Kristian Esser
Spreker, strateeg Mr.Harder

Kristian Esser is altijd zelfstandig ondernemer geweest en heeft verschillende wendingen gegeven aan zijn werk voor hij zich volledig is gaan richten op innovatievraagstukken. Hij adviseert en begeleid middelgrote ondernemingen in transformatieprocessen daar waar technologie een rol in speelt.
-
Meer grip op technologie met dit model
Technologie blijft iets ongrijpbaars, en als we denken aan technologie in de toekomst, brengt dat vaak ook een vleugje angst met zich mee. Willen we wel afhankelijk zijn van technologie? Toch is technologie ook de oplossing voor de Grote Problemen van de wereld: klimaat, energie, voedsel en overbevolking staan hoog op de agenda. Om te zorgen dat technologie de oplossing kan zijn, moeten we het ook goed begrijpen. Begrip komt met meten en beoordelen, en daar is nu een model voor.
-
Hoe verbinding de wereld verandert
Stapje voor stapje gaan we richting een techno-systeem, een economisch systeem dat volledig gedigitaliseerd is en gerund wordt door technologie. De digitalisering van de wereld om ons heen heeft - nu en in de toekomst - onvermijdelijk implicaties voor belangrijke sectoren als economie, politiek, onderwijs en gezondheidszorg. Het biedt ruimte voor nieuwe oplossingen, meer balans, betere besluitvorming en meer creativiteit. Een bescheiden verkenning.
-
Hoe kunnen we technologie beter vertrouwen?
De slimme energiemeter, de robotstofzuiger, gentechnologie, elektrische auto’s: technologie is op allerlei manieren aanwezig in ons leven. In werk en privé zijn steeds meer handelingen gebaseerd op (computer)technologie en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Tijd om eens na te denken over hoe we die steeds intensievere relatie tussen mens en machine kunnen inrichten.
-
Mens en machine: verbinding vraagt om ethisch contract
Volgens onderzoeksinstituut Gartner zijn eind dit jaar ongeveer 6,4 miljard dingen online met elkaar verbonden en loopt dat met een jaar of drie op tot 20,8 miljard. De thermostaat, auto’s, wasmachines, lampen en zelfs planten (Botanicalls): steeds meer ‘domme’ dingen worden slim doordat zij deel uitmaken van het internet of things en dus uitgerust zijn met (intelligente) sensoren. Zij kunnen communiceren met personen en met andere objecten. En op grond daarvan autonome beslissingen nemen.
-
Vergeet de raket, ga voor de gyroscoop
Het is geen nieuws: het oude economische systeem heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt. Het lineaire model waarin winstmaximalisatie centraal staat en grondstoffen worden omgezet in producten die aan het eind van hun levensduur nutteloos overblijven en veelal worden vernietigd, moet wijken voor een meer circulaire manier van denken en ondernemen. Slimmer omgaan met grondstoffen en energie, minder ecologische schade en een nieuwe (circulaire) inrichting van bedrijfsprocessen zijn de voorwaarden om onze planeet leefbaar en de economie draaiende te houden.
-
Van webshop naar crowdshop
Gezond verstand en logisch denken: veel meer heb je meestal niet nodig om een basale voorspelling te doen over de nabije toekomst. Koppel je aan die logische gedachtegang een dosis gevoel en intuïtie, dan kun je je blik nog wat verder voorbij de horizon richten. Pas je dit toe op webshops, dan zie ik een verschuiving naar wat ik crowdshops noem: een webshop die het mogelijk maakt gezamenlijk voordelig in te kopen én invloed uit te oefenen op service en producten.
-
Lunch met Joline Jolink
Tijdens Whisper Fashion, begin 2009, ontmoetten Joline Jolink en ik elkaar voor het eerst. Een conferentie over social media voor de mode-industrie, waarvan ik mede-organisator was. Joline werd gevraagd, toen al, om over haar gebruik van social media te vertellen. Het is de hoogste tijd om weer eens bij te praten. We hebben afgesproken in haar pas geopende winkel aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam waar ze de dag daarvoor de officiële opening heeft gevierd. Een paar deuren verder is Buiten, een restaurant waar alles met zorg en liefde wordt bereid. Het past bij Joline, zo is ze en zo kennen we haar ook online. Daar gaan we lunchen.
-
Delen kan niet zonder vertrouwen
Het was Lisa Gansky, oprichter van Ofoto (onderdeel van KODAK, met op het hoogtepunt 65 mln gebruikers), die de toon zette tijdens het seminar van Share NL. Via een Google Hangout heeft zij met ons van gedachten gewisseld en antwoord gegeven op vragen. Met haar visie op sharing is het mij nog helderder geworden waar deze nieuwe disruptieve markt om draait.
-
Geschiedenis herhaalt zich: fake wordt steeds meer echt
Juist wanneer je denkt dat je een goede positie in de markt hebt, slaat het noodlot toe. Voor wie beeld maakt, is technologie vaak de dader. Fotografen, modellen en acteurs worden vervangen door programmeurs van een virtuele realiteit.
-
De asociale webshop
Het lijkt op een contradictie om te zeggen dat een webshop asociaal is, maar wij vinden dat het wel zo is. In alle jaren dat ze bestaan, is er voornamelijk geïnvesteerd in een model waar de consument (voor het gemak noemen we hem Kees), zonder interventie van een persoon, helemaal zelfstandig en zo snel mogelijk tot de aankoop wordt begeleid.
-
Hyves kan anders, moet anders
Het bord is vorige week in Amsterdam van de gevel geschroefd: Hyves lijkt ten dode opgeschreven. Het moederbedrijf TMG schreef vorig jaar 36,5 miljoen euro aan waarde af van de ooit razend populaire socialnetwerksite en lijkt nu definitief te twijfelen aan de toekomst. Opmerkelijk, want ondanks de sterke concurrentie van gigant Facebook kan het Nederlandse Hyves gered worden.
-
Geen social media, maar sociale technologie
Net als de vorige jaren namen we plaats in de jury van de SpinAwards voor de categorie Social Media (en jong talent). De SpinAwards zijn te vergelijken met de Oscars, maar dan voor de online industrie. Net als elk jaar een goed moment om de ‘stand van de markt' op te meten. Wat maakt kans? Waarom maakt het kans? Wat zijn de trends? Allemaal waardevolle indicatoren.
-
Marshall McLuhan over sociale media
Hij is één van de meest gewaardeerde filosofen van de 20ste eeuw wiens werk voornamelijk gericht is op media. In één van zijn werken ‘The Medium is the Message’ heeft McLuhan helder gemaakt dat de media, en niet de inhoud daarvan, van grote invloed zijn geweest op de maatschappij. Met de wetenschap van nu is het gemakkelijker te begrijpen, maar zijn gedachtes waren in die tijd erg scherp en zeer verhelderend voor een maatschappij die zich opmaakte voor een grote verandering: de komst en de groei van massamediale communicatie. Wanneer we zijn gedachten meenemen in de veranderingen van het medialandschap van deze eeuw, wordt het duidelijk waarom het paradigma in marketing en communicatie onder druk staat.