Richard Osinga
CTO Alii.care

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.
-
Kijkje in de keuken bij Merchant
Merchant is een innovatieve Nederlandse iPhone game die sinds vier weken in de App Store staat. De game werd positief ontvangen met goede reviews op Iphoned en de Iphoneclub en steeg in de eerste week naar en vijfde plek in de lijst van meest populaire games. Voor Marketingfacts geeft ontwikkelaar Oberon Interactive een kijkje in de keuken en gaat met name in op de vraag hoe je een dergelijk spel in de markt zet.
-
Ontwikkelen voor Wave: Marktplaats Aanbod
Woensdag was het zover. 100 000 Wave uitnodigingen werden verstuurd. Bij Oberon Interactive (mijn bedrijf) hadden we het geluk al enige tijd met Wave te mogen spelen en zo konden we samen met Marktplaats een Wave applicatie ontwikkelen die sinds gisteren als Bèta beschikbaar is.
Wave is een mooi, elegant en soms nog een beetje shaky, maar dat kan als je naar een developer preview kijkt. “Everything’s shiny, Cap’n. Not to fret!” de standaard foutmelding als er weer een wave instabiel geworden was, hebben we vaak langs zien komen – al werd het elke maand minder frequent.
-
De Messenger Web Toolkit onder de loep
Microsoft heeft vorige week op de MiX de Messenger Web Toolkit gelanceerd; een toolkit waarmee je een site een sociale dimensie kunt geven door te koppelen met Windows Live. Met 320 miljoen gebruikers wereldwijd is Windows Live Messenger nog steeds bijna twee keer groter dan sociale netwerken zoals Facebook dus dit biedt mooie kansen voor marketeers. Dus zijn we er meteen ingedoken om te onderzoeken wat je ermee kan, hoe fijn het werkt, en een klein proof of concept neer te zetten.
-
Vodafone Vlieg met me mee
De Vodafone campagne kan niemand gemist hebben. De jongerenmarkt wordt daarbij online aangesproken door middel van een game binnen het MSN Live Messenger netwerk.
-
Indringende oproep voor stage
Als je een stage zoekt in de interactieve media en je wilt jezelf profileren, dan moet je dat op een creatieve en vernieuwende manier doen. Deze student van de HVA doet wel een heel indringende oproep voor een stageplaats.
-
Boekennieuws.com
Weblog Boekennieuws.com is een week of twee geleden gelanceerd en
heeft vandaag op 1 maart al bijna 4000 lezers die geabonneerd zijn op de feed (bron: Feedburner / Ramon Stoppelenburg)verwacht vandaag 2.020 pageviews (bron:OneStat / Kjeld). Eenraketlanceringmooie start, kunnen we wel zeggen. De opzet lijkt op die van Marketingfacts: een groep vrijwilligers zorgt voor het nieuws. In de afgelopen week zijn er voorpublicaties van de nieuwe boeken van Connie Palmen, Jan van Mersbergen en Dave Eggers verschenen.
-
Overzicht virale blog acties
Bloggers zijn de ideale dragers van virus. Voor de verspreiding van een virale video’s vormen Youtube en een paar toonaangevende weblogs een ideale basis. Daarnaast is er een categorie virale campagnes, die erop gericht zijn dat webloggers een minitest of iets dergelijks doen en vervolgens het resultaat op hun site plakken, met een linkje naar de campagne-site, natuurlijk.
Een paar succesvolle campagnes die dit mechanisme gebruiken op een rijtje:
-
Toch een bubble?
Dat de web 2.0 bepaalde aspecten van een bubbel heeft, is lastig te ontkennen, maar de verschillen met de 2000 hype zijn levensgroot: er gaat serieus geld om op internet, de ikonen van de huidige boom maken winst en er zijn minder stompzinnige plannen die miljoenen ophalen. Zojuist las ik op de blogherald echter een bericht waar ik toch wel van schrok. Boo.com maakt een comeback.
-
De blog van Tirza
Weblogger en schrijver Walter van de Berg had de primeur. Het weblog van Tirza is bedoeld om het nieuwe boek van Grunberg te promoten. Binnen een half uur na zijn onthulling haalde hij deze op verzoek weer van zijn site, maar toen het eenmaal uitgelekt was en in de traditionele media dreigde te komen, poste hij het bericht alsnog.
Voor zover ik weet is Grunberg hiermee de eerste Nederlandse romanschrijver die een van zijn personages een weblog geeft, een goed geschreven weblog bovendien, dat op het eerste gezicht echt lijkt (misschien zelfs iets te echt), met echt commentaar, een blogroll en feedburner stats.
Walter van den Berg weet te vertellen dat Grunberg zelf het weblog niet volschrijft, maar wie het voor hem doet, is vooralsnog onduidelijk. In de HTML-bron is wel te zien dat het design van de hand van Ramon Stoppelenburg is, weblogger en schrijver (ook bij uitgeverij Nijgh).
-
Gateway voor MSN Bots
Sinds we door Microsoft aangewezen zijn als ISV voor het maken van Messenger chatbots, hebben we hard gewerkt aan het maken van ons eigen protocol om bots mee te maken. Omdat we eerder bij het maken van Bots voor onder meer de Volkskrant gewerkt hadden met de software van de andere ISV, wisten we duidelijk wat we niet wilden. We wilden een open systeem, waar andere developers echt mee aan de slag kunnen, zonder dat ze zich eerst lang moeten inwerken in de kronkels van een uitgebreid pakket, en vervolgens moet programmeren in de taal die wij toevallig uitgekozen hebben.
-
Eindelijk!
Eindelijk is het zover: Google Maps heeft mooie kaarten van Amsterdam. Snel de rest van Nederland checken.
-
World66 en Wikitravel naar Internet Brands
Ergens in 1999 begonnen Douwe en ik met het opzetten van een reiswiki, al kenden we dat woord nog niet. Nu, zes jaar later, hebben we world66.com verkocht aan Internet Brands. Naast World66 kopen ze ook Wikitravel en dat is groot nieuws. Voor wie niet in de reiswikiscene zit: World66 en Wikitravel zijn de twee grootste reiswiki’s en als die tegelijk overgenomen worden door een bedrijf is dat bijzonder.
Gisteren is het allemaal officieel bekend gemaakt. Binnen 5 minuten had ik een paar Google News Alerts binnen.
Hoewel het fantastisch nieuws is, blijf ik een beetje achter met het lege-nest-gevoel. Ik geloof dat dit heel goed zal zijn voor World66, ik geloof dat de Open Content reisgids die zowel wij als Evan van Wikitravel voor ogen hebben, er dichterbij door komt, en dat is ook goed nieuws voor de planeet als geheel. Maar je laat ook je kindje een beetje gaan. Iemand anders moet er nu voor zorgen dat het groeit, dat het beter wordt etc.
Zoals het persbericht stelt: wij blijven wel nauw betrokken. Het moet zich nog uitkristalliseren hoe, maar ik ben wel van plan me er mee te blijven bemoeien. Met ongevraagde adviezen strooien, zoals Cruyff, dat lijkt me wel wat.
-
Dave Chappelle Activity
Vandaag nieuw in het games menu binnen je MSN Messenger: de Dave Chappelle Activity van The Box. Samen met je vrienden van je buddylist kun je alvast kijken naar de show van de in Amerika razend populaire komiek.
Op deze manier wordt de serie die binnenkort bij The Box op tv komt, alvast bij de doelgroep (de MSN-jeugd) geplugd. Inderdaad: weer krijgt online de primeur boven de tv. Het lijkt een trend te worden.
-
Red een boek!
Schrijver Niels ‘t Hooft kreeg een brief van zijn uitgever Querido waarin stond dat men vanwege de gestegen tarieven van het Centraal Boekhuis besloten had de overgebleven kopieën van zijn debuutroman Toiletten naar de Slegte te sturen. Als die het boek niet wilde, zou men ze laten vernietigen. Niels kreeg zelf de kans de 1615 exemplaren tegen kostprijs op te kopen.
-
Thee, Britney, Chat en Games
Seth Godin vergelijkt op zijn blog de zoekresultaten voor het woord Tea bij Google, bij del.icio.us, Squidoo en Flickr en concludeert dat de zoekresultaten van de laatste drie sites, die gebaseerd zijn op tags van gebruikers, veel nuttiger zijn. Zijn conclusie: “Am I missing something? Handbuilt search just seems to work better, unless you’re really good at boolean searches or looking for something really specific.”
Aardig voorbeeld, maar ja, hij mist iets.