-
Iran loves Israël loves Iran: Facebook-initiatief neemt een romantische vogelvlucht
Steeds vaker beëindig ik het telefoongesprek met familieleden in Teheran onrustig, de stijgende angst voor een clash tussen de overheden van Israël en Iran lijkt met de dag te groeien. Te midden van deze stijgende angst maakte mijn hart afgelopen zaterdag echter een klein sprongetje toen ik een Facebook-pagina onder ogen kreeg van het Israëlische koppel van grafisch ontwerpers Ronnie EDRI en Michal Tamir. Zij besloten om dwars door de groeiende angst en vrees over de mogelijkheid van een Israël - Iran oorlog heen een vredesinitiatief te beginnen op Facebook.
-
Marketing vanuit Social Business (deel 1)
Of je nu wil weten naast wie je zit in het vliegtuig, een kortingsbon downloaden aan de bar of je naam via crowdfunding wil vereeuwigen op de dansvloer; je kunt er simpelweg niet meer om heen. Het tijdperk van Social Business Marketing is definitief aangebroken en daarmee wordt het steeds duidelijker wat voor enorme transformatie marketing strategieën ondergaan. Sociale technologieën ontwikkelen zich razendsnel. Ik ben er van overtuigd dat het toepassen van deze technologieën binnen een marketing strategie, zich langzaam versmelten met traditionele vormen van marketing.
-
Link jij met Jusuf?
“Jusuf Ad Assalia uit Burkina Faso heeft uw profiel het meest bezocht. Ontdek meer over Jusuf.” Deze melding trok vanochtend mijn aandacht tijdens het inloggen op mijn LinkedIn account. Jusuf is 14 jaar oud, en slaat al jaren stenen kapot in een goudmijn. Nieuwsgierig als ik ben, bekijk ik het profiel van Jusuf aandachtig. Zoals verwacht verschijnt er binnen een aantal seconden een lay-over in beeld, waarin Unicef mij aanspoort om bij te dragen aan de strijd tegen kinderarbeid. Een opvallende campagne die de feiten keihard en visueel verwoord.
-
6 tools voor je personal branding
Afgelopen week gaf ik een workshop betreft online personal branding aan jonge professionals in Rotterdam. Na afloop besefte ik dat er veel kennis heerst onder onze generatie Y, over personal branding. De arbeidsmarkt is niet meer wat het geweest is. Het gemiddelde opleidingsniveau groeit gestaag. Ik sprak met een aantal “cultleaders” van sterke merken. Tegenwoordig moet je uitblinken, jezelf kunnen neerzetten als een sterk merk. Dit bevestigde de marketingmanager van een wereldconcern. ‘You need to act like a superstar in your profession and back it up with qualities’. Makkelijker gezegd dan gedaan.
-
Ben jij klaar voor de Cloud?
Is it a bird? Is it a plane? No, it’s a Cloud. Cloud computing lijkt de rage voorbij te zijn. Het is uitgegroeid tot een rondgesmeten begrip en iedere zelf benoemde expert, lijkt er een definitie voor te formuleren. Daarom vond ik het tijd om als ‘Cloud leek’ een einde te maken aan de grijze mist in mijn hoofd en alle feiten voor mezelf en jullie op een rijtje te zetten.
Allereerst maar eens een definitie. In feite is Cloud computing niets meer dan “een gebundelde naam voor alle diensten die via het web beschikbaar zijn.” Cloud computing is dus alles behalve een ver-van-je-bed-show. Als fervent internetgebruikster claimde ik aardig “Cloud-free” te zijn. En daar ging ik goed de mist in. Heb je namelijk ooit gebruik gemaakt van Webmail, Wordpress, Google Docs of Internetbankieren? Dan was je net als ik, ‘in de Cloud.’
-
Social Employer Branding: Je sociale merk inzetten voor recruitment
Steeds vaker zetten organisaties Social Media in als ondersteunend middel om een wervingsvraagstuk op te lossen. Dit kan een uitgesproken kans zijn om een wervingscampagne een boost te geven. Het inzetten van Social Media kan echter ook bijdragen aan je Employer Branding. Dit geldt niet alleen voor gevestigde merken maar ook voor MKB’ers. Met andere woorden: hoe verkrijg en behoud je via Social Media een positieve en unieke positie als werkgever in de mind-set van huidige en potentiële werknemer? De vele mogelijkheden om Social Media in te zetten maken het voor organisaties ingewikkeld om keuzes te maken. Wat wil je als werkgever uitdragen en komt deze boodschap daadwerkelijk ook overeen met de interne bedrijfscultuur?