Arjan van der Knaap
communicatiestrateeg Inspiratiefactor

Arjan van der Knaap is communicatiestrateeg. Hij ondersteunt ondernemers en organisaties bij het vertellen, ontwikkelen en beheersen van verhalen. Met de inzichten van storytelling brengen we moed, standvastigheid en vooral humor terug in ons vak.
-
Ruud Frambach (VU): “Marketing moet de leiding nemen”
Marketeers staan wel bekend om hun extraverte persoonlijkheid, maar aan hun bijdrage aan organisaties wordt nog wel eens getwijfeld. Ten onrechte, stelt Ruud Frambach van de Vrije Universiteit. Marketing heeft ondernemingen meer te bieden dan disciplines met een meer academische reputatie. Het is een succesfactor die aantoonbaar kan bijdragen aan de waarde van een merk voor klanten, de organisatie, maar ook voor andere stakeholders. Het is een wegbereider voor maatschappelijk ondernemen. Die veelzijdigheid vraagt wel van marketeers dat ze leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en hun waarde voor maatschappij en markt ook hard maken.
-
Contentmarketing
Het geheim van een miljoenenbereik? 1.600 keer per dag schrijven wat je publiek wenst
- 1.600 artikelen, 19.000 beelden en honderden video's per dag zijn de basis voor een ongekend bereik
- Tekst en vormgeving zijn toegankelijk en herkenbaar van toon
- Liefst veertig procent van de bezoekers bezoekt de site welbewust via de homepage
- Er is ruimte voor merken om af te wijken van de merkidentiteit
-
Singularity: voor wie voorspoed wil maken
Silicon Valley? Allemaal leuk en aardig, maar ook in ons land bloeien industrieën op die voorspoed en overvloed brengen. Buiten het zicht van de 'gewone man' spelen Nederlandse ondernemers een leidende rol in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, robots in de operatiekamer en nanotechnologie. Het is een van de inspirerende voorbeelden tijdens de Singularity Summit volgende week. Maandag en dinsdag komen meer dan 900 executives bijeen om te bekijken hoe zij kunnen profiiteren van de steeds rapper verlopende technologische ontwikkeling, maar vooral ook hoe ze daar een rol in kunnen spelen.
-
Verhaal van nieuwe tv-serie Vlucht HS13 ook verteld via Facebook Messenger
“Te gek om te horen dat Vlucht HS13 nu al zo veel fans heeft. We zijn nog niet eens begonnen met uitzenden!”, zegt Katja Schuurman in een wiebelig vlogje op Facebook. Toen de video afgelopen woensdag werd gepost, had de standaardpagina voor de nieuwe serie 'Vlucht HS13' al 43.000 likes. Dat is niet alleen vier dagen voordat de serie van start gaat op televisie, maar ook voordat het pas écht losgaat op het sociale netwerk met een interactieve verteltechniek. Een van de hoofdpersonen zal namelijk 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn via Facebook Messenger.
-
Hoe een nieuwe website Ajax helpt om op Champions League-niveau te blijven
Afgelopen weekend was Nederland weer in de ban van de klassieker. De krachtmetingen van Ajax en Feyenoord zijn onbetwiste hoogtepunten in de grootste sport van het land. Het duel eindigde in een gelijkspel, maar de fans van 020 kregen nét iets meer mee van de wedstrijd via de site van hun club. Het nieuwe Ajax.nl is ingericht om de heartbeat van het spel nadrukkelijker te laten resoneren. Over heel de wereld volgen liefhebbers de legendarische club uit de hoofdstad. En zo wordt ook de reputatie van de club als springplank naar de schatrijke topdivisies in stand gehouden.
-
Penoza: 1,3 miljoen bereik met een condoleanceregister
Niet alleen de kijkcijfers voor tv waren de afgelopen weken goed, tijdens de eerste aflevering, ook ging er een schok over de sociale netwerken. Onverwacht heftige verhaalwendingen zijn het handelsmerk van de misdaadserie Penoza. Plotwendingen, zoals het sneuvelen van belangrijke karakters, leidden tot een explosie van emoties op Facebook en een heus condoleanceregister bereikte via social media een publiek van maar liefst 1,3 miljoen mensen. Dit jaar wordt het verhaal voor het eerst ook voortgezet in een app. Met deze vernieuwende vertelvormen ontworstelt KRO-NCRV zich aan de knellende beperkingen van het publieke bestel.
-
Waarom 34 miljoen winst op de Tourstart bijzaak is voor Utrecht
Vijf jaar geleden vertrok de Tour de France ook al uit Nederland, maar toen maakte de Grand Départ lang niet zo veel indruk als die van dit Utrecht dit jaar. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan het beperkte budget. In Rotterdam werd de investering van 15 miljoen gewoon gelapt. Utrecht bruist van de initiatieven en marketinginspanningen omdat een belangrijk deel van het budget moest worden verdiend. Maar het succes is ook voor een belangrijk deel te danken aan een knagende onvrede bij de organisatoren van de Olympische Spelen in Londen.
-
Netwerken domineren het jaar van Back to the Future
Verrek ja, we leven in 2015. Het jaar van de futuristische samenleving van Back To The Future. Er verschijnen voorzichtig wat zelfrijdende auto's, maar vliegende auto's zijn er niet gekomen. Er bestaan hoverboards, maar je ziet ze niet op straat. De betaalmethode die de makers van de film uit de jaren tachtig voor zich zagen, komt nog het meest in de buurt van de realiteit. Niet met een vingerafdruk, maar met een eenvoudige beweging met telefoon of een bankpas. En toch is onze samenleving - vooral als het gaat om communicatie - ingrijpender veranderd dan futuristen en scenariomakers durfden te bedenken, bleek onlangs op het jaarcongres Cday van vakvereniging Logeion.
-
Scenariogoeroe McKee: beantwoord de grote vraag
"Storytelling is the art of involvement." Vorige week was de legendarische scenariogoeroe Robert McKee in ons land voor twee evenementen. In zijn business-seminar filosofeerde hij over strategie, analyseerde hij commercials en maakte hij uitstapjes naar strategie en leiderschap. Als verklaard volgeling van Aristoteles heeft de inmiddels 73-jarige Amerikaan ook een visie op de netwerksamenleving. "Overal worden verhalen verteld. Je ontkomt er niet aan. You are doing it right now." En zo rekent de meester ook af met wat mythes over storytelling.
-
Applemotive: meer dan een auto van Apple
De commotie is veelzeggend. Het nieuws dat Apple plannen heeft om de automarkt te betreden, maakte meer los dan andere berichten over bijvoorbeeld elektrische auto’s. Er ging veel aandacht uit naar de accu-technologie die de computerfabrikant in huis haalt. Maar iedereen snapt dat er meer zit aan te komen. Goed beschouwd bepaalt Apple nu al de dans in automotive. Dat maakt de techgigant uit Cupertino geschikt om de leiding te nemen in de markt. De automerken van nu staan niet sterk, blijkt uit een verrassend simpele introductie in de VS onlangs.
-
2014: lessen uit het jaar van de ophef
Vuurwerk en champagne markeren niet alleen het begin van een nieuw jaar. Ze luiden ook de start een nieuw tijdperk in. Met een belangrijke wijziging in z'n algoritme trekt Mark Zuckerberg de macht nog verder naar zich toe. Het wordt zo goed als onmogelijk om met een droge - commerciële of idealistische - boodschap nog organisch bereik te realiseren. Om het publiek te bereiken is er voortaan een narrative nodig. Da's een ander woord woord voor de ophef waarvoor de meesten van ons in het afgelopen jaar zo allergisch bleken. Het wordt tijd om anders te kijken naar de reuring op de netwerken.
-
TEDxAmsterdam: de wereld in beweging brengen
De viersterrengeneraal slikt een brok weg bij het balletmeisje. Voor de museumcurator en ontdekker van homofiele necrofilie bij eenden was de rave van Duncan Stutterheim de revelatie de dag. "Er is elektriciteit in de zaal", zegt ervaren spreker en oud-politica Neelie Kroes na afloop van haar talk. TEDxAmsterdam slaagde er anderhalve week geleden in om z'n reputatie binnen de de internationale TED-beweging hoog te houden. "We maken een shift van inspiratie naar activatie", zegt mede-organisator Jan Scheele.
-
Dit is het antwoord van de CIA op sociale netwerken
Wie weleens op een verjaardag, in een kroeg of in een sportkantine komt, weet het allang. Bestuurders, marketeers en journalisten klagen er sinds mensenheugenis over. Met het klassieke, lineaire model voor communicatie schiet je niets op. Innovatie stokt, frustraties lopen hoog op en het ontbreekt aan lef. Het beheersen van zwermen op netwerken vraagt om nieuwe modellen. De CIA gebruikt ze al, investeert er serieus in en ze blijken verrassend klassiek: maak kennis met narratieve netwerken.
-
Wat je moet weten om de Ice Bucket Challenge (en 2014) te begrijpen
Ja, ik was het ook zat, eind augustus. Er was geen ontkomen aan de Ice Bucket Challenge. Het was vooral veel van hetzelfde. En de kwaliteit van de filmpjes was om te janken. Maar als je wilt weten hoe de wereld anno nu in elkaar steekt, moet je weten hoe die Ice Bucket Challenge werkt. Nog nooit kwamen er wereldwijd zo snel zo veel mensen in beweging voor één doel. In enkele weken werd duidelijk wat exponentiële groei betekent voor communicatie en organisaties. In zes fasen werd de Ice Bucket Challenge groter dan massamedia, groter dan Facebook, Twitter en Google.
-
Hoe acht man de storytelling van de New York Times hervormen
Dit was het WK van de plaatjes. Razendsnel werden de iconische momenten van de wedstrijden vertaald in geinige virals en memes. Geinig, maar met het effect is een kwestie van seconden. Rond het volgende EK moet dat beter. Met games bijvoorbeeld. Matt Boggie flikt dat al, zonder geblaat over disruptie of andere hoogdravende strategieën. Hij geeft leiding aan een clubje van acht hackers bij de kwaliteitskrant de New York Times. Content verliest zijn waarde door de opkomst van mobiele media en wearables, stelde hij op het Mediapark Jaarcongres. De toekomst is aan services, datagedreven interacties.