Martijn Hoving
SEO specialist en eigenaar Onder SEO specialist

Na jaren werkzaam te zijn geweest als freelance SEO specialist heb ik in 2020 Onder opgericht, een online marketing bureau met SEO als specialisme. Naast SEO heb ik een voorliefde voor Twitter, kamperen en gruizige rockbands in kleine zaaltjes.
-
Het nieuwe en verbeterde rapport crawlstatistieken in Search Console
Op 24 november 2020 stond er ineens een herboren 'crawl stats report' in Search Console plus een aankondiging van Google zelf. In dit artikel lees je wat het nieuwe rapport crawlstatistieken inhoudt en wat je er mee kunt.
-
Waarom SEO-migraties helaas nog vaak mis gaan
Een nieuw platform, een andere merknaam of een nieuwe structuur: websitemigraties blijven van belang. Helaas zijn SEO-migraties nog vaak een probleem: websites leveren dan flink wat (organisch) verkeer in. Onlangs kwamen we weer een case tegen waarin dit het geval was. Wat is nou de oorzaak van een 'slechte' migratie? Is dit voor elke website eigenaar wel een probleem? En wat kun je daar aan doen?
-
Digitale transformatie! Een verslag van de derde editie van 038 Digital
Afgelopen dinsdag vond de derde editie plaats van 038 Digital, het digital marketing-event in Hedon, Zwolle. 038 Digital richt zich op 'digital' in de breedste zin van het woord. In deze editie was het thema 'Digitale Transformatie', met als sprekers Marco Derksen (digital strateeg en tevens oprichter van het platform waar je dit blog op leest) en Johan van Marle (Uitgekookt).
-
Artificial Intelligence: wat kun je ermee als marketeer?
Artificial Intelligence (AI) is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Netflix, Spotify, Amazon, maar ook Google worden vaak genoemd als het over AI gaat. Maar wat is AI nou echt? Wat kunnen we er als marketeer mee? En zijn er naast de grote mogelijkheden van AI ook gevaren of ethische dilemma’s waar we als maatschappij mee om moeten gaan?
-
Facebook advertising, emoticons en de toekomst van social media
Op donderdag 9 juni vond het jaarlijks terugkerende Facebook Congres plaats. Een congres waar je als marketeer met een bak vragen heen gaat en natuurlijk hoopt dat je de volgende dag met de antwoorden aan de slag kunt. Wat kunnen we als organisaties met messaging en chat-omgevingen, zoals WhatsApp en Facebook Messenger? Waarom groeit Snapchat zo hard en waarom snap ik dat (nog) niet? En hoe halen we meer uit Facebook Advertising? In dit artikel doe ik verslag van de keynotes van Sander Duivestein en Mischa Coster en ga ik ook in op de sessies van Denise de Reus en Jeroen van Ittersum/Achmed Awad. Collegablogster Fatima de Vos zal later deze week nog een aantal andere sessies op zich nemen.
-
Adverteren op Instagram: de officiële aftrap
Sinds 1 oktober jl. is het voor elk merk mogelijk om op Instagram te adverteren. In de periode ervoor werd door een aantal grote merken in Nederland al getest met deze mogelijkheid. Afgelopen donderdag vond dan ook de officiële, door Facebook georganiseerde, launch van Instagram Advertising plaats in het Amsterdamse Tobacco Theatre. Een handjevol media- en marketing-bureaus en een aantal grote merken (en Marketingfacts dus) waren hierbij aanwezig. Hierbij het verslag.
-
Peter O’Neill over Google Analytics: “It’s just a dumb tool, but it is never wrong”
Google Analytics bestaat 10 jaar en het Google Analytics User Conference op 17 juni is stijf uitverkocht. Een aantal van de sessies die dag lichten we in dit artikel uit. Het hoofdthema van de dag: het stellen van de juiste business vragen en de mogelijkheden die Universal Analytics biedt.
-
Mobile SEO: sites, tips en tools
Organisch verkeer op desktops loopt terug, maar dat is zeker niet het geval voor organisch zoeken op smartphones en tablets (tezamen "mobile"). 31 procent van alle organische bezoeken kwam uit mobile, gemeten in het eerste kwartaal van 2014 (cijfers uit de VS, via rimmkaufman.com) Eenderde van het totale aantal organische bezoeken is een vrij hoog percentage. Toch zijn er genoeg organisaties die onvoldoende rekening houden met het device van de doelgroep. Er zijn nog te veel gebruikers van smartphones die websites tegen komen die niet voor smartphones ontwikkeld zijn én niet vindbaar zijn in zoekmachines. In dit artikel ga ik in op de mobile focus van Google, de keuzes die organisaties hebben in soorten sites op smartphones, implicaties/tips voor mobile SEO en SEO-tools die ook goed voor mobile toepasbaar zijn.
-
Help! We hebben een penalty van Google (en weten van niets)
Er zijn helaas nog genoeg (SEO) bureaus die de grens van het toelaatbare passeren om op korte termijn betere resultaten te laten zien aan klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van links. We krijgen de laatste tijd regelmatig verzoeken van merken/websites met een penalty van Google, die in het verleden met zulke partijen hebben samengewerkt. Zij hebben vaak geen weet van wat er gebeurd is in het verleden. In dit blog laat ik aan de hand van een aantal voorbeelden zien wat je kunt doen als je een penalty hebt.
-
Nieuw in AdWords: betaald en organisch rapport
Anderhalve week geleden kondigde Google een nieuw rapport in AdWords aan: het 'paid & organic report' (of in Nederlands: het betaalde en organische rapport). Dit rapport stelt je in staat om zoektermen te zien en te vergelijken die in betaalde zoekresultaten of organische zoekresultaten of in een combinatie van deze twee vertoond zijn. In dit artikel ga ik in op hoe je dit rapport in AdWords te zien krijgt en wat de voor- en nadelen van dit rapport zijn (vanuit SEO én SEA perspectief). Het nieuwe betaalde en organische rapport is niets anders dan een koppeling tussen AdWords en Google Webmaster Tools.
-
AJAX en SEO: optimale Google-indexatie of onvindbaar?
Ajax was een held in de Griekse mythologie, door Homerus beschreven als een grote, koppige en zwijgzame man. AJAX is ook een techniek (of set van technieken) waarmee de browser met de server kan communiceren, zonder een pagina-refresh. AJAX stelt je in staat om webpagina’s dynamisch in te laden. In de SEO-wereld bestond altijd het idee dat Google de AJAX-techniek ook als groot en koppig zag, maar die tijd is voorbij. Het heeft geen zin meer om AJAX (naast bijvoorbeeld Flash) als beperking te zien voor een feilloze indexatie. In deze case laten we zien hoe je er voor zorgt dat Google en AJAX samengaan en hoe goed dit werkt, mits je een oplossing voor de indexatie van je pagina's door zoekmachines hebt.
-
(Not provided): vertroebeling van SEO-succes
De SEO wereld staat op zijn kop, want de boys en girls van Google maken het ons (weer) niet eenvoudig, dit keer met het afschermen van de organische zoekresultaten. Resultaten die afgeschermd zijn door Google worden in Google Analytics weergegeven met (not provided). Hierdoor is de meetbaarheid van een SEO-traject moeilijker. Google doet dit naar eigen zeggen om de privacy van hun gebruikers te waarborgen. Gek genoeg waarborgt Google de privacy van gebruikers die op advertenties klikken niet, omdat we deze data wel inzichtelijk hebben. Gelukkig kennen we het verdienmodel van Google en buiten dat is (not provided) gewoon een gegeven waar we als SEO'ers mee om moeten leren gaan.
-
Case: SEO en de Attribution Modeling Tool van Google
Soms is het nodig om als online marketeer je klant of je eigen directie te overtuigen van het effect dat een kanaal heeft op omzet. SEO is bijvoorbeeld een kanaal dat zich in grote mate richt op oriënterend bezoek en het vergroten van de zichtbaarheid in zoekmachines op de “oriënterende” termen. Wat we echter vaak zien, is dat deze oriënterende bezoekers later terugkomen op websites om te converteren, via “branded” termen of andere kanalen. Hierdoor lijkt het kanaal minder succesvol. De Attribution Modeling Tool van Google geeft ons inzicht in de waarde van interacties in het gehele koopproces. Deze tool gebruikten we voor Greetz en Roompot en we delen graag onze bevindingen over de "echte" waarde van SEO voor deze merken.