts-lezers: een verhaal dat ik samen met Robert van Meer als enige Hollanders on stage heb mogen houden. En ja, de druk was lekker hoog, helemaal na verschillende Nederland-grappen vooraf. The idea worth spreading: hoe crowdsourcing onze wereld van nu positief kan beïnvloeden. Concreter passeerden een aantal belangrijke levensthema’s de revue, beïnvloed door crowdsourcing, zoals de zorg, onze directe omgeving en werkgelegenheid. Maar vooral ook de economie en met name marketing wereldwijd. En dit laatste punt deel ik afsluitend graag met jullie, op dit online podium.
-
Crowdsourcing in… deel 1: FMCG & retail
Crowdsourcing is op veel plekken mogelijk. Van een kleine Amsterdamse hamburgertent, tot ’s werelds grootste hamburgerconcern. Van kinderfietsjes, airlines en nieuwe Citroën’s, tot Playboy, biergiganten, maar ook MKB’s. En denk eens aan de zorg, overheid, leisure- of de financiële markt . Binnen zowel B2C als B2B. Dagelijks zien zo heel wat crowdsourcing initiatieven het licht. Voor een marketeer kan dit zowel inspirerend als verdovend werken. Want veel is mogelijk, maar hoe kan jij in jouw type of business crowdsourcen? En wat is er al eerder gedaan in jouw specifieke sector? Hier probeer ik enig licht op te schijnen, met een nieuwe serie blogs. Waarbij elk artikel een andere sector uitlicht, vol met best cases, worst cases en de gaten met mogelijkheden. Vandaag is het de beurt voor branche #1: de FMCG & retail, first movers in crowdsourcing.
-
Crowdsourcing - de stand van zaken
“Crowdsourcing is populair”.” Crowdsourcing is hot”. “Crowdsourcing groeit explosief”. Quotes die afgelopen jaar geregeld de revue in het marketinglandschap passeerden en quotes waar ik zelf ook zeker een deel aan heb bijgedragen. Maar tegelijk zijn het quotes die een zekere nieuwsgierigheid oproepen. Hoe hot is crowdsourcing? Hoe explosief groeit dit nieuwe marketing domein dan? Nu september alweer een flinke week bezig is, start ik dit nieuwe ‘werkjaar’ graag met een verheldering van waar we nu precies staan. Een klein moment van bezinning, voor weer een nieuwe golf aan crowdsourcingstrategieën, -campagnes, -onderzoeken en vooral veel participatiemomenten over ons heen zal spoelen.
-
Hoe kan je effectief en efficiënt crowdsourcen? (deel 3)
Crowdsourcing is populair. Steeds meer organisaties betrekken grote groepen mensen om een bepaalde meerwaarde te realiseren. Helaas gebeurt dit vaak nog niet effectief en efficiënt, met name doordat kennis ontbreekt over de verstopte kosten en risico’s van crowdsourcing en hoe crowdsourcing strategisch ingezet kan worden. Op basis van een net afgerond onderzoek, willen wij een nieuwe visie op dit onderwerp geven, om zo concrete handvatten voor organisaties te bieden die effectiever en efficiënter willen crowdsourcen. Vandaag deel 3: de verstopte kosten en risico’s van crowdsourcing.
-
Hoe kan je effectief en efficiënt crowdsourcen? (deel 2)
Crowdsourcing is populair. Steeds meer organisaties betrekken grote groepen mensen om een bepaalde meerwaarde te realiseren. Helaas gebeurt dit vaak nog niet effectief en efficiënt, met name doordat kennis ontbreekt over de verstopte kosten en risico’s van crowdsourcing en hoe crowdsourcing strategisch ingezet kan worden. Op basis van een net afgerond onderzoek, willen wij een nieuwe visie op dit onderwerp geven, om zo concrete handvatten voor organisaties te bieden die effectiever en efficiënter willen crowdsourcen. Vandaag deel 2: een introductie van verstopte kosten en risico’s van crowdsourcing, en de visie van oud NineSigma topper Edwin Grim.
-
Hoe kan je effectief en efficiënt crowdsourcen?
Crowdsourcing is populair. Steeds meer organisaties betrekken grote groepen mensen om een bepaalde meerwaarde te realiseren. Helaas gebeurt dit vaak nog niet effectief en efficiënt, met name doordat kennis ontbreekt over de verstopte risico’s van crowdsourcing en hoe crowdsourcing strategisch ingezet kan worden. Op basis van een net afgerond onderzoek, willen wij in een serie van vijf artikelen een nieuwe visie op dit onderwerp geven, om zo concrete handvatten voor organisaties te bieden die effectiever en efficiënter willen crowdsourcen. Vandaag deel 1: de start van een nieuwe crowdsourcing tool.